Vocea întregului sector de
upstream din România

Parlamentul nu cedeaza in fata Presedintiei: Veniturile suplimentare din dereglementarea preturilor gazelor vandute la un pret mai mare de 85 lei/MWh vor fi impozitate cu 80%

imagineVeniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale nu vor mai fi impozitate doar cu o cota de 60%, ca pana in prezent, ci cu doua cote progresive, una de 60% pentru gazele vandute sub un pret de 85 de lei/MWh si cu una de 80% pentru veniturile obtinute pe gazele comercializate la un pret mai mare de 85 lei/MWh. Decizia apartine plenului Camerei Deputatilor, camera decizionala, care a confirmat, cu 195 voturi pentru, 62 contra si 14 abtineri, decizia Senatului de a-si pastra pozitia in legatura cu legea de adoptare a Ordonantei de Guvern 7 din 2013, in pofida faptului ca Presedintia a solicitat reexaminarea legii, adoptata de Parlament la 4 ani de la emiterea ordonantei.

OG 7 a fost emisa la inceputul anului 2013 in prima luna de activitate Guvernului Ponta 1, si a fost votata pentru prima data de plenul Camerei Deputatilor de-abia in 20 iunie 2017 si trimisa la Presedintie spre promulgare pe 26 iunie. Pe 17 iulie insa, presedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii. “Legea pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, in forma transmisa spre promulgare, aduce doua modificari ce constau, pe de o parte, in crearea unui prag suplimentar de impozitare si, pe de alta parte, in aplicarea acestei supraimpozitari pe termen nelimitat. Date fiind ratiunile specifice, cu caracter temporar si extraordinar ale introducerii acestui impozit, consideram ca reglementarea lui ar trebui sa urmeze acelasi caracter temporar”, se preciza in cererea de reexaminare.

Modificarile invocate de presedinte au fost operate in Comisia de industrii a Camerei Deputatilor, condusa de social-democratul Iulian Iancu, si vizeaza introducerea a doua niveluri de impozitare, si nu unul (de 60%, cat prevedea OG 7) si a unui nou prag de 85 de lei/MWh. Soarta OG 7 este legata de cea a OUG 13/2014, prin care pe langa impozitul de 60% a fost impus si un plafon minim de 72 de lei pe MWh pentru pretul mediu ponderat al gazelor naturale din productia interna corespunzatoare cantitatilor comercializate pe piata concurentiala pentru consumatorii noncasnic.

Cu alte cuvinte, daca o companie vindea gaze la un pret mai mic decat cel de 72 lei pe MWh, impozitul era platit ca si cum tranzactia ar fi fost efectuata la 72 lei pe MWh. Statul incasa astfel peste 16 lei MWh pentru gazele produse si vandute in Romania, indiferent de pretul la care era tranzactia (chiar si la 60 de lei, pretul reglementat la acea vreme pentru gazul furnizat clientilor casnici). Ca urmare a existentei acestui prag si a existentei unui control al Curtii de Conturi, oficialii celui mai mare producator de gaze din Romania, Romgaz, sustin ca acesta a pierdut o cota importanta de puiata in favoarea Gazprom in 2016. Pragul de 72 de lei instituit prin OUG 13/2014 a fost inlaturat in urma deciziei parlamentului de a vota legea de respingere a respectivei ordonante de urgenta pe 16 mai 2017.

Initial, comisia de industrii a Camerei Deputatilor a propus in 2015 aprobarea legii de adoptare a OUG de catre Parlament. Documentul comisiei nu numai ca includea pragul de 72 de lei, dar elimina si deductibilitatea redeventelor din baza de impozitare! Plenul Camerei a decis retrimeterea raportului catre Comisie, careia i-au fost necesari doi ani (timp in care Romgaz sustine ca a fost scos de pe piata de Gazprom) sa-si revizuiasca recomandarea, din cea de adoptare a OUG 13/2014 in cea de respingere!

 

Sursa: profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

UAE: Aker Solutions to...

Aker Solutions has won an order from ADNOC to deliver subsea umbilicals for the Dalma gas development project located offshore UAE in the shallow...

US: Baker Hughes...

Baker Hughes, a GE company has been awarded a contract and granted notice to proceed on the construction of its comprehensive LNG technology...

Argentina: Equinor...

Equinor and YPF have signed an agreement to jointly explore the CAN 100 offshore block, the largest block located in the North Argentinian Basin.
STIRI LOCALE

ANRE: Importurile de...

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an,...

Profitul net al...

Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a obţinut în primul semestru al...

Transgaz: Conducta de...

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) nu va fi gata în luna decembrie 2019,...
COTATII OIL & GAS