Vocea întregului sector de
upstream din România

Iohannis blocheaza suprataxarea producatorilor romani de gaze si permanentizarea impozitului pe liberalizare

imaginePresedintele Klaus Ioghannis blocheaza, cel putin temporar, ridicarea cotei de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare obtinute de producatorii interni de gaze naturale ca urmare a dereglementarii preturilor de vanzare, de la 60% la 80%, si permanentizarea acestui impozit, masuri anuntate in premiera de Profit.ro ca fiind pregatite si, ulterior, aprobate.

"Date fiind ratiunile specifice, cu caracter temporar si extraordinar ale introducerii acestui impozit, consideram ca reglementarea lui ar trebui sa urmeze acelasi caracter temporar. Luand in considerare importanta deosebita a cadrului de reglementare pentru performanta sectorului de petrol si gaze, consideram ca este esentiala definirea unui cadru fiscal si legislativ predictibil si stabil, propice crearii unor planuri de afaceri pe termen lung, pentru continuarea investitiilor curente si stimularea de noi investitii. De asemenea, pentru indeplinirea obiectivelor de natura sociala, consideram necesar ca aceasta lege sa prevada un mecanism transparent, in baza principiului echivalarii intre impozitare si protectia consumatorului vulnerabil", este argumentul cu care seful statului a respins modificarile, cerand acum ca acestea sa fie reanalizate de Parlament.

Conform procedurii, presedintele poate opri insa o singura data proiecte propuse de Parlament, astfel ca daca documentul va fi rediscutat, dar retransmis in aceeasi forma, seful statului este obligat sa il promulge, daca nu cumva contesta la Curtea Constitutionala. Inca din 17 mai, Profit.ro a scris in exclusivitate despre intentia autoritatilor de a majora si permanentiza acest impozit. Potrivit unui document guvernamental, scopul acestor modificari este "evitarea posibilitatii ca producatorii de gaze sa profite de lipsa unei piete centralizate mature, unde pretul sa se formeze transparent si nediscriminatoriu".

Acelasi document releva ca Guvernul intentioneaza sa promoveze anul acesta in august un proiect de act normativ privind supraimpozitarea profiturilor rezultate din exportul de resurse naturale extrase din Romania, promisiune inclusa in programul de guvernare al coalitiei PSD-ALDE. "In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finalul anului 2017", se mentioneaza in programul respectiv.

Odata cu noua lege a redeventelor, in care ar urma sa fie inclusa si suprataxarea exporturilor, impozitul pe veniturile suplimentare obtinute de producatorii din dereglementarea preturilor la gaze ar urma sa fie abrogat. Pe partea de gaze naturale, insa, acest lucru nu se va intampla timp de mai multi ani, pana cand investitiile in infrastructura de transport care sa permita fizic si tehnic exporturile nu vor fi finalizate si pana nu va incepe exploatarea zacamintelor offshore de gaze din Marea Neagra si a altor resurse noi, care sa majoreze productia interna de gaze la niveluri care sa permita exporturile. In urma modificarii in acest sens a legislatiei, de la 1 aprilie 2017 Guvernul nu mai stabileste pretul cu care producatorii locali de gaze isi vand furnizorilor productia destinata consumatorilor casnici, acesta fiind liberalizat si stabilit exclusiv prin cerere si oferta.

Astfel, a fost eliminata distinctia intre productia interna destinata casnicilor si cea pentru consumatorii industriali, al carei pret fusese liberalizat inca din 2014, iar producatorii nu mai sunt obligati sa puna la dispozitie cu prioritate furnizorilor cantitatile necesare acoperirii consumului populatiei. In schimb, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) continua sa tina sub control pretul final la gaze pe care consumatorii casnici il achita furnizorilor, pretul respectiv fiind in continuare unul fix si reglementat, stabilit de Autoritate.

Engie Romania, fosta GDF Suez Romania, controlata de grupul francez omonim, una dintre cele doua companii care domina industria locala de distributie si furnizare de gaze naturale, a inregistrat in bilantul sau pe 2016 un provizion in valoare de 32 milioane lei pentru a se proteja de perspectiva majorarii in 2017 a pretului de achizitie de catre furnizori de la producatori a gazelor destinate populatiei, ca urmare a liberalizarii acestui pret, fara ca aceste eventuale majorari sa poata fi "pasate" mai departe in preturile finale percepute clientilor casnici, potrivit unui document recent al companiei.

 

Surse: profit.ro, hotnews.ro, evz.ro, digi24.ro, ziare.com, energy-center.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS