Vocea întregului sector de
upstream din România

Mark Wagley (ROPEPCA): Romania are un viitor luminos daca va investi in sectorul de petrol si gaze

imaginePrin stimularea investitiilor de capital in industria de petrol si gaze, Romania poate sustine atat activitatea in acest sector, cat si cresterea veniturilor la bugetul de stat, a declarat Mark Wagley, presedintele ROPEPCA, la Energy Strategy Summit 2017, desfasurat la Bucuresti saptamana trecuta. “Tot ce trebuie sa faca guvernul este sa nu mai blocheze industria si sa creeze un regim previzibil si stabil”, a declarat presedintele in exercitiu al ROPEPCA.

Aici este interventia integrala a lui Mark Wagley, pe aceasta tema. Una dintre intrebarile propuse de organizatori a fost: “Cum putem creste veniturile la buget simultan cu cresterea volumului de activitate in industria de petrol si gaze?”. Ei bine, este destul de simplu: fiecare euro investit in segmentul onshore genereaza o contributie globala la PIB de 3,2 euro. Pentru fiecare euro investit in exploare si productie de petrol si gaze, tot un euro ajunge la bugetul de stat. Deci, investim un euro in industrie, avem 3,2 euro in PIB si avem inca un euro la bugetul de stat. Asa ca, intrebarea devine “Cum putem stimula investitiile de capital in industrie?”. Eu sunt din Texas si vreau sa ma refer la ceea ce noi numim “miracolul Texas”. 4 din 5 orase cu cea mai rapida crestere in SUA sunt din Texas. Statul Texas produce mai mult petrol decat Kuwait si produce mai mult gaz natural decat orice alta tara membra a OPEC.

Cum a fost posibil asa ceva? Aceasta s-a intamplat prin investitii de capital. Ce a atras aceste investitii de capital? Un regim fiscal previzibil si stabil. Romania este deseori numita, de multi dintre membrii nostri, bazinul Permian (marele zacamant din vestul Texasului) al Europei. Exista o multime de corelatii intre Texas si Romania.Tot ce trebuie sa faca guvernul este sa nu mai blocheze industria si sa creeze un regim previzibil si stabil. A fost astazi folosit un cuvant, care a sunat ca o injurie: “carboniti”. Industria noastra sustine o abordare strategica integrata (all the above strategy) si, intr-adevar, unii dintre membrii nostri investesc deja in energia regenerabila. Dar industria de petrol si gaze exista si va continua sa existe. Cererea de petrol creste in fiecare an, nu se reduce. Sa nu ne imbatam cu apa rece!

Tin sa mai subliniez o corelatie interesanta. Acum 100 de ani, carbunele era rege, dar toata lumea stia ca petrolul va deveni resursa preferata. Petrolul a confirmat, ne ofera electricitate de circa o suta de ani si am uitat de carbune. Vreme de 100 de ani, petrolul a oferit energie economiei si ne intoarcem acum la carbune. Ce procent din productia de electricitate la nivel mondial este generat prin intermediul carbunelui? 41%! Deci, 100 de ani mai tarziu, acest “carbonit” – injuratura! – continua sa genereze 41% din energia electrica a lumii. Industria de petrol si gaze are un viitor similar, iar unul dintre motive este ca petrolul sustine mobilitatea. Fiecare forma de energie regenerabila este stationara – parcul eolian, panourile solare, centrala nucleara. Petrolul nu va disparea, are un viitor lung si luminos, cererea va continua sa creasca, desi intr-un ritm mai lent din cauza resurselor regenerabile. Sa nu uitam aceasta industrie, pentru ca Romania are un viitor luminos daca va investi in sectorul Upstream de petrol si gaze.

Energy Strategy Summit 2017 a fost organizat de Wing Media Energy Consulting, prin energynomics.ro, in parteneriat cu reputate organizatii ale industriei precum ACUE, AFEER, AIIR-FV, EFdeN, RBSTA, ROPEPCA, RPIA si EPG, cu sprijinul BCR, BMW Auto Cobalcescu, Casa de traduceri, CEC Bank, CIS GAZ, Conpet, Enel, E.ON, Hidroelectrica, KMG International, Lukoil, Nuclearelectrica, Phoenix Contact, Romgaz, RWEA, Schneider Electric Romania, SAMEDAY, Stratum Enclosures, Transelectrica.

 

Sursa: energynomics.ro

STIRI INTERNATIONALE

Uganda announces...

The Government of the Republic of Uganda through the Ministry of Energy and Mineral Development Uganda has announced Uganda's Second Licensing...

IHS Markit and...

Schlumberger has announced that it has established a strategic collaboration between WesternGeco, the seismic and geophysical data solutions...

Weatherford announces...

Weatherford International has announced that the United States Bankruptcy Court for the Southern District of Texas has issued an order confirming...
STIRI LOCALE

Consumul de energie...

Consumul final de energie electrică în primele şapte luni ale anului în curs a fost de 32,556...

E.ON: Mai bine de o...

Interesul faţă de maşinile electrice se situează la cotele cele mai înalte în România şi Italia,...

Virgil Popescu:...

OUG 114 a adus mari beneficii furnizorilor de gaze și energie electrică, afirmă deputatul PNL...
COTATII OIL & GAS