Vocea întregului sector de
upstream din România

Havrilet (ANRE): Romania ar putea importa 40% din consumul national de gaze in aceasta iarna

Romania ar putea importa 40% din consumul national de gaze in aceasta iarna, intrucat pretul gazelor pe pietele internationale va fi chiar si cu 20 de lei pe MWh mai mic decat cel al gazelor de productie interna aflate in depozite, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Pretul gazelor de import este mai competitiv, iar furnizorii se indreapta spre aceasta sursa. In momentul in care preturile sunt mici, pot intra gaze pana la 40% din import", a sustinut Havrilet, prezent la congresul national al Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania. El a explicat ca ar putea exista furnizori care vor comercializa doar gaze de import, daca acestea sunt mai ieftine.

"Pentru trimestrul al patrulea din acest an, pretul de import a fost intre 68 si 72 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul unu, estimarile pentru piata internationala indica un pret de 78 de lei pe MWh, ceea ce inseamna, in comparatie cu pretul gazelor inmagazinate din productia interna, o diferenta de 20
de lei in favoarea gazului importat", a aratat Havrilet. In prezent, importurile inseamna 30% din consumul de gaze la nivel national, potrivit datelor postate pe site-ul ANRE.

Oficialul ANRE a aratat ca tendintele de scadere pe plan international a pretului gazelor s-ar putea simti si la consumatorii finali, insa a evitat sa ofere un procent in acest sens. "Din fericire, preturile internationale ale gazelor evolueaza intr-o zona mai joasa, ceea ce aduce un beneficiu pentru consumatorii din tara noastra, in sensul cel putin al mentinerii preturilor la gazele naturale la nivelul actual, daca nu o scadere nu foarte insemnata, dar totusi o tendinta de scadere", a sustinut Havrilet.

El a amintit ca pretul platit de populatie este inghetat la nivelul de 60 de lei pe MWh pana la 1 aprilie 2017, in urma unei Hotarari de Guvern aprobate vara trecuta. "De la 1 aprilie se desfiinteaza sistemul de stabilire a pretului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a pretului pentru consumatorul casnic, in conditii de liberalizare. Acest lucru inseamna ca un consumator de pe piata, indiferent daca este casnic sau nu, consuma un cos de gaze, unde
intra gaze de import, gaze din productia domestica curenta, precum si gaze din depozite. Aceste trei surse formeaza un cos, care va fi in continuare gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimenteaza piata casnica sa asigure cel mai bun echilibru in sensul pastrarii unui pret cat mai mic", a explicat presedintele ANRE.

Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania — AFEER — organizeaza, marti, a doua editie a conferintei anuale, cu tema "10 ani de implicare in energie. Ce ne rezerva urmatorii 10 ani?".

Sursa: Agerpres.ro

STIRI INTERNATIONALE

Brazil: Petrobras...

Petrobras, regarding the news published in the media related to the discovery of natural gas in the Sergipe Basin, clarifies that, in recent years,...

GoM: Seadrill...

Seadrill has secured a one well contract with Kosmos Energy Gulf of Mexico Operations for the West Capricorn in the US Gulf of Mexico.

Norway: OKEA announces...

OKEA has announced the successful completion of its initial public offering. The first day of trading in the Company's shares on Oslo Børs will be...
STIRI LOCALE

BCR are o expunere de...

Sistemul financiar și băncile au încredere în sistemul energetic, iar BCR demonstrează acest...

Johan Meyer: România...

România a fost binecuvântată cu o abundență de resurse naturale – gaze naturale, petrol, hidro,...

Romgaz: Jocul pieței...

Sistemul energetic mondial este în momentul de față într-o permanentă dinamică. Rezervele sunt...
COTATII OIL & GAS