Vocea întregului sector de
upstream din România

Pretul mic al barilului lasa Romania fara petrol. Rezervele scad in ritm alert

Rata de inlocuire a rezervelor de hidrocarburi ale Romaniei a scazut dramatic in ultimul timp, ca urmare a preturilor mici ale titeiului. A ajuns la doar 25% si, in lipsa unor noi descoperiri, petrolul se termina in 12 ani. Banii de investitii sunt insa tot mai putini, din cauza preturilor mici ale barilului de titei.

OMV Petrom, singurul producator de titei si gaze din Romania, a raportat, pentru anul 2015, o rata de inlocuire a rezervelor de hidrocarburi din categoria 1p (rezerve dovedite) de 25%, potrivit datelor facute publice de companie in prospectul de emisiune al Fondului Proprietatea. Rata de inlocuire a scazut dramatic fata de 2014, cand ajunsese la 42%.Acest indicator arata de fapt cat de sustenabila mai este productia de petrol a Romaniei. O rata de inlocuire a rezervelor de 25% in 2015 inseamna ca, pentru fiecare 1.000 de barili de titei extras din pamant sau din mare, s-au descoperit zacaminte noi de doar 250 de barili.

Iata, detaliat, ce spune compania petroliera refetritor la gradul de inlocuire a rezervelor: "Reparatiile capitale continue in ceea ce priveste zacamintele mature si un program de succes de foraj de completare a gabaritului, combinate cu diversificarea tehnologiilor de recuperare aplicate, au ajutat la mentinerea unei rate medii de inlocuire a rezervelor 1P in Romania, calculate pe ultimii 3 ani la 33% la data de 31 decembrie 2015 (2014: 39%). In 2015, rata de inlocuire a rezervelor in Romania pentru un an a fost de 25% (2014: 42%).

Rata noastra de inlocuire a rezervelor a fost sustinuta de efectuarea unor studii continue privind zacamintele, diversificarea tehnicilor de recuperare si noi extinderi ale zacamintelor existente. Cu toate acestea, a fost afectata in 2015 de nivelul general redus al investitiilor. In total, rata noastra de inlocuire a rezervelor pentru un an a fost de 31% in 2013, 42% in 2014 si 33% in 2015", arata cei de la Petrom.

Rezervele dovedite de gaze ale Romaniei se vor epuiza in urmatorii 9 ani, iar cele de titei in 12 ani, daca nu vor fi facute investitii pentru noi descoperiri de hidrocarburi, arata datele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), publicate la mijlocul lunii septembrie.

Evolulutia rezervelor dovedite de hidrocarburi. Sursa: Petrom

Or, investitiile pot fi sustinute doar in conditiile unui pret al titeiului suficient de ridicat astfel incat companiile petroliere aiba cu ce sa faca noi explorari. Pretul petrolului atingea nivelul record istoric in vara lui 2008, inainte de izbucnirea crizei financiare mondiale. Pe 11 iulie 2008, un baril WTI (de referinta pe piata SUA) era cotat la peste 147 dolari. A urmat o prabusire spectaculoasa pana la 30,3 dolari pe baril (23 decembrie 2008) in contextul crizei de pe pietele financire, apoi revenirea la peste 80 de dolari pe baril in cursul anului 2009. In 2011, petrolul a revenit peste 100 de dolari pe baril.

Actualul declin, daca putem spune asa, al cotatiilor internationale ale barilului a inceput la jumatatea anului 2014, cand titeiul era cotat la 105-107 dolari pe baril. Caderea a fost abrupta si indelungata, pretul petrolului ajungand la inceputul acestui an sub 30 de dolari pe baril. Ulterior, cotatiile au revenit timid si se invart astazi in jurul nivelului de 50 de dolari pe baril. Iar aceasta evolutie a cotatiilor a condus la o scadere semnificativa a investitiilor in segmental de explorare si productie al Petrom, in ultimii ani.

"In timp ce continuam sa investim semnificativ in activitati de explorare si dezvoltare, cheltuielile noastre de capital au scazut semnificativ in 2015 si 2016, scaderea pretului titeiului determinandu-ne sa ne prioritizam investitiile. Cheltuielile noastre de capital in segmentul Upstream s-au ridicat la 4.401 mil. RON in 2013, 5.349 mil. RON in 2014, 3.486 mil. RON in 2015 si 1.064 mil. RON in primele sase luni incheiate la 30 iunie 2016. Ca rezultat al scaderii investitiilor din segmentul Upstream, estimam ca productia de hidrocarburi din 2016 va scadea cu pana la 4% comparativ cu productia medie a Grupului pentru intregul an 2015", spune Petrom.

Situatia este cunoscuta si de oficialii guvernamentali. "Ne-am uitat in primul rand la rezervele dovedite si toate analizele arata ca, la momentul actual, cu eforturile pe care le facem, ne indreptam catre o scadere pe termen mediu si lung a productiei de resurse energetice, ma refer atat la titei, cat si la gaze", a declarat acum cateve zile ministrul Energiei, Victor Grigorescu."La prima vedere, cineva ar putea spune ca acesta este un lucru rau si ca Romania va ramane fara resurse, ceea ce inseamna ca noi am investit foarte putin in explorare. Pentru ca am facut foarte putina explorare, astfel incat sa avem o imagine exacta, iar faptul ca rezervele dovedite urmeaza un curs descrescator inseamna ca trebuie sa ne concentram foarte mult pe zona asta", a sustinut ministrul. Grigorescu a mai spus ca aceasta problema trebuie rezolvata de urgenta, avand in vedere perioada lunga in care se poate dezvolta un proiect petrolier.

"Este un efort pe care trebuie sa il constientizam si trebuie sa ne apucam maine dimineata sa rezolvam aceasta problema, pentru ca activitatea de explorare ia timp pana cand certificam resursele, pana cand dezvoltam, pana cand atragem surse de finantare si asa mai departe", a sustinut oficialul. Desi se confrunta cu un declin al productiei de titei, Romania continua sa ramana a patra tara producatoare de titei din Uniunea Europeana, respectiv a cincea din Europa. Productia nationala de titei reprezinta aproximativ 2% din productia Europei si 6% din cea a UE. Din punctul de vedere al rezervelor, Romania este a patra tara din Europa si produce titei din anul 1857. Cu toate acestea, in anul 015, 63% din consumul national de titei a provenit din importuri si numai 37% din productia interna.

Sursa:Economica.net

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS