Vocea întregului sector de
upstream din România

INTERVIU Metea (Romgaz): Supraimpozitarea ar putea sa mai "supravietuiasca" o perioada dupa liberalizarea pietei gazelor; in 2016, am platit 291 milioane lei

imagineRomgaz a platit anul trecut impozit asupra veniturilor suplimentare in suma totala de 291,44 milioane lei, iar aceasta supraimpozitare s-ar putea sa mai "supravietuiasca "o perioada, ca faza intermediara, dupa liberalizarea pietei gazelor, a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al Romgaz, Virgil Metea. Potrivit acestuia, odata cu liberalizarea pretului gazelor, ar putea aparea o sezonalitate a preturilor vara/iarna, dar cel mai important lucru este ca, din punct de vedere social, cei care au nevoie sa poata fi sustinuti pe programe coerente. Virgil Metea a mai afirmat ca Romgaz ar putea incepe in 2020 exploatarea comerciala a gazelor din Marea Neagra, tot atunci urmand sa fie finalizate si lucrarile la Termocentrala de la Iernut.

El a mai vorbit in interviu despre planurile de investitii ale companiei, despre descoperirile de zacaminte, despre raportul Comisiei Europene referitor la piata de gaze din Romania, dar si despre fondul suveran de investitii.

AGERPRES: Ce se va intampla, concret, de la 1 aprilie, dupa liberalizarea pietei gazelor din Romania?
Virgil Metea: Ideea este ca sezonalitatea la noi este asa de mare, incat este clar ca poate sa apara si o fluctuatie a pretului gazelor vara/iarna si putem sa vedem dependenta asta de anumite referinte care, in functie locul in care sunt luate, poate sa iti dea anumite niveluri de pret ale gazului in Romania. Si totusi, datorita faptului ca Romania este producator de petrol si gaze, apropo de toate zonele astea alarmiste, eu cred ca o sa fim intr-un echilibru.

AGERPRES: Din punctul dumneavoastra de vedere, piata din Romania este pregatita pentru aceasta liberalizare, tinand cont de faptul ca avem doar doi mari producatori de gaze, putem sa importam, dar nu si sa exportam, iar bursa de gaze nu functioneaza?
Virgil Metea: Aici problema mare este ca noi am fi subiectivi, noi ca si Romgaz, sa spunem ca ar fi pregatita sau nu piata. Asa, ca punct de vedere personal, cred ca liberalizarea este o provocare, poate datorita faptului ca avem de raspuns la niste intrebari referitoare la liberalizarea asta, apropo de cat de pregatiti suntem, vizavi de ce inseamna competitie, ce inseamna concurenta, ce inseamna monitorizare, ce inseamna regim fiscal.

AGERPRES: Dar pentru consumatorii romani ce va insemna liberalizarea?
Virgil Metea: Pana la urma pentru consumatorii romani putem sa constatam ca este inevitabila. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este ca, din punct de vedere social, cei care au nevoie sa poate fi sustinuti pe programe coerente. Cred ca asa este in toata lumea. Toata lumea merge dupa piata, in schimb, fiecare, dupa puterea lui si dupa forta financiara, sustine vulnerabilii sau pe cei asociati cu vulnerabilii.

AGERPRES: Anul acesta, in primul an, se vor produce schimbari majore pe partea de preturi?
Virgil Metea: Schimbari majore, depinde la ce ne referim. Din nou, se poate vedea o unificare a preturilor, piata libera cu piata reglementata, casnicii cu non-casnicii. Lucrurile astea s-ar putea intrevedea, dar mai mult de atat nu cred.

AGERPRES: Exista pragul 72 lei MWh pentru supraimpozitarea veniturilor. Ati discutat cu autoritatile despre eliminarea acestuia odata cu liberalizarea?
Virgil Metea: Aici se pleaca de la doua lucruri. Primul este daca se va liberaliza si al doilea, in cazul in care se va liberaliza, raman toate taxele acestea? Si acum asteptam raspunsul de la prima intrebare. Intr-un fel sau altul si suprataxarea are rolul ei, pentru ca, la un moment dat, toate deviatiile le taxeaza, si mai ales cele in plus, dar este o contrapondere vizavi de ceea ce inseamna piata libera. Ca faza intermediara, s-ar putea ca supraimpozitarea asta sa mai supravietuiasca o perioada.

AGERPRES: Cam cat ati platit anul trecut ?
Virgil Metea: Mult. Supraimpozitarea asta, si nu pragul de 72 lei, pentru ca pragul de 72 lei era pentru piata libera, pentru ca supraimpozitarea asta a lucrat pe toate zonele, dar pragul de 72 lei/MWh a fost pe piata libera, pentru ca noi, fiind asimilati cu o companie de stat si avand si o experienta destul de..., nu negativa, dar o experienta care ne-a dat o expunere extraordinara si care ne-a influentat foarte mult business-ul, legata de Curtea de Conturi, noi am incercat sa anticipam si sa fim atenti: daca pe speta anterioara aveam o problema, atunci pe orice speta, si ea legata cu 72 lei/MWh, care s-a vehiculat foarte mult in presa, cum, inclusiv, ca era o problema de management, acolo a fost o decizie comuna in toate board-urile noastre sa nu ne fortam norocul apropo de a cobori pe contracte bilaterale sub 72 de lei. Suma totala de care discutam este de 291.440.195 lei pentru 2016.

AGERPRES: Asta a presupus anumite masuri, ca de exemplu reducerea investitiilor?
Virgil Metea: Romgaz este intr-o situatie si o pozitie financiara buna. Nu am asociat niciodata si cel putin pentru ceea ce inseamna investitii in Romania si onshore, situatia internationala vizavi de preturi cu necesitatea investitiilor. Pe de alta parte, s-a intamplat, ca, de exemplu, in 2016, sa ne scada destul de mult volumul de investitii, pentru ca s-au suprapus multe schimbari in piata, inclusiv cu legea, cu normele de aplicare... Spre exemplu, explorarea a fost scoasa de sub incidenta achizitiilor publice, la modul general vorbind, ele trecand pe un alt segment din care trebuia sa iti faci unele proceduri proprii, astea au incetinit destul de mult. Pe de alta parte,bineinteles ca nici noi n-am insistat, tinand cont de faptul ca pretul gazului era undeva foarte jos, n-am insistat pentru toate investitiile luate la global sa insistam pe ele, mai ales cele care nu se refereau explicit la activitatea de baza.

AGERPRES: Pentru acest an ce investitii v-ati planificat?
Virgil Metea: Noi incercam si se poate observa si din ce ne-am programat in ultimii ani, in jurul a un miliard lei, sensibil peste un miliard de lei, dar speram sa si putem sa le realizam.

AGERPRES: In ultima perioada, ce descoperiri majore a facut Romgaz?
Virgil Metea. Eficienta noastra si eficienta investitiilor noastre in activitatea de explorare este una buna. Toate programele de explorare se fac in comun cu ANRM (Agentia Nationala de Resurse Minerale n.r). Orice succes trebuie impartit, pentru ca suntem foarte legati din punct devedere profesional. Ar fi incorect sa spunem ca noi suntem singurii care au descoperit si altii stau si se uita. Am avut multe. Rata noastra de descoperire este de peste 70%, un procent sa spun foarte bun si stimulant pentru piata. Acum, noi, de cate ori am avut cate un succes din asta am  comunicat. De exemplu am avut descoperiri la Cris, si in Moldova, undeva la Frasin, si in nordul Munteniei, la Caragele, sunt toate pe care le-am comunicat la un anumit moment. Inclusiv descoperirea din Marea Neagra, unde suntem parteneri cu Lukoil, de comun acord, si pentru faptul ca am avut rezultate pozitive, am tinut sa aducem si noi la cunostinta faptul ca si acolo avem o descoperire.

AGERPRES: In Marea Neagra, care sunt planurile de viitor?
Virgil Metea: Cel putin pentru perimetrele unde noi suntem parteneri, sa le ducem la bun sfarsit si sa ajungem sa exploatam comercial.

AGERPRES: Cand estimati ca va putea incepe exploatarea comerciala?
Virgil Metea: Este greu de dat o data fixa, dar probabil ca, in jurul lui 2019-2020, ar fi o perioada rezonabila, pentru ca si aici este o discutie. Ai nevoie de o infrastructura ca sa poti sa iei, sa transporti gazele de la zonele de productie in sistemele de transport, implicit sa le poti vinde. Si luat asa, si tinand cont de faptul ca inclusiv la Transgaz, proiectul BRUA (Coridorul Bulgaria- Romania-Ungaria-Austria) si tot ce inseamna adiacent fata de proiectul acesta, finalizarea este 2019, noi am zis ca atunci putem sa afirmam ca 2020 ar fi o data rezonabila sa spunem ca ne putem exploata gazele din mare, asta in situatia in care toate descoperirile astea vor deveni comerciale.

AGERPRES: Credeti ca pana atunci Romania va deveni exportator de gaze?
Virgil Metea: Da.

AGERPRES: O sa avem avem infrastructura si toate cele necesare, pentru ca deocamdata doar importam?
Virgil Metea: Infrastructura... Aici avem o problema la ora asta. Si peste un an de zile probabil ca piata din Romania o sa fie o piata inchisa, tocmai din cauza faptului ca nu se poate exporta liber. Liber insemnand in cazul Romaniei neavand conditii tehnice ca sa poti sa te interconectezi fizic cu vecinii, prin interconectarile care la un moment dat s-au facut. Ca idee, exportul de gaze in momentele in care ele sunt in exces este vechi. Ideea este veche, adica, domnule, ar fi bine daca am putea. Dar, mai e si aspectul celalalt. Cred ca cel mai corect ar fi, daca am fi in stare, sa ne valorificam gazele intern si sa cream plus valoare aici.

AGERPRES: Mai are Romania rezerve importante de gaze?
Virgil Metea: Romania si Romgaz, cel putin din punctul de vedere al Romgaz, incearca sa-si mentina nivelul de rezerve astfel incat orizontul acela de 10-15 ani care se tot vehiculeaza de foarte multa lume sa poata sa fie intins in fiecare an cu un an, si atunci la anul vor fi tot 10 ani, peste 10 ani vor fi tot 10 ani...

AGERRPES: Onshore sau offshore?
Virgil Metea: Offshore pentru viitor va fi o provocare pentru ca sunt zone neexplorate, mai ales pe zone de mare adancime si in Marea Neagra. Onshore, insa tinand cont de noile tehnologii care pot sa puna in valoare si zacaminte mai mici sau pe care nu le puteai vedea, sau nu le puteai anticipa inainte. Acum tehnologia asta ajuta foarte mult si lucrurile devin mai abordabile.

AGERPRES: Care sunt planurile pe partea de depozite? Aveti in vedere construirea de noi depozite?
Virgil Metea: Aici planurile sunt mari, insa trebuie sa nu ignoram piata. Orice dezvoltare a depozitelor trebuie sa tina cont si de ce inseamna piata. Pe de alta parte, este componenta de siguranta, care in activitatea de zi cu zi si in viata de zi cu zi a fiecaruia nu reprezinta nimic cand spunem componenta de siguranta. Dar cineva in tara asta trebuie sa aiba grija ca din punct de vedere al sigurantei lucrurile sa fie si ele pe undeva echilibrate. Echilibrate, asta nu inseamna independenta. Spre exemplu, poti sa fii independent, dar si izolat. Siguranta insa presupune un anumit grad de independenta, dar, pe de alta parte, datorita interconectarilor, si o legatura cu cei din jurul tau. Si atunci, din acest punct de vedere, si daca ne pozitionam regional, Romania, si implicit Romgaz, ei sunt furnizori de securitate in regiunea in care activeaza.

AGERPRES: Vor fi construite depozite noi si cam cat ar costa?
Virgil Metea: Depozitele costa destul de mult, depinde din ce faza le poti lua. De exemplu, poti sa dezvolti un depozit vechi, sa ii cresti capacitatea de inmagazinare, ceea ce nu presupune la fel de multe costuri ca un depozit nou unde, cel putin teoretic, ar trebui sa iti creezi toata infrastructura, inclusiv sondele. Pe un depozit vechi ele exista, sondele de extractie, de injectie, exista, si infrastructura luata in ansamblu este mai usor de construit fata de ce inseamna un depozit nou. Dar bineinteles, daca piata o va cere si, sa spunem, in strategia noastra, a tarii, ajungem la concluzia ca trebuie sa dezvoltam zonele astea. Romgaz, ca ideea, sustine faptul ca depozitele si tot ceea ce inseamna activitate de inmagazinare trebuie amplificate si sustinute, doar ca aici intervine piata. Piata la ora asta ne spune ca avem suficient. Dar, anticipand o serie de lucruri, din punct de vedere securitate si din punct de vedere al pozitionarii regionale, cred ca sunt niste decizii strategice care exced putin partea asta de piata.

AGERPRES: Un raport recent al Comisiei Europene spunea ca in Romania piata gazelor e foarte concentrata, sunt doar doi producatori mari...
Virgil Metea: Aici avem o problema, pentru ca, intr-adevar, in Romania sunt mai multi producatori, dar doi dintre ei pot sa concentreze 90% din productie. E asa... In UE sunt putini cei care pot sa spuna ca produc si, dintre cei care produc, pot sa asigure mult mai putin decat 90% din nevoia lor si atunci nu cred ca este corect sa fie de aceeasi parte a mesei cei care au nevoie si cei care pot sa produca si sa isi acopere aproape integral consumul intern. Avand o experienta de cativa ani in domeniu, faptul ca ne-a scazut consumul, care la un moment era si un indicator al faptului si al felului in care industria functioneaza, cred ca ar fi preferabil sa nu ne ajunga gazele pe care le producem noi intern si sa avem nevoie si de altele, pentru ca aici intervine inclusiv puterea de cumparare. Dar in momentul in care poti sa produci si activitatea de productie functioneaza, puterea de cumparare este un amanunt, pentru toata lumea, daca lucrurile astea sunt corect setate.

AGERRPES: A fost si un control al Comisiei Europene. Care sunt concluziile?
Virgil Metea: Controlul, mai precis, era legat de Consiliul Concurentei. Noi am comunicat la momentul acela, cat se putea comunica pe subiect. Era legat de cat de mult putem, sau ne-am impotrivit exportului. Concluzia, cel putin din punctul meu de vedere, e ca nu ne-am impotrivit deloc. Acum faptul ca el (exportul n.r) fizic nu se poate face este altceva. Nu era legat absolut deloc de vreo intelegere, este si absurd sa te intelegi pe piata: sa facem imposibil exportul. N-am cunostinte ca vreodata, explicit, sa fi spus cineva: domnule, ne impotrivim suta la suta exportului. Problema consumului gazelor in locul de productie e legata efectiv de industrie, de activitatea productiva. Pe de alta parte, si asa, ca reflexie, majoritatea statelor din Europa, cu atat mai mult din cauza faptului ca nu sunt producatoare de resurse, deci nu au resurse, scopul principal pentru care si-au facut interconectarile era acela de a putea primi, nu de a putea da, pentru ca nu aveau ce sa dea. Bineinteles ca, la momentul de acum 10-15 ani, cand s-au incercat  interconectarile Romaniei cu vecinii s-a tinut cont si de aspectul asta. Pe de alta parte, in situatie de avarie, sau de urgenta, in care nu mai poate fi vorba de conditii tehnice, pentru ca toate sistemele ar fi in avarie, Romania poate sa ajute pe oricine.

AGERPRES: La termocentrala de la Iernut cand vor incepe lucrarile si care sunt urmatorii pasi?
Virgil Metea: Suntem in situatia in care din punct de vedere al documentatiei, contracte semnate, suntem pe o zona verde si de o luna, cel putin, au inceput lucrarile, care trebuie sa fie finalizate in trei ani. Centrala de la Iernut pana la urma, despre care eu vorbesc foarte usor si multa lume vorbeste foarte usor despre ea, daca stam sa ne gandim ce inseamna investitia asta intr-un perimetru foarte restrans si discutand de peste un sfert de miliard de euro, cred ca abia atunci poti sa revii un pic sa stai sa te gandesti si vizavi de importanta si vizavi de efort. Noi speram sa o finalizam si toate graficele arata ca se va finaliza in termen.

AGERPRES: Cate acorduri petroliere are in prezent Romgaz cu Agentia Nationala de Resurse Minerale si cate ar trebui reinnoite anul acesta?
Virgil Metea: Are destul de multe. In explorare avem 8 perimetre plus perimetrul din Marea Neagra unde suntem in asociere cu Lukoil si Pan Atlantic, iar in exploatare/productie avem 132 zacaminte comerciale. Dar bineinteles ca acordurile astea se reinnoiesc fata de perioada de referinta, care da durata lor, in functie de ce se intampla in zacamintele respective. In general Romgaz, coroborat si cu descoperiri de noi rezerve si cu ati putea intretine rezervele intr-un procent bun vizavi de exploatarile viitoare si pentru perioada urmatoare, de cele mai mult ori solicita prelungirea duratei de viata a acordurilor datorita faptului ca se exploateaza peste durata de viata estimata. Si atunci, peste tot unde vom exploata in continuare peste durata initiala de 30 de ani, acolo vom solicita prelungirea.

AGERPRES: Anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiara v-a amendat cu 4.500 de lei pentru neraportarea la termen a unor informatii obligatorii... Virgil Metea: E si acesta un subiect. Pana la urma, fiind pe piata si fiind o companie vie, discreta dar vie in cel mai corect sens al cuvantului, ne intalnim cu fel de fel de situatii care sunt un pic atipice si care nu au fost intalnite pe piata in felul acesta pentru ca, daca stam sa rememoram putin, cred ca Romgaz a fost prima listata si prima companie listata si afara. Vizavi de cutumele unei piete interne in care gradul de acceptabilitate era, sa zic asa previzibil fata de ceea ce insemna sa fii listat la Londra, acolo deja era o provocare din start. Cred ca si atentia ASF este proportionala cu cat de complexa ar putea sa fie o anumita situatie si, de obicei, lucrurile astea se constata. Pentru ca din punctul nostru de vedere, ar fi foarte bine sa fie un pic mai proactive si in momentul in care ne intalnim cu o situatie atipica, sau uitatul si greselile sunt din alta categorie, in general, in situatiile astea atipice din care toti avem de invatat, astea intr-un fel sau altul, ele daca nu se pot simula, cel putin trebuie sa constituie o baza de date pentru invatare. Noi suntem in faza asta. Invatam si platim si ii invatam si pe altii.

AGERRPES: Cum va contribui Romgaz la fondul suveran de investitii?
Virgil Metea: Fondul ca idee, sau fondurile ca idee, nu sunt ceva nou si nu sunt ceva imposibil. Pe de alta parte, nu te poti impotrivi din start sau sa creezi o opinie negativa din start, sau sa respingi din start ideea asta. Dar ele trebuie, in afara de idee, ele trebuie puse in functiune si cred ca aici este cea mai mare problema: daca se poate trece peste toate barierele astea care inseamnasi politic si interese, pentru ca fondurile acestea sa fie setate corect, functionarea sa se bazeze eminamente pe criterii care nu inseamna numai economic, dar in principal si pe guvernanta si pe tot ce inseamna bun management si le poti vedea un viitor in felul acesta. Altfel ramanem cu conceptul.

AGERPRES: Se iau sume pentru investitii de la companie?
Virgil Metea: Din cate am inteles, ideea era ca partea de dividende ale statului va merge in fondul asta si fiecare dintre companiile care intra in fond sunt un fel de actionari in fondul respectiv si, sa spunem, fac parte din organismele de decizie. Asta este faza romantica in care ar fi bine sa se intample. Un lucru esential este sa stii ce inseamna a le manageria si sa poti sa asiguri un management eficient dinainte de a se intampla multe lucruri pe care dupa aceea nu le mai poti repara. Felul in care se seteaza din start este esential. Daca privim retrospectiv, ar fi OK statul, din felul in care si-a gestionat participatiile in diferite companii, bine, rau, daca cineva ar face o analiza, ca nu sunt eu ala care ar putea-o face, cred ca ar putea, din toata experienta asta, si pozitiva si negativa, sa treaca peste barierele astea legate de interese politice si de orice alta natura pentru ca fondurile astea sa poata sa fie bine guvernate.

Sursa: Agerpres.ro 

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS