Vocea întregului sector de
upstream din România

Modificarile aduse OUG 64 privind piata gazelor au atras atentia Comisiei Europene. Deputatii Comisiei de Industrii si Servicii au dat explicatii unui expert european

imagineDezbaterile privind modificarile pe piata gazelor care se doresc a fi aduse Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.64/2016 au fost amanate ieri de Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Motivul: deputatii Comisiei au dat explicatii pe marginea amendamentelor aduse OUG 64 unui expert al Comisei Europene, timp de doua ore si jumatate. Prin urmare, s-a decis ca sedinta comisiei parlamentare sa nu fie publica, fapt ce a starnit nemultumiri de partea unor invitati la dezbaterile programate initial. In asteptarea formei finale a Legii care va fi aprobata de Plenul Parlamentului, este mare fierbere pe piata gazelor.

Temele de maxim interes sunt: daca va ramane o singura bursa angro de gaze (in prezent, sunt doua burse de gaze – la BRM si OPCOM) si daca vor fi producatorii obligati sa tranzactioneze intreaga cantitate de gaze pe bursa?! Ca o prima constatare dupa parcurgerea proiectului de lege, aflat in dezbatere parlamentara: amendamentele propuse apartin, in totalitate, Grupului parlamentar PSD. Citam unul dintre amendamentele care au starnit controverse, justificat de Grupul parlamentar PSD ca unicitatea operatorului pietelor centralizate angro de gaze naturale si a operatorului pietei de echilibrare este ceruta de Bruxelles:

“Administrarea pietelor centralizate angro – se acorda o singura licenta pentru operatorul pietelor centralizate angro de gaze naturale si una pentru operatorul pietei de echilibrare”. „Prin rezolutia adoptata de Parlamentul European in data de 15.12.2015 denumita ”Catre o Uniune Energetica Europeana”, text P8_TA(2015)0444 si pentru cresterea lichiditatii pietei concurentiale angro prin centralizarea activitatilor de tranzactionare in PVT (n.r. – punct virtual de tranzactionare) nationale unice administrate de un unic operator de piata, in conditii de transparenta si reguli stricte de acces nediscriminatoriu la informatiile privind cantitatile si preturile de tranzactionare. Masuri identice cu cele instituite in Austria, incepand cu 01.01.2013, cand, prin Legea gazelor, s-a stabilit crearea unui singur PVT national si administrarea tranzactiilor in PVT printr-un singur operator, respectiv prin CEGH (Central European Gas Hub). (http://www.cegh.at/trading-location-cegh-vtp), se explica astfel amendamentul propus.

In prezent, operatori ai pietei de gaze naturale, cu licenta valabila 25 de ani, sunt Opcom si Bursa Romana de Marfuri (BRM). Surse parlamentare ne-au precizat ca nu se pune problema desfiintarii uneia dintre burse, insa se vor stabili noi regului privind tranzactiile cu gaze naturale, operatorii fiind obligati la transparenta. O alta nemultumire, mai ales de partea producatorilor: obligatia de tranzactionare 100% a gazelor pe bursa. Acestia vor trebui sa oferteze si sa tranzactioneze public, transparent si nediscriminatoriu pe pietele centralizate de gaze naturale intreaga cantitate de gaze naturale produsa, mai putin cantitatile aferente consumului propriu tehnologic.

ANRE se opune la acest amendament. Potrivit surselor noastre parlamentare, expertul Comsiei Europene a transmis deputatilor Comsiei de specialitate ca tranzactionarea gazelor la bursa este un drept al operatorilor, nu ar trebui sa fie o obligatie! Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei – ANRE, Niculae Havrilet, considera ca o mare parte din productia romaneasca de gaze ar trebui tranzactionata pe bursa, pentru a exista lichiditate si un pret de referinta pe piata. „Ordonanta 64 trebuie aprobata prin lege, iar la momentul respectiv se va dezbate o completare a ordonantei si sunt initiative de a se merge pe acelasi model al pietei de gaze ca cel de la energie electrica, respectiv sa se aplice modelul tranzactionarii intregii cantitati de gaze naturale pe bursa”, a declarat Havrilet pentru Agerpres, sustinand totodata ca nu este de acord cu tranzactionarea intregii cantitati de gaze pe bursa.

„Gazele naturale, ca si zacaminte, sunt concesionate, iar producatorii, prin legea petrolului, au dreptul de a utiliza gazele naturale, de a decide asupra destinatiei, in sensul ca il poate prelucra sau il poate vinde, iar din acest punct de vedere cred ca trebuie facuta o distinctie intre cele doua piete”, a explicat oficialul ANRE, potrivit Agerpres. Noile modificari ce se doresc a fi aduse OUG 64 mai vizeaza o diferentiere a furnizorilor de traderi, infiintarea unui comparator de gaze, aparitia de noi piete: Pentru Ziua Urmatoare, Intrazilnica, de Echilibrare.

Actul normativ defineste si Punctul Virtual de Tranzactionare (PVT), ce va fi administrat de un unic operator de piata, in conditii de transparenta si reguli stricte de acces nediscriminatoriu la informatiile privind cantitatile si preturile de tranzactionare. Acesta este un „punct abstract, unic la nivel national, situat intre punctele de intrare in SNT si punctele de iesire din SNT, in care gazele naturale sunt tranzactionate indiferent de locatia lor efectiva.

Obligatii pentru ANRE

Potrivit noilor modificari, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) are obligatia sa emita, in urmatoarele 2 luni, reglementarile secundare referitoare la activitatile din sectorul gazelor naturale, precum si regulile specifice care vor fi aplicate pe pietele centralizate. Pana la data de 31 august 2017, ANRE va asigura implementarea si functionarea pietelor centralizate de gaze naturale si va aproba Codul Retelei. Totodata, ANRE trebuie sa
vina, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii ce modifica OUG 64, cu un comparator de preturi destinat informarii corecte si complete a consumatorilor de gaze naturale.

Sursa: InvesTenergy

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS