Vocea întregului sector de
upstream din România

Ministerul Economiei promite companiilor petroliere dialog pe timpul elaborarii legii redeventelor si le-a invitat sa-si transmita punctele de vedere

Ministrul Economiei, Mihai Tudose s-a intalnit miercuri cu delegatia Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) condusa de Harald Kraft, cu care a discutat despre redeventele in domeniul petrolier si modalitatile de abordare in domeniul noii legi a redeventelor.

Ministerul Economiei a anuntat ca s-a convenit ca, pe timpul elaborarii legii redeventelor, sa existe un dialog in cadrul grupului interministerial constituit la nivelul ministerului, iar ROPEPCA a fost invitata sa-si transmita punctele de vedere. Noua lege a redeventelor urmeaza sa inlocuiasca actualul sistem de taxare a exploatarii resurselor de petrol si gaze, sistem stabilit inca din anul 2004, cand a fost privatizata Petrom, cea mai mare companie petroliera din tara. Redeventele actuale, pentru exploatari onshore (pe uscat) si offshore (in largul marii) sunt stabilite la 3,5%-13,5% din valoarea productiei zacamantului, in functie de marimea exploatarii.

"Ministerul Economiei a reiterat principiul prin care statul acorda dreptul de explorare-exploatare, tinand cont de faptul ca nivelul redeventei exprima pretul corect pentru exploatarea resurselor si de necesitatea de a stabili o clauza de stabilitate a licentei pe toata durata de valabilitate”, arata un comunicat emis miercuri de minister.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera au prezentat imaginea de ansamblu in Romania si in alte state europene si aspectele cu care se confrunta membrii acesteia in activitatea pe care o desfasoara in sectorul matur onshore upstream de petrol si gaze naturale.

”Avand in vedere contributia importanta a sectorului petrolier in economia Romaniei, ministrul Mihai Tudose si-a exprimat deschiderea pentru colaboarea cu ROPEPCA pentru gasirea unor solutii la aspectele prezentate de delegatia asociatiei”, mai arata comunicatul. Investitorii din sectorul petrolier asteapta sa afle detalii despre noul cadru de taxare, care este esential pentru investitiile derulate in Romania si pentru viitorul exploatarii resurselor. Redeventele au constituit un subiect de discutie si intre intalnirile la nivel de Guvern.

Premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit marti, la Palatul Victoria, cu delegatia consortiului format din ExxonMobil, care mai mare companie petroliera din lume listata la bursa, si OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera romaneasca, cu care a discutat despre investitiile companiilor in Romania si despre valorificarea resurselor energetice. Compania romaneasca OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil exploreaza o zona de mare adancime in apele romanesti ale Marii Negre, parteneriat care a inceput in 2008.

Cele doua companii au investit pana acum 1,5 miliarde de dolari in prospectiuni si explorari in Marea Neagra. O decizie finala, daca se va dovedi fezabil ca gazele sa fie exploatate, din punct de vedere comercial, ar putea fi luata in 2019, iar, in varianta favorabila, gazele vor ajunge in Romania cel mai devreme in anul 2020. Companiile energetice asteapta sa afle care va fi politica guvernului roman in ceea ce priveste taxarea hidrocarburilor, in special in privinta noilor redevente care ar trebui stabilite de guvern in urmatoarea perioada pentru exploatarea resurselor din Romania. Rata medie efectiva a redeventelor si a altor impozite similare a crescut in Romania de la 15% in 2014 pana la 16,9% in 2015 si la 17,5% in 2016, in timp ce in majoritatea statelor europene a scazut, arata un studiu publicat marti de compania de consultanta Deloitte.

Impozitele similare redeventelor includ, in Romania, impozitul asupra veniturilor suplimentare, impozit pe constructii speciale si impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut. ”Rata efectiva de impozitare determinata pentru activitatea upstream de gaze naturale in Romania are o valoare mult mai ridicata decat cea aferenta activitatii de explorare si productie de petrol, diferenta rezultand, in principal, din impozitul suplimentar aplicabil gazelor naturale”, arata studiul.

 

Sursa:  Bizenergy, InvestEnergy, Curierul National, DC News

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS