Vocea întregului sector de
upstream din România

Petrom pregăteşte camerele de date pentru 30 de zăcăminte la care vrea să renunţe

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze local, spune că este în etapa de organizare a camerelor de date pentru 30 de zăcăminte onshore la care compania a anunţat la finalul anului trecut că vrea să renunţe. În această etapă, investitorii au acces la documente relevante despre activele scoase la licitaţie de Petrom.

„Există interes din partea unor companii pentru aceste zăcăminte, însă acest proces se află sub incidenţa contractelor de confidenţialitate, prin urmare nu putem divulga detalii despre firmele interesate“, spun reprezentanţii companiei.

Petrom spunea în toamna lui 2014 că cele 30 de zăcăminte au un aport marginal la totalul producţiei, de până la 0,6%, dar că ele pot fi interesante pentru companii specializate în creşterea performanţelor din astfel de perimetre. Mişcarea vine în contextul în care compania oricum a anunţat pentru anul acesta tăierea bugetului de investiţii cu 30% mai ales din cauza scăderii preţului la petrol. Chiar dacă în ultimii ani compania a reuşit să stabilizeze producţia pe fondul unor investiţii anuale de peste un miliard de euro, majoritatea concentrate pe partea de explorare şi producţie, cel mai probabil anul acesta producţia va reintra pe o pantă descendentă ca urmare a tăierii bugetului de investiţii.

Petrom extrage petrol şi gaze prin intermediul a circa 9.000 de sonde amplasate pe un număr de 240 de zăcăminte, inclusiv în Marea Neagră. Compania a anunţat că proiectul de explorare la mare adâncime din Marea Neagră merge mai departe. Deja, în perimetrul Neptun cinci sondede explorare au fost finalizate sau sunt în curs de finalizare. „Acesta este un proces complex, care implică terţe părţi, atât companii, cât şi autorităţi, astfel încât nu putem avansa o dată certă de realizare a transferului“, au completat reprezentanţii Petrom.

Interesul pentru aceste zăcăminte ar putea veni din partea producătorilor de talie mică prezenţi local. Spre exemplu, Amromco Energy, al treilea producător de gaze naturale din piaţă, care se concentrează tocmai pe câmpuri epuizate, spunea anul trecut că este interesat să-şi mărească portofoliul. Reprezentanţii Amromco chiar au declarat că sunt în discuţii cu Petrom pentru preluarea mai multor zăcăminte marginale.

Petrom a avut vânzări în scădere cu 19%, până la 4,27 mld. lei în primul trimestru şi un profit net cu 68% mai mic, de 345 mil. lei. Aceste cifre aproape au anulat vestea bună privind creşterea producţiei de petrol şi gaze. Evoluţia rezultatelor din primele trei luni ale anului i-a făcut pe reprezentanţii Petrom să fie de două ori mai prudenţi, astfel că firma a decis să apeleze din nou la instrumentele de acoperire a riscului, la fel ca în 2008, pentru 20% din producţie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.06.2015

STIRI INTERNATIONALE

Romania: ADX Energy...

ADX Energy has announced that Reabold Resources and ADX have agreed to a number of funding options for Danube Petroleum in order to provide funding...

Argentina: Echo Energy...

Echo Energy, the Latin American focused upstream oil and gas company, has announced Board changes and provided an update on its planned operational...

Georgia: Block Energy...

Block Energy has signed a service agreement for the provision of an advanced downhole perforation technology in order to re-complete up to eight...
STIRI LOCALE

Am lansat numărul 21...

Numărul 21 al revistei energynomics.ro Magazine s-a lansat miercuri, 5 decembrie, în cadrul...

ANRE: Profit de 10%...

Companiile care dețin și operează depozite de înmagazinare a gazelor naturale în România vor fi...

Până pe 28 ian,...

Realizarea conductei de transport gaze naturale dintre Onești-Gherăești-Lețcani a fost scoasă la...
COTATII OIL & GAS