Vocea întregului sector de
upstream din România

Investiţiile majore în petrol şi gaze au nevoie de siguranţa unui cadru fiscal stabil

Contextul geopolitic tensionat din vecinătatea estică a Uniunii Europene, precum şi necesarul intern de asigurare a resurselor energetice primare în vederea alimentării economiei şi locuinţelor cu servicii vitale menţinerii condiţiilor de trai pun în fruntea agendei economice naţionale nivelul investiţiilor din sectorul local de petrol şi gaze.

 

Puternic intensiv în ceea ce priveşte cheltuielile de capital şi forţa de muncă educată, sectorul energetic planifică operaţiunile pe orizonturi de timp de ordinul decadelor, iar o astfel de viziune în afaceri implică o cunoaştere bună şi cât mai sigură a pilonilor pe care se pot baza deciziile. Acesta este principalul argument susţinut de Daniel Apostol, Secretarul General al Asociaţiei ROPEPCA într-o emisiune tv la Antena 3, pe 6 iunie.

 

“Sectorul de petrol şi gaze din România este în declin. Are nevoie de investiţii majore pentru a fi sustenabil. Când vorbim de declin nu vorbim doar de nivelul producţiei, care este un nivel scăzut (în medie, sondele româneşti au o producţie de două ori mai mică decât media europeană), sau de influenţele evenimentelor de la Marea Neagră, ori de preţurile internaţionale ale ţiţeiului. Vorbim în ansamblu şi de ceea ce poate oferi ţara care are nevoie de investiţii”, a declarat Daniel Apostol.

 

Punctul principal pentru următoarele luni în ceea ce priveşte sectorul hidrocarburilor este stabilirea unui alt sistem de aplicare a redevenţelor, decizie amânată anul trecut de către Guvern.

 

Noul sistem de redevenţe va trebui să dureze pentru următorii zece ani şi să nu fie supus riscului schimbării an de an

 

“Sunt discuţii mari acum legate de noua legislaţie care va da povara fiscală a acestei industrii. Este firesc ca cei care utilizează resursele statului să ofere acestuia partea care revine naţiunii din resursă. Ceea ce nu este corect este că mesajul populist nu este argumentat. Spre exemplu, nivelul de redevenţe şi de taxare directă a operaţiunilor petroliere atinge în prezent un nivel de 15% în România, peste media europeană. În ţări comparabile cu nivelul de producţie al României nivelul de taxare se apropie de 7%”, a menţionat Secretarul General al ROPEPCA în emisiunea tv.

 

Necesarul de investiţii al României creşte an de an pe fondul declinului producţiei din sector, dar una dintre condiţiile esenţiale sosirii capitalului în economia românească este predictibilitatea sistemului fiscal, a mai spus Daniel Apostol.

 

“Ţinând cont de riscul politic pe care începem să-l traversăm, investitorii vor fi foarte atenţi cu privire la ce document va ieşi de la ministerul şi agenţia de resort. Noul sistem de redevenţe va trebui să dureze pentru următorii zece ani şi să nu fie supus riscului schimbării an de an”, a concluzionat Daniel Apostol în emisiunea de la Antena 3.

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Equinor...

The Norwegian Petroleum Directorate has granted Equinor a drilling permit for well 36/1-3 in production licence PL 885. The well will be drilled...

Angola: Eni announces...

Eni has started production from the Vandumbu field in Block 15/06 through the West Hub N’Goma FPSO. First oil from the Vandumbu field was achieved...

Canada-Nova Scotia...

The Canada-Nova Scotia Offshore Petroleum Board (CNSOPB) has issued Call for Bids NS18-3, which includes two industry-nominated parcels. The Call...
STIRI LOCALE

ANRE: Profit de 10%...

Companiile care dețin și operează depozite de înmagazinare a gazelor naturale în România vor fi...

Până pe 28 ian,...

Realizarea conductei de transport gaze naturale dintre Onești-Gherăești-Lețcani a fost scoasă la...

România a înregistrat...

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană în...
COTATII OIL & GAS