Vocea întregului sector de
upstream din România

Pretul gazelor “la mana” lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea ii va invita saptamana aceasta, la Parlament, pe premierul Sorin Grindeanu, ministrii Economiei, Mihai Tudose, si cel al Energiei, Toma Petcu, la o discutie pe tema modificarii si completarii Legii energiei electrice si a gazelor naturale, mai exact pentru a se lua o decizie in privinta pretului gazelor natural pe care populatia il va plati de la 1 aprilie.

Potrivit unei declaratii a presedintelui PSD, la discutie va participa si Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor, precum si specialisti. “Eu vreau sa avem o discutie asezata pentru ca decizia care va fi luata, pentru ca trebuie sa o luam noi in Parlament, si nu vreau sa iau decizia nici dupa ce spun unii sau altii, pentru ca fiecare are interesele lui, vreau sa fiu sigur ca decizia pe care o vom lua este cea buna pentru consumatorul roman, mai mult suportabila, dar buna si din punct de vedere strategic pentru Romania”, a spus Liviu Dragnea, recent, la Romania TV.

Ceea ce este cel putin bizar! Cu numai doua luni in urma, presedintele PSD nu avea nicio indoiala! Cerea ANRE sa scada pretul la electricitate si gaze naturale, pentru ca nu se mai aplica taxa pe stalp! Acum, pare ca se mai gandeste la decizia pe care o va lua! Potrivit lui Liviu Dragnea, exista „anumiti agenti economici”, care sustin sa ramana in vigoare OUG 64/2016, in timp ce alti agenti economici cer sa fie abrogata sau picata aceasta ordonanta. „Numai ca in aceste dispute nici unii, nici altii nu s-au gandit la consumatori. Noi avem cateva obiective strategice – consumatorul sa nu fie vulnerabil si costurile sa fie platite. In schimb, picarea OUG 64 poate atrage efecte pentru Romania din punct de vedere economic si strategic majore. (…) Se poate activa clauza de infrigement. Eu vreau sa avem o discutie asezata, pentru ca decizia care va fi luata, pentru ca trebuie sa o luam noi in Parlament, si nu vreau sa iau decizia nici dupa ce spun unii sau altii, pentru ca fiecare are interesele lui, vreau sa fiu sigur ca decizia pe care o vom lua este cea buna pentru consumatorul roman, mai mult suportabila, dar buna si din punct de vedere strategic pentru Romania”, a mai argumentat presedintele PSD la Romania TV.

“Pentru ca intrarea in vigoare a Ordonantei 64 sau mentinerea ei in vigoare poate sa produca – unii spun ca produce efecte pozitive, adica nu afecteaza pretul final la populatie la energie, dimpotriva da posibilitatea pe modelul de la energie electrica ANRE-ului ca, in final, sa nu accepte un pret prea mare pentru consumatori, dimpotriva sa fie un pret suportabil, in schimb stimuleaza foarte mult competitia. Noi suntem in situatia in care e bine sa stim toti lucrul asta. In factura care ajunge la fiecare acasa dintr-o 100 de lei 40 de lei este pretul de la producator, 60 de lei sunt costurile de furnizare, adica furnizorul si distribuitorul. Nu e in regula. In Europa este invers: 60% este pretul producatorului din pretul total al facturii si 40% cei care distribuie si care furnizeaza”, a mai spus Liviu Dragnea.

Reamintim, pentru a accesa fondurile europene in valoare de aproape 180 milioane de euro pentru constructia interconectorului de gaze BRUA, Guvernul a aprobat OUG 64/2016, care prevede ca populatia nu mai primeste cu prioritate gaze din productia interna. Pe de alta parte, in prezent este in vigoare un calendar de liberalizare, convenit cu FMI si Comisia Europeana, prin care, pana in anul 2021, pretul gazelor din productia interna atinge convergenta celui international.

Pentru Romania, “international” ramane de referinta pretul cu care concernul rus Gazprom, singura sursa de import, vinde gazele pe piata noastra. Pana la liberalizarea completa, Guvernul hotara pretul gazelor din productia interna. Dar, OUG 64/2016 prevede ca, incepand cu 1 aprilie 2017, Guvernul nu mai stabileste pretul gazelor, ceea ce inseamna ca acesta se liberalizeaza. Raman, insa, cateva probleme, care nu sunt mici deloc! OUG 64/2016 are prevederi legate doar de pretul gazelor din productia interna, fara nicio referire la pretul final platit de populatie si de termocentralele care livreaza apa calda si caldura romanilor. Unii interpreteaza actul normativ astfel incat pretul final sa ramana acelasi. Ceea ce inseamna ca, daca va creste pretul gazelor, vor trebui sa scada tarifele de transport, distributie si inmagazinare. Pe de alta parte, daca se liberalizeaza pretul, se liberalizeaza si piata. In aceste conditii, apar doua probleme. Una se refera chiar la piata, care este departe de a fi una functionala. Pentru ca nu exista nici piata spot, nici piata de echilibrare. Mai mult, piata interna nu este capabila sa stabileasca semnale de pret, astfel ca singurul pret de referinta va fi cel de import. Si cum, de-a lungul vremii, Gazprom a vandut in Romania la preturi mai mari decat in regiune, pretul gazelor pe piata interna se va majora corespunzator! A doua, poate cea mai importanta problema pentru Liviu Dragnea si PSD, este aceea ca, liberalizandu-se piata, dispare calendarul de dereglementare si, odata cu el, sumele de ordinul sutelor de milioane de lei la buget, incasate de stat din suprataxa la gaze!

Pretul gazelor ar trebui sa scada
La inceputul anului, presedintele PSD, Liviu Dragnea, cerea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sa scada preturile la gaze naturale si energie electrica, pentru ca nu se mai aplica taxa pe stalp, in valoare de 1% din valoarea constructiilor. „Ea a fost inclusa in pret, intr-un mod incorect dupa parerea mea, de catre distribuitorii de energie si gaze. Disparand taxa pe stalp, eu ma astept ca factura la energie electrica si gaze sa scada si il rog pe presedintele ANRE sa se preocupe si sa intervina imediat in acest subiect”, spunea Liviu Dragnea. Niculae Havrilet, presedintele ANRE, a precizat ca taxa nu se mai regaseste in facturile de energie electrica. „Incepand cu 1 ianuarie, taxa pe stalp nu a fost introdusa in tariful de energie electrica pentru ca nu era prevazuta in Codul Fiscal, rezultand o reducere in tariful final de 1,9%, impreuna si cu alte reduceri ale tarifului de distributie”, a spus seful Autoritatii. „La gaze naturale, aceasta taxa se va exclude incepand cu noul an gazier, care incepe la 1 aprilie, intrucat tarifele se calculeaza si raman neschimbate pe perioada unui an gazier: 1 aprilie – 31 martie. Diferenta incasata in perioada 1 ianuarie – 31 martie va fi cedata consumatorilor in urmatorul an gazier, prin reducerea tarifelor”, explica Niculae Havrilet.

“Apocalipsa” dupa ACUE
Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) anunta un fel de “apocalipsa” daca preturile la gazele naturale se liberalizeaza complet: cresc preturile cu aproape 75%, termocentralele intra in faliment, oamenii vor trai in frig la iarna! ACUE propune, pentru o perioada de tranzitie, pana la aparitia unei piete functionale a gazelor in Romania, o liberalizare treptata a pretului. Motivele principale pentru care ACUE se pronunta in favoarea amanarii se refera la faptul ca dereglementarea preturilor de achizitie la gazele naturale ar conduce la o crestere a pretului final al acestora pentru clientii casnici si pentru producatorii de energie termica. “Astfel, daca, in prezent, costul de achizitie al gazelor naturale pentru piata reglementata se situeaza la un nivel de 60 lei/MWh, dereglementarea acestui element de cost va conduce, intro prima faza, la o crestere imediata a acestuia pana la nivelul costului de achizitie pentru piata libera, care se situeaza in prezent intre 72-80 lei/MWh, asa cum rezulta din putinele tranzactii incheiate pana in prezent pe pietele centralizate”, se arata intr-un comunicat al ACUE. De mentionat ca pretul de 72 lei/MWh este unul “de referinta” pe piata gazelor: apare in formula prin care se stabileste suprataxa la gaze, stabilita pentru perioada de valabilitate a calendarului de dereglementare. Dar, disparand calendarul, in mod normal dispare si suprataxa!

“Trebuie mentionat faptul ca pretul gazelor naturale din import este stabilit printr-un mecanism care are in vedere corelarea cu pretul petrolului (media pe ultimele 9 luni) si cursul leu/dolar. In ceea ce priveste perspectivele pentru sezonul rece 2017-2018, prognozele privind pretul de import al gazelor naturale – care (in absenta unui pret corect al gazului din productia interna, rezultat al cererii si ofertei intr-o piata lichida si functionala) va ramane singurul pret de referinta pe piata gazelor naturale – indica pentru sfarsitul anului o crestere extrem de importanta a costului gazului natural ca marfa (aproximativ 100 lei/MWh in trimestrul 3 si 104 lei/MWh in trimestrul 4)”, se mai arata in comunicatul ACUE. Este adevarat, la inceputul anului trecut, pretul international al petrolului coborase pana la aproape 25 dolari/baril. Acesta este si motivul pentru care, anul trecut, importurile de gaze din Rusia au crescut cu circa 700%: pretul gazelor de import ajunsese mai mic decat cel al gazelor de productie autohtona! Obligati sa plateasca suprataxa la 72 lei/MWh, chiar daca ar fi vandut sub acest pret, unii dintre producatorii interni (in special Romgaz, controlat de Curtea de Conturi) au refuzat sa tranzactioneze la preturi mai mici decat limita impusa de suprataxa.

“Avand in vedere cele mentionate mai sus, exista o probabilitate foarte ridicata ca producatorii interni sa isi stabileasca preturile de vanzare a gazelor din productia interna la o valoare apropiata pretului gazelor naturale din import, ceea ce poate genera efecte dramatice in piata gazelor naturale, care risca sa afecteze continuitatea si siguranta alimentarii cu gaze naturale si sa conduca la falimentul unor participanti la piata, in primul rand al producatorilor de energie termica in sistem centralizat dar si a unor furnizori de gaze naturale”, precizeaza comunicatul.

Petrolul incepe sa se ieftineasca
La inceputul acestui an, pretul titeiului a ajuns la aproximativ 55 dolari/baril, de aici si calculele ACUE, care indica o majorare de aproape 75% a pretului gazelor din productia interna. Totusi, barilul de petrol incepe iar sa o ia pe panta in jos: titeiul Brent, de referinta pentru piata europeana, a ajuns la circa 51 dolari, iar cel WTI, de referinta pe piata americana, a coborat sub 50 dolari, pana la circa 48 dolari. Astfel, si pretul gazelor va trebui sa coboare! Practic, ACUE propune un fel de liberalizare ca la energia electrica. In factura unui consumator casnic apare “CPC” (n.r. – componenta de piata concurentiala), care, dupa ce a plecat de la 10% din consum, a ajuns in prezent la 80%, urmand ca, pana la sfarsitul anului, sa fie 100%. Restul componentei din factura referitor la electricitate (in prezent 20%) este stabilit de ANRE, atat in ceea ce privesete pretul, cat si cantitatea livrata de Hidroelectrica si Nuclearelectrica (cei mai ieftini producatori de stat). Pare ca ACUE ar dori un astfel de CPC si pentru gaze naturale. Nu precizeaza, insa, care sa fie pretul stabilit de ANRE si nici cantitatile si companiile ce ar urma sa le livreze! In prezent 60 lei/MWh, pretul gazelor ar putea, la fel de bine, sa creasca pentru componenta reglementata de ANRE la cifrele anuntate chiar de catre ACUE!

“Companiile de distributie si furnizare reglementata de gaze naturale practica un tarif de distributie respectiv o marja de furnizare care sunt stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei din Romania si reprezinta astazi in jur de 30% din pretul final al gazelor naturale (fara taxe). Precizam, totodata, faptul ca pretul de achizitie al gazului nu influenteaza in niciun fel nivelul tarifului de distributie si al marjei de furnizare”, se mai arata in comunicatul ACUE . Potrivit ANRE, pentru perioada iulie 2016 – martie 2017, costul mediu de achizitie al gazelor naturale din intern la intrarea in sistemul de distributie (inclusiv serviciile de inmagazinare si de transport) este de 76,64 lei/MWh. Un client casnic plateste aproximativ 110 lei/MWh (fara taxe).
Astfel, distribuitorii si furnizorii incaseaza circa 33,4 lei pentru fiecare MWh de gaze livrat populatiei. Transportatorul incaseaza 9,9 lei/MWh, iar tariful de inmagazinare, injectie si extractie din depozitele subterane ajunge la 17,86 lei/MWh. “Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) isi exprima increderea ca toate aceste motive sunt corect intelese si ca autoritatile competente vor lua cele mai bune masuri pentru evitarea unor distorsiuni majore pe piata gazelor naturale, ca urmare a unei liberalizari precipitate si nepregatite corespunzator”, se mai arata in comunicat.

Sursa: Focus-energetic.ro

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS