Vocea întregului sector de
upstream din România

Petrolistii forteaza scaderea redeventelor, profitand de injumatatirea pretului mondial al titeiului si de epuizarea resurselor interne

Companiile care extrag petrol si gaze cer scaderea redeventelor, din cauza efectului negativ al scaderii pretului barilului de titei si a epuizarii resurselor interne. De asemenea, societatile de profil solicita eliminarea taxei pe stalp si a taxelor suplimentare pe extractie si liberalizarea gazelor. Statul a asteptat vreme de zece ani ca sa poata majora redeventele la titei si gaze naturale, insa acum petrolistii cer atat scaderea redeventelor, cat si eliminarea taxei pe stalp si a taxelor speciale pe extractie si liberalizarea gazelor.

Companiile din domeniu argumenteaza cu presiunea pusa asupra lor de scaderea pretului barilului de titei de la 115 la 50 de dolari, dar si cu faptul ca, in ritmul actual de exploatare, productia romaneasca de petrol va inceta in zece ani.

„Nu am cerut o mentinere a actualelor redevente, ci scaderea lor. In acest ritm de exploatare, petrolul se termina in zece ani, cu redevente scazute am putea da o gura de oxigen acestei industrii si ar putea produce mai mult timp“, a afirmat, in cadrul unei conferinte, Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA). Redeventa reprezinta o taxa pe care statul o percepe din valoarea productiei. In sectorul de petrol si gaze, redeventele au valori intre 3,5% si 13,5%, in functie de marimea zacamantului. Valoarea totala a redeventelor petroliere si miniere incasate de stat anul trecut a fost de 1,6 miliarde de lei, din care cele colectate de la companiile de petrol si gaze s-au ridicat la 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte a acestora este platita de Petrom care realizeaza intreaga productie de titei a Romaniei si jumatate din cea de gaze, si Romgaz care extrage cealalta jumatate a productiei de gaze.

Un scandal perpetuu

Redeventele au fost subiect perpetuu de scandal in ultimii ani, din cauza sumelor mici care ajung la bugetul de stat comparativ cu profiturile companiilor care extrag hidrocarburile. Statul nu a putut majora nivelul redeventelor deoarece acesta a fost trecut in contractul de privatizare a Petrom, in anul 2004. In acel moment, autoritatile se angajau in fata OMV sa nu creasca nivelul redeventelor timp de zece ani, iar interdictia a expirat in 2014. Premierul Victor Ponta a promis inca din anul 2012 majorarea redeventelor la „media europeana“, dar anul trecut a amanat implementarea unui nou sistem de taxare a hidrocarburilor justificand ca acest lucru nu poate fi facut „peste noapte“. In schimb, Guvernul a introdus de-a lungul ultimilor ani o serie de taxe care sa aduca venituri mai mari la buget si care au survenit indeosebi in sectoarele petrolier si energetic.

Prelungiri peste prelungiri

Spre exemplu, Executivul a introdus anul trecut o taxa pe constructiile speciale de 1,5% din valoarea activelor. Ulterior, aceasta a fost redusa la 1% pentru acest an, iar prima varianta a noului Cod Fiscal promitea eliminarea sa din 2016. Numai ca acesta a fost retrimis in Parlament, iar la reexaminare, eliminarea taxei pe stalp a fost amanata pentru anul 2017. Singurul sector exceptat este agricultura, unde taxa pe stalp se elimina de anul viitor. De asemenea, in 2013, autoritatile au introdus o serie de taxe suplimentare in domeniul hidrocarburilor: o taxa de 0,5% pe extractie si o taxa de 60% pe veniturile suplimentare realizate de operatori din liberalizarea pretului la gaze. Cele doua au fost prelungite la finele anului trecut de Guvern, cu promisiunea eliminarii acestora la momentul intrarii in vigoare a noului sistem de taxare a resurselor. Initial, premierul Ponta a promis ca proiectul va ajunge in Parlament in luna aprilie, dar acest lucru nu s- a mai intamplat. Urmatorul termen avansat a fost luna septembrie a acestui an.

Inca o amanare

Dar petrolistii sunt sceptici ca noul sistem de taxare va fi aplicabil din 2016. „Am asteptat sa continuam dialogul cu Ministerul de Finante si cu Fondul Monetar International si faptul ca inca nu am fost invitati la discutii, iar Dan Manolescu (secretar de stat la Finante - n.r.) a parasit ministerul ne-a condus spre concluzia ca va exista o intarziere. De la ANRM nu avem vesti, stim ca ANRM a confirmat ca acea comisie interministeriala care a fost insarcinata sa elaboreze un raport pe redevente s-a desfiintat. Asta inseamna ca raportul a plecat catre Cancelaria primului ministru. Ce curs va avea acel raport? Si noi asteptam sa vedem“, a declarat intr-o conferinta Artur Stratan, liderul asociatiei care reuneste cele mai mari companii de profil de pe piata romaneasca.

Cum ar trebui sa arate noul sistem de taxare

Noul sistem de taxare a hidrocarburilor ar trebui sa prevada niveluri diferite de redevente intre exploatarile de pe uscat si cele marine, potrivit lui Gheorghe Dutu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). De asemenea, ar trebui sa existe diferentieri intre zacamintele marine de mica adancime si cele de mare adancime, din cauza costurilor diferite pe care le implica. Concomitent, pe langa redevente, s-ar putea introduce si un supraimpozit pe profitul realizat din extractie. Noul sistem de taxare ar afecta atat Petrom si Romgaz, cat si ceilalti concesionari de perimetre din Romania, precum ExxonMobil, Lukoil, NIS Petrol, Rompetrol, Stratum Energy, MOL sau Carlyle Group.

Sursa: Adevarul, 16 septembrie

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS