Vocea întregului sector de
upstream din România

Petrolul este fratele agriculturii

imagineNu este o metaforă. Este începutul unei explicații lejere, pentru oameni deschiși la minte, care văd, dar nu înțeleg destul. Nu există, nici la Dudești, nici la Șandra, nici în altă parte a Banatului sau a lumii, o dușmănie între investitorii din agricultură și cei din domeniu petrolier.

Știți de ce? Pentru că, de fapt, aici, la noi, în Banat, Câmpia de Vest este un diamant pentru România și Europa. Este plină de gaz și petrol. La vecinii noștri, din Ungaria, cresc stațiunile turistice, bazate pe ape termale. Unde se află ape termale? Doar în preajma rezervelor de petrol și gaz. Ungurii fac avere cu ele, noi fugim mâncând pământul, pentru că avem mici ”ciocănitori” printre noi, care ne bat la cap, invocând doar o normă ecologică, dar nu ca pe o normalitate, ci ca pe o vrăjitoare! Banatul, se știe, stă pe un teren bun, minunat, bogat, mănos, nu stâncos. Dacă nu este stâncos, spun specialiștii (prof. dr. Urdea, Universitatea de Vest Timișoara), atunci nu avem GAZE DE ȘIST! În zona de vest a țării, se pot face testări ale terenului, pentru a depista gazele naturale, fără spaima… traumelor. Cineva însă întreține spaima. Oamenii se tem de ceea ce nu cunosc, în general.

Petrolul și agricultura

Agricultura are nevoie de utilaje. Cu ce funcționează? Nu cu… motorină? Fără petrol, nimic din progresul agriculturii nu ar fi avut loc: mărirea suprafețelor cultivate, suprafețelor tratate, recoltate! Populația globului a crescut la șapte miliarde de locuitori. Cum ar putea fi hrănită, dacă nu s-ar fi mărit suprafața cultivată? Asta s-ar fi putut petrece fără dezvoltarea tehnologiei? Adică, fără petrol?

Recolta se transportă. Cum? Cu ce? Oare nu tocmai cu utilaje ce folosesc… carburant, adică petrol? Îngrășămintele, și ele se transportă. Cu ce? Nu cu ajutorul unor mijloace speciale, susținute de… petrol? Petrolul a ”transformat un singur om într-un superman agricol”, afirmă un autor, Matt Ridley. Îngrășămintele sintetice sunt tot derivate din gaz etan (produs petrolier). Lista poate continua. Ne-am putea amuza chiar cu unele imagini ce țin de viața noastră: mergem la cumpărături de produse agricole, folosind mașina, ce merge, la rându-i cu… petrol. Anvelopele, fie că aparțin unui utilaj, fie unui automobil, aflat în rulaj pentru un specialist în agricultură, toate sunt produse din derivați ai petrolului.

De ce atâta spaimă?

Cineva, desigur, se străduiește să întrețină un climat de neîncredere între proprietarii de terenuri și specialiștii care se străduiesc să organizeze testările, explorările, în vederea descoperii de zone bogate în resurse naturale: gaz și (sau) petrol. Orice țară ar fi fericită să le aibă, asta înseamnă bogăție și progres. Explorarea (testarea) și valorificarea au și vor avea rezultate multiple, pozitive. Nu se distruge vreo cultură, în sensul dramatic. Se folosește o mică suprafață din teren pentru accesul utilajului.

Este nevoie de explicații, oamenii vor dori să știe. E bine să știe, nu să fie manipulați.

Banatul a fost motorul progresului României. Asta nu poate fi contestat. Cineva dorește să fie altfel.

De aceea, încercăm să explicăm, să progresăm, să nu lăsăm întuneric… Dacă nu ar fi curent electric, într-o zi, ar trebui să aprindem lampa… cu petrol.

 

Sursa: ziuadevest.ro

STIRI INTERNATIONALE

Qatar: Seadrill in...

Seadrill and Gulf Drilling International have entered into a 50:50 joint venture, GulfDrill, which will initially manage and operate five premium...

Canada: Husky to...

Husky Energy has announced it will resume production from the remaining two drill centres shut in following the November 2018 oil spill offshore...

Norway's production...

Norway's preliminary production figures for July 2019 show an average daily production of 1,799,000 barrels of oil, NGL and condensate, which is an...
STIRI LOCALE

Iorgulescu, AFM:...

Programul pentru instalarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori ar putea demara în...

Programul de iarnă:...

Guvernului României a aprobat luni Programul de iarnă în domeniul energetic, care vizează o...

Hidroelectrica a...

Hidroelectrica a plătit, în ultimii șapte ani, taxe pe apa uzinată în valoare de aprope jumătate...
COTATII OIL & GAS