Vocea întregului sector de
upstream din România

Istoria titeiului si gazelor in Romania

Industria de petrol și gaze din România a adus numeroase beneficii pentru dezvoltarea țării și pentru populație, încă de la începuturile sale, la jumătatea secolului al XIX-lea. Bazele acestei industrii au fost puse în 1857, când Bucureștiul a devenit primul oraș din lume iluminat cu lămpi cu kerosen. Astăzi, produsele acestei industrii sunt importante în viața noastră de zi cu zi, de la resurse pentru industria energetică, până la încălzirea și iluminatul casele noastre și a firmelor, carburanți pentru transport, plastic, îmbrăcăminte, îngrășăminte și multe alte lucruri pe care le folosim în viața de zi cu zi.

Industria de petrol și gaze este un important angajator în România, cuprinzând o gamă largă de discipline, de la ingineri, geologi, specialiști în mediu, sănătate și siguranță, până la avocați, contabili și mulți alții. Industria are o contribuție importantă în economia națională prin cotizațiile fiscale, producția și transferul de tehnologie, precum și exporturi.

Industria românească de petrol si gaze a fost naționalizată la scurt timp după sfârșitul primului război mondial, producția de vârf fiind atinsă în 1976; a continuat să fie administrată de stat în timpul regimului comunist până în 1989. Primele licențe scoase la licitație în perioada post- comunism, în 1992, au atras un număr mare de companii internaționale. Cu toate acestea, în anii care au urmat investițiile străine în acest domeniu au fost modeste. Cea mai mare parte a perimetrelor din țară au fost deținute în concesiune de către companiile naționale în următoarele două decenii, iar investițiile în industria de petrol și gaze în ansamblu s-au diminuat.

Privatizarea parțială a companiei naționale Petrom a permis achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni de către fosta companie de stat austriacă OMV, în 2004. Investițiile străine în industrie au crescut treptat, odată cu sosirea unor jucători noi, mari, medii și mici, companii care au avut un rol important în dezvoltarea resurselor de petrol și gaze ale țării.

Responsabilitatea Guvernului și a industriei este de a asigura dezvoltarea acestor resurse valoroase cu maximum de beneficii pentru țară și poporul său, aplicarea normelor de protejare a mediului, în condiții de siguranță și rentabilitate.

Descarcă: Gheorghe Buzatu - O istorie a petrolului romanesc [2009]

Peste 150 ani de petrol in Romania » Scurt istoric

“Cine va avea petrolul va avea stapanirea”, scria Henry Berenger intr-o nota diplomatica comunicata lui Clemenceau la 12 decembrie 1919, in ajunul conferintei franco-britanice de la Londra, asupra viitorului Europei Orientale si Asiei Mici: “Stapanirea marilor prin petrol, stapanirea aerului prin benzina usoara, a continentelor prin gazolina si petrol lampant, stapanirea lumii prin puterea financiara… poporul care va fi stapanul acestui pretios combustibil va vedea miliardele…”

Inceputurile industriei petroliere in Romania

Exploatarea petrolului in tara noastra are o istorie indelungata. Primele atestari dateaza inca din sec. II d.H. si continua si in secolele urmatoare, asa cum o dovedesc numeroasele materiale ceramice cu urme de pacura, datate in secolele II - XVI.

In tot acest timp, Romania si romanii au acumulat o experienta invidiata chiar de multe din statele lumii cu o civilizatie moderna.

Consecinta fireasca a preocuparii tarii noastre pentru exploatarea petrolului a fost ca Romania a contribuit decisiv la realizarea a trei premiere petroliere mondiale in anul 1857:

 • Prima tara din lume cu o productie de titei, oficial inregistrata in statisticile internationale

  „The Science of Petroleum” atesta in 1938 faptul ca Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol oficial inregistrata in statisticile internationale de 275 tone. Au urmat Statele Unite ale Americii in 1859, Italia 1860, Canada in 1862 si Rusia in 1863.

 • Prima rafinarie din lume

  In tara noastra primele instalatii de prelucrare a titeiului sunt considerate “gazariile” de la Lucacesti-Bacau, a lui N. Choss in anul 1840 si M.Heimsohn in 1844. Acestea nu erau decat simple ateliere mestesugaresti, utilate cu mijloace rudimentare care foloseau pentru rafinare o metoda asemanatoare obtinerii tuicii in cazanele taranesti.

  Distilarea pe cale industriala incepe odata cu rafinaria construita de fratii Mehedinteanu la marginea orasului Ploiesti, in apropierea garii de Sud, pe strada Buna Vestire, nr.174.

  Instalatiile rafinariei erau destul de primitive, toate utilajele fiind formate din vase cilindrice din fier sau fonta, incalzite direct cu foc de lemne. Aceste utilaje au fost comandate in Germania firmei Moltrecht ce construia cazane pentru distilarea sisturilor bituminoase, iar in decembrie 1856 incepe constructia “fabricii de gaz” din Ploiesti, pe numele lui Marin Mehedinteanu.

 • Bucuresti, primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant

  Petrolul oferit de fratii Mehedinteanu pentru iluminatul public avea calitati incontestabile: incolor si fara miros, ardea cu o flacara luminoasa, de intensitate si forma constanta, fara fum si fara sa lase cenusa sau compusi rasinosi in fitil. Aceste calitati importante ale produsului precum si oferta de 335 de lei pe an de fiecare felinar a exclus practic orice concurenta, celelalte oferte care propuneau drept combustibil uleiul de rapita sau de nuca duceau costurile la 600 de lei pe an.

  Oferta lui Teodor Mehedinteanu a fost aprobata la 8 octombrie 1856 si astfel Bucurestiul avea sa fie luminat cu 1000 de lampi. La 1 aprilie 1857 – data intrarii in vigoare a contractului pentru iluminatul capitalei - totul era pregatit si functiona perfect.

Principalele societati petroliere ale vremii

Pe parcursul celor 150 de ani de industie petroliera in Romania s-au pus bazele unor societati petroliere de mare avengura: Steaua Romana, Romano-Americana, Vega, Astra Romana, Concordia, Creditul Minier.

Aceste puternice societati s-au reliefat prin activitatea de extractie, prelucrare si comercializare dintr-un numar de 104 societati petroliere, existente in anul 1914. De fapt, acestea vor fi cele care vor impulsiona cresterea productiei romanesti de petrol, de la 275 tone in 1857, la 15.900 tone in 1880, data pana la care numai Romania si SUA figurau in statisticile tarilor producatoare de petrol. Productia va creste la 250.000 tone in anul 1900 si va ajunge la 1.783.947 tone in anul 1914.

Personalitati marcante din istoria petrolului

In tara noastra istoria petrolului retine nume remarcabile:

 • ing. Virgiliu Tacit - inventatorul primului prevenitor de eruptie
 • ing. Andrei Dragulanescu - cel care a elaborat si experimentat tubajul sondelor cu coloana unica
 • dr. ing. Ion Basgan cel care folosindu-se de principiul sonicitatii a brevetat in anul 1934 in Romania si SUA un nou sistem de foraj: Metoda pentru imbunatatirea randamentului si perfectionarea forajului rotativ prin rotatie percutanta si prin amortizarea presiunilor hidrodinamice. Procedeul Basgan a facut o cariera fulminanta in SUA fiind folosit si in Romania dupa 1944 fara ca meritele sa-i fie recunoscute.
 • Lazar Edeleanu a elaborat o metoda de rafinare a lampantului si, ulterior, si a altor produse petroliere, prin rafinarea selectiva, folosind bioxidul de sulf lichid.

Alte personalitati importante din istoria industriei petroliere au fost: Gogu Constantinescu, Victor Dumitrescu, Ludovic Mrazec, Petru Poni, Valeriu Patriciu, Constantin I. Istrati, Constantin Alimanestianu.

Premiere

 • Cea mai adanca sonda forata in Romania

  Sonda nr. 1 a societatii „Creditul Minier”, la Chitorani, a atins adancimea de 3.300 m. (1934 ), clasandu-se a 2-a din lume, fiind la o distanta de 158 metri de sonda societatii „General Petroleum Corporation” din California, sonda cu adancimea record de 3458 metri. („Cele mai adanci sonde din lume”, articol in Moniteur du Pétrole Roumain, nr. 17/1934, pag.1085)

  In 1938, cea mai adanca sonda din Romania este sonda 13 „Astra Romana” de la Boldesti ( 3644 m).

 • Prima scoala din lume de maistri sondori

  In 1904, a luat fiinta la Campina prima scoala din lume de maistri sondori, diversificata ulterior si pe pregatirea maestrilor rafinori, scoala care a dat industriei petroliere romanesti maestrii cu o inalta pregatire profesionala, solicitati inca din 1914 sa lucreze in strainatate.

 • Romania a fost prima tara din lume care a exportat benzina inca din anii 1900.

Stiati ca...

 • Petrolul, sau titeiul, impreuna cu carbunii si gazele naturale fac parte din zacamintele de origine biogena care se gasesc in scoarta pamantului
 • Titeiul in stare bruta (nerafinat) contine peste 17 000 de substante organice complexe, motiv pentru care este materia prima cea mai importanta pentru industria chimica (vopsele, medicamente, materiale plastice, etc.) si producerea carburantilor
 • Ca o curiozitate, se poate mentiona ca unele varietati de titei devin fosforescente in prezenta luminii ultraviole
 • Petrolul a fost descoperit deja cu cativa mii de ani in urma, prin faptul ca are densitate mai redusa ca apa sarata, fiind gasita in caverne si zone cu straturi sedimentare calcaroase, argiloase, sau nisipoase, la suprafata ca de exemplu in jurul Hanovrei si Braunschweig din Germania
 • Straturile de petrol situate la suprafata prin oxidare se transforma in asfalt acesta fiind deja descoperit in orient in urma cu ca. 12 000 de ani in Mesopotamia antica. Oamenii au invatat sa floseasca asfaltul, prin amestecare cu nisip si alte materiale ce etanseaza peretii corabiilor.
 • Din timpul Babilonului provine denumirea de naptu (nabatu = lumineaza) care ne indica faptul ca petrolul era utilizat la iluminat, acesta fiind amintit si in legile lui Hammurabi 1875 i.e.n. fiind prima dovada istorica scrisa pentru reglementarea folosirii petrolului.
 • Petroleum este un cuvant de origine romana care provine din „oleum petrae“ = ulei de piatra denumire pe care romanii au preluat-o de la egipteni care descopera petrol la suprafata in regiunea muntilor Golfului Suez se presupune ca in antichtate romanii foloseau petrolul ca lubrifiant la osiile carelor romane, sau in timpul Bizantului acesta era parte componenta a focului grecesc o arma temuta in luptele navale de odinioara.
 • Petrolul era folosit si in medicina veche fiind vandut ca leac miraculos universal.
 • Focurile nestinse intretinute de gazele ce izbucneau din pamant in regiunea petrolifera din peninsula Apseron - unde se afla acum exploatarile de la Baku - au dat nastere, in vremuri stravechi, cultul lui Zoroastru, cultului focului.
 • Exploatarea masiva a petrolului incepe in secolul XIX pe motivul raspandirii folosirii petrolului in iluminat, care dadea o lumina mai buna producand fum mai putin in comparatie cu lampile cu ulei de balena, sau lumanarile de ceara.
 • Asia este pe primul loc pe glob la rezerve si productia de petrol.
 • Arabia Saudita este cel mai mare producator de petrol de pe glob.
 • „The Science of Petroleum” atesta in 1938 faptul ca Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol oficial inregistrata in statisticile internationale de 275 tone. Au urmat Statele Unite ale Americii in 1859, Italia 1860, Canada in 1862, Rusia in 1863.
 • Prima rafinarie din lume s-a infiintat la Ploiesti, construita de fratii Mehedinteanu la marginea orasului, in apropierea garii de Sud
 • Bucurestiul a fost primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant
 • .. prima Scoala de Maistri Sondori din Romania si din lume a fost infiintata in 1904, la Campina.
 • ....in 1907, la Ploiesti s-au pus bazele Uzinei Concordia pentru repararea si confectionarea de utilaj petrolier.
 • ... in Primul Razboi Mondial, in Romania au fost distruse 1677 sonde, din care 1047 productive, rafinarii de petrol, rezervoarele din schele si rafinarii cu toate instalatiile lor anexe si o cantitate de derivate de petrol de 827.000 tone.
 • ... incepand din 1929 si pana in 1938, toate produsele petroliere obtinute in marile rafinarii romanesti Concordia (Vega), Steaua Romana, Unirea (Orion si Speranta), Columbia, Creditul Minier (Brazi, Doicesti), Prahova (Petrolul Bucuresti), Xenia, Dacia Romana si Petrol Block (Standard) erau solicitate la export.
 • ... un tabel privind rezervele mondiale probabile (inclusiv sigure) aseza Romania in anul 1937, pe locul 7 in lume dupa: URSS, USA, Irak, Iran, Venezuela, Indiile Olandeze.
 • Savantul roman, LAZAR EDELEANU, a reusit pentru prima data in lume, rafinarea produselor petroliere cu bioxid de sulf, adica separarea din petrol a unor grupuri de hidrocarburi componente, fara modificarea lor chimica.
 • Ing. Virgiliu Tacit si ing. Valeriu Puscariu au construit un ventil, ramas in istoria de petrol sub numele de „Ventilul Tacit”, care adaptat la sondele in eruptie, le putea inchide hidraulic de la orice distanta, chiar daca sonda eruptiva lua foc. Se aplica la eruptii libere cu o presiune de maximum 100 atm. Ventilul s-a patentat in Romania la 15 mai 1912, apoi in Germania, Austro-Ungaria si Mexic, cerandu-se patentarea lui si in alte tari in care se exploata petrolul.
STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS