Vocea întregului sector de
upstream din România

Ministerul Energiei va angaja un consultant pentru prelucrarea datelor din viitoarea strategie energetica

Ministerul Energiei (ME) lucreaza la elaborarea caietului de sarcini pentru angajarea unui consultant care va prelucra datele din viitoarea strategie energetica a tarii, potrivit unui document al institutiei. Miercuri, oficialii ministerului au avut o prima runda de discutii pe marginea elaborarii noii Strategii Energetice 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, unde au participat reprezentanti ai unui numar de 32 de asociatii din sector. Potrivit minutei intalnirii, Radu Dudau, consilier al ministrului si coordonatorul de proiect, a prezentat sectoarele abordate in proiectul de strategie, obiectivele de etapa cu termene de finalizare, precum si modul de organizare a procesului.

'Vor fi constituite grupuri de lucru sub egida si sub coordonarea consiliului consultativ, grupuri care reunesc, dupa caz, si membri ai consiliului director si ai echipei de proiect. Aceste sub-grupuri vor organiza workshop-uri specializate, in intervalul 15 februarie - 15 aprilie, la nivel de sub-sector energetic, in care vor fi cooptati specialisti reputati din companiile energetice si din asociatiile companiilor energetice, asociatii ale consumatorilor, mediul academic, institute de cercetare, organizatii neguvernamentale si think-tank-uri. Fiecare workshop va produce cate un raport sintetic, dupa un format comun, care va fi apoi integrat intr- un document unic', se arata in documentul citat.

Totodata, se lucreaza si la un caiet de sarcini 'ce va sta la baza unei achizitii publice de servicii de consultanta pentru modelarea cantitativa necesara elaborarii strategiei, cu mentiunea ca Strategia Energetica a Romaniei este un document asumat de ME', se mai precizeaza in document. Finalizarea caietului de sarcini ar urma sa aiba loc la mijlocul lunii februarie, urmand ca, pana la 15 aprilie, sa fie finalizata procedura de selectie a consultantului. Pana la 31 august vor fi finalizate draftul sintetic al noii strategii si anexele sale, urmand ca validarea acestuia sa aiba loc pana la 15 septembrie 2016. Vor fi cerute consultantului scenarii definite prin presupunerea unor seturi diferite de politici energetice in orizontul de timp al strategiei, precizeaza ministerul.

Primul este scenariul de referinta, care presupune 'inghetarea' obligatiilor de politici energetice si de mediu la nivelul actual (inclusiv tintele pentru anul 2020), scenariul Politici 2030, care presupune asumarea tuturor tintelor din Cadrul energie-mediu 2030, inclusiv al celor privind sursele de energie regenerabila si eficienta energetica; scenariul neutral, care presupune asumarea tintei 2030 de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si 'neutralitate'' fata de optiunile tehnologice care permit incadrarea mixului energetic romanesc in acel obiectiv. 'De asemenea, va fi solicitat si un scenariu de pret scazut al petrolului, de tipul celui utilizat de Agentia Internationala pentru Energie in ultimul sau raport, World Energy Outlook (2015), dat fiind pretul neasteptat de scazut al titeiului in prezent si efectele anticipate ale acestei conjuncturi asupra investitiilor viitoare in sectorul energetic', mai spun reprezentantii ministerului.

La intalnirea de miercuri de la Ministerul Energiei au participat 32 de asociatii si federatii din sectorul energetic, printre care ACUE - Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie, Centrul Roman al Energiei (CRE), Federatia Patronala Petrol si Gaze, Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania, Confederatia Patronala 'Concordia', Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, Asociatia Marilor Consumatori Industriali de Energie, Asociatia ROPEPCA.

(Economica.net 28 ianuarie, Bursa 29 ianuarie) 

STIRI INTERNATIONALE

UK: Rathin Energy...

Rathlin Energy reports that flow testing of the West Newton A-2 conventional appraisal well (WNA-2) has commenced. The well test programme is...

Nigeria: LEKOIL...

LEKOIL has agreed to acquire from Newcross Petroleum a 45 per cent participating interest in the Production Sharing Contract in relation to the Oil...

US: 88 Energy...

88 Energy has provided an update related to the farmout of its conventional prospect portfolio at Project Icewine, located on the Central North...
STIRI LOCALE

E.ON se alătură...

Compania de utilități germană E.ON a strâns 1,5 miliarde de euro prin emiterea primei serii de...

ANRE va retrage în...

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi Ministerul Energiei au demarat o...

Bogdan Badea: Listarea...

Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica, apreciază că listarea companiei la...
COTATII OIL & GAS