Vocea întregului sector de
upstream din România

Marea Britanie reduce din nou taxele pentru producătorii de țiței și gaze din Marea Nordului, ca urmare a prăbușirii prețurilor la petrol

Ministerul de Finanțe de la Londra a anunțat că principala taxă impusă pe profiturile consemnate de producătorii de țiței și gaze din zăcăminte offshore din Marea Nordului va fi redusă de anul viitor de la actualul nivel de 50% la 35%, pentru susținerea producției câmpurilor petroliere și gazeifere maritime mature, aflate în pragul epuizării.

Ropepca-site-main-imageÎn plus, se va reduce și suprataxa pe profiturile obținute strict din activități de explorare și producție de hidrocarburi de către companiile de profil de la actualul nivel de 30% la 20%. Reducerea va fi retroactivă, adică va fi calculată și aplicată de la 1 ianuarie 2015.

În decembrie anul trecut, suprataxa fusese redusă de la 32% la 30%. În acest fel, se anulează cu totul majorarea suprataxei intrată în vigoare în 2011, când aceasta fusese majorată de la 20% la 32%.

De asemenea, Trezoreria britanică a mai anunțat simplificarea sistemului de deducere fiscală a investițiilor și cheltuielilor în explorare și producție ale petroliștilor din Marea Nordului. Potrivit legislației britanice, până la 62,5% din aceste cheltuieli pot fi deduse de producătorii de petrol și gaze din baza de impunere pentru suprataxa pe profiturile obținute strict din activități de explorare și producție de hidrocarburi.

În fine, guvernul de la Londra a anunțat că va finanța din bani publici efectuarea de noi prospecțiuni seismice în zonele subexplorate de pe platforma continentală a Marii Britanii.

Potrivit estimărilor executivului britanic, aceste măsuri de relaxare fiscală vor reduce veniturile bugetare ale Regatului Unit cu 1,3 miliarde de lire sterline și vor duce la o majorare cu 15% a producției de hidrocarburi din Marea Nordului până la sfârșitul acestui deceniu.

Măsurile vin după ce industria de petrol și gaze a cerut în mod repetat ușurarea poverii fiscale în domeniu. În ultimele câteva luni, petroliștii din Marea Nordului au anunțat sute de concedieri invocând creșterea costurilor de producție, pe fondul prăbușirii cotațiilor mondiale la țiței.

Guvernul și-a redus, recent, estimările privind încasările bugetare din petrol și gaze în perioada 2016-2017 de la 2,4 miliarde lire sterline la doar 600 milioane lire sterline. În pofida investițiilor-record din ultimii ani, producția britanică de hidrocarburi din Marea Nordului a scăzut în mod continuu din 2000 încoace. Anul trecut, aceasta a ajuns la 1,42 milioane barili echivalent petrol/zi, față de un vârf de 4,5 milioane în urmă cu 15 ani, iar lucrările de explorare s-au redus dramatic.

În prezent, o cincime din producția totală, provenind din o treime din zăcăminte, este neprofitabilă. Pierderile industriei au ajuns la 5 miliarde de lire sterline în 2014, cel mai înalt nivel din anii 70 încoace.

Companiile petroliere au avertizat că, dacă Guvernul nu reduce taxele pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului, investițiile vor fi suspendate, zăcămintele mature ar putea fi abandonate înainte de epuizarea lor și s-ar putea pierde mii de locuri de muncă în domeniu.

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS