Vocea întregului sector de
upstream din România

Ministrul Finantelor vrea sa lanseze in dezbatere publica legea redeventelor in primul trimestru din 2016

Ministerul Finantelor intentioneaza sa lanseze in dezbatere publica proiectul de lege a redeventelor in primul trimestru al anului viitor, pentru mai mult de o luna, astfel incat toate institutiile statului si organizatiile sa poata trimita opinii si vrea ca legea sa devina functionala in 2017, a declarat ministrul de resort Anca Dragu.

„In ceea ce priveste redeventele, in proiectul de buget pentru anul viitor am continuat regimul din anul 2015 si avem 1,5 miliarde lei deja in veniturile bugetare pentru 2016, prin continuarea regimului din 2015“, a declarat vineri Dragu, la dezbaterea pe buget din comisiile reunite de Buget-Finante ale Parlamentului.

Ea a explicat ca pentru anul viitor s-a gasit o solutie temporara, pana cand va deveni functionala noua lege, care se afla in lucru. „Pentru proiectul de lege privind redeventele ne aflam intr-o faza avansata a elaborarii. Dorim ca in primul trimestru al anului viitor sa o punem in consultare publica suficient timp, mai mult de o luna, astfel incat (...) toata lumea sa-si formeze o parere, o opinie despre aceasta lege si am dori ca in 2017 sa avem deja o lege functionala si sa nu mai mergem pe aceste prelungiri“, a spus Dragu, potrivit Mediafax.

Premierul Dacian Ciolos afirma la finele lunii noiembrie ca si-a propus sa lanseze o dezbatere publica asupra nivelului redeventelor si ca, in opinia sa, trebuie plecat de la un calcul care sa aiba in vedere ce e cel mai avantajos pentru stat, dar in acelasi timp sa nu descurajeze companiile din domeniu sa investeasca.

Fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici declara in octombrie ca legea redeventelor ar putea trece prin Parlament in prima parte anului viitor, iar aplicarea acesteia sa se faca din 2017. El preciza ca a avut o discutie cu echipa Fondului Monetar International pe tema redeventelor, care urma sa trimita autoritatilor romane observatiile finale pe marginea proiectului. Cabinetul Ciolos va prelungi taxele suplimentare aplicate in domeniile petrolier si energetic, estimarile privind incasarile fiind trecute in proiectul legii bugetului.

Este vorba de taxa de 60% pe veniturile suplimentare aduse de liberalizarea gazelor, taxa de 0,5% pe extractie si taxa pe monopolul natural, incasata in special de la distribuitorii de electricitate si gaze. Cele trei impozite mentionate au fost introduse initial in 2013, iar impunerea lor era programata sa expire la finalul acelui an, odata cu intrarea in vigoare a unui nou sistem de taxare a resurselor. Doar ca acesta nu numai ca nu a fost adoptat, dar nici macar nu a ajuns in dezbatere publica.

Cat estimeaza statul ca va incasa

Executivul estimeaza, pentru anul viitor, venituri de 872,93 milioane lei din taxarea veniturilor suplimentare obtinute de producatori ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, in scadere usoara, de sub 1%, fata de executia preliminata pe 2015 (881,04 milioane lei), potrivit Profit.ro. Din taxarea monopolurilor naturale din transportul si distributia energiei electrice si gazelor naturale, Guvernul estimeaza ca va incasa in 2016 151,33 milioane lei, cu 0,5% mai mult decat in 2015 (150,57 milioane lei). In fine, Executivul mizeaza in 2016 pe venituri in suma de 70,5 milioane lei din taxa speciala pentru exploatarea resurselor naturale, cu 1,91% mai mici decat anul acesta (71,88 milioane lei). Taxa este in cota de 0,5% si se aplica asupra veniturilor rezultate din extractia petrolului brut, carbunelui, uraniului, minereurilor feroase si neferoase, precum si din exploatarea forestiera.

Ministrul Energiei vrea proiectul in dezbatere publica

Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a cerut in aceasta saptamana Ministerului Finantelor Publice sa puna in dezbatere publica proiectul de taxare a resurselor de petrol si gaze, acesta fiind „o problema de predictibilitate“. Invitat la Adevarul Live, Grigorescu a precizat ca „este important ca documentul care priveste viitoarea politica in acest sector sa fie in dezbatere publica“. „Cum bine spuneati, aceasta chestiune este in responsabilitatea Ministerului de Finante si singurul lucru pe care eu mi-l doresc este ca asupra acestui aspect sa avem o dezbatere publica. Astept si eu sa vad alaturi de alti colegi care va fi rezultatul acestei dezbateri. Chestiunile tehnice sunt strict in coordonarea colegilor nostri si astept ca proiectul de la Finante sa intre cat mai curand, pana la urma este o chestiune de predictibilitate“, a afirmat Grigorescu, la Adevarul Live.

Cum va arata noul sistem de impozitare

Noul sistem de impozitare in domeniul titeiului si gazelor va contine atat redevente, cat si un impozit pe profitul din exploatare. Guvernul Ponta putea introduce un nou sistem in anul 2014, dar nu a facut acest lucru, preferand sa prelungeasca sistemul actual cu redevente si taxele suplimentare. Nici in acest an noul sistem de taxare nu a fost gata, astfel ca si in 2016 se va merge pe actuala formula. Problema este ca cele doua taxe expira la finele acestui an, ceea ce inseamna ca vor trebui prelungite de Guvernul Ciolos. Acest lucru nu s-a intamplat pana acum. Fostul ministru de Finante Eugen Teodorovici declara lunile trecute ca proiectul va fi discutat cu delegatiile Fondului Monetar International si Comisiei Europene. Intre timp, acordul cu FMI a expirat, dar Romania doreste altul.

Supra-impozit de 35%

Guvernul Ponta a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) introducerea unui nou impozit de 35% pe profitul inregistrat de companiile de petrol si gaze din activitatile de extractie ale acestora, potrivit unor surse ministeriale. In negocierile cu FMI, variantele luate in calcul au fost de 35%, 40% si 45%, insa reprezentantii statului roman au sustinut cota de 35%. Discutiile pe aceasta tema au fost inclusiv in luna octombrie si trebuie continuate de la acest punct de catre viitorul Cabinet. Noul sistem de taxare din domeniul resurselor de petrol si gaze va fi constituit din redeventele petroliere, plus supra-impozitul de 35% pe activitatile de exploatare. Redeventa este o taxa care se aplica pe valoarea productiei. In Romania, redeventele se situeaza in domeniul titeiului si gazului intre 3,5% si 13,5%, in functie de marimea zacamantului. Noul sistem de taxare, cu redevente si supra-impozitul pe activitatea de exploatare va inlocui actualele taxe suplimentare, dar si taxa pe stalp de 1% din valoarea activelor, care este programata sa iasa din aplicare in 2017, conform prevederilor noului Cod Fiscal.

Statul a incasat foarte putin din redevente

Statul roman a incasat anul trecut, in total, din redevente petroliere, suma de 1,38 miliarde de lei. Subiectul redeventelor a fost motiv de scandal continuu in ultimii zece ani, din cauza sumelor mici stranse la buget comparativ cu profiturile companiilor din domeniul petrolier. In tara noastra, soferii au protestat de mai multe ori la pompe din cauza ca preturile le-au depasit chiar si pe cele din Austria, desi ponderea taxelor e mai mica, in vreme ce Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a cerut in mai multe randuri introducerea unei „taxe Robin Hood“ pe profiturile conjuncturale realizate de catre agentii economici, ca urmare a fluctuatiilor barilului de titei pe bursele mondiale.

Descoperiri in Marea Neagra

Pe de alta parte, Executivul trebuie sa fie atent la cat fixeaza nivelul impozitului suplimentar, deoarece un nivel prea mare ar afecta investitiile din Marea Neagra, unde au fost descoperite mai multe zacaminte de gaze naturale in ultimii ani. Exxon si Petrom au anuntat in anul 2012 descoperirea unui zacamant estimat a contine intre 43 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze, in vreme ce Lukoil si Romgaz au gasit recent un alt zacamant, de 30 de miliarde de metri cubi. Anul trecut, profitul operational din activitati upstream al Petrom, cel mai mare producator de hidrocarburi din Romania, s-a cifrat la 3,93 miliarde lei.

Sursa: Adevarul, 11 decembrie

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS