Vocea întregului sector de
upstream din România

Producatorilor romani de gaze le sunt pregatite redevente semnificativ majorate, calculate la pretul mediu de tranzactionare de pe principala bursa europeana de profil

imagineAgentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) are in vedere schimbarea formulei de calcul al redeventelor datorate statului de catre producatorii romani de gaze naturale, prin modificarea pretului de referinta al gazelor la care sunt aplicate cotele procentuale de redeventa prevazute de Legea petrolului, pret neactualizat din 2008. Daca modificarea avuta in vedere de Agentie va fi adoptata si productia interna de gaze s-ar mentine la niveluri comparabile cu cele din prezent, acest lucru ar duce la majorarea semnificativa a sumelor datorate statului de catre companiile petroliere.

Din 2008, acest pret de referinta a fost fixat de ANRM la nivelul de 495 lei/mia de metri cubi, adica 45,71 lei/MWh, cat era la acea data pretul de vanzare al gazelor naturale din productia interna recomandat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali. Pentru calculul redeventei datorate, in ecuatie intra pretul de referinta, cotele procentuale de redeventa, stabilite de lege in functie de nivelul de productie trimestrial al zacamintelor, si cantitatile de gaze extrase brute.

Intre timp, insa, urmare a calendarului de liberalizare convenit cu institutiile financiare internationale, pretul reglementat de achizitie al gazelor naturale din productia interna a ajuns la 60 lei/MWh pentru consumatorii casnici in 2015, fiind de alfel eliminat cu totul de la 1 aprilie 2017, ca urmare a liberalizarii totale a pretului in relatia dintre producatori si furnizori, si la 89,40 lei/MWh pentru cei industriali in 2014, acest segment de piata fiind complet liberalizat de la 1 ianuarie 2015.

Pe baza unui studiu efectuat de Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, care a propus mai multe variante de calcul al pretului de referinta care sta la baza calculului redeventei petroliere pentru gaze naturale, Agentia a elaborat un proiect de ordin care stipuleaza ca acest pret de referinta este pretul mediu al tranzactiilor efectuate in luna anterioara la Central European Gas Hub din Viena (CEGH), exprimat in euro/MWh, inmultit cu valoarea puterii calorice superioare medii anuale a gazelor naturale in Romania in anul anterior celui in care se fac evaluarile, exprimata in kwH/Smc, si cu rata medie de schimb valutar lei/euro, exprimata in lei, din luna anterioara perioadei pentru care se calculeaza pretul de referinta. 

Proiectul de Ordin ANRM poate fi consultat aici: http://www.namr.ro/wp-content/uploads/2018/01/ordin0119.pdf 

Pretul final de referinta, obtinut pe baza acestei formule de calcul, va fi exprimat in lei/Smc. In prezent, pe platforma CEHG, gazele naturale pentru ziua urmatoare se tranzactioneaza la circa 18 euro/MWh (84 lei/MWh). ANRM avea aceasta intentie inca din primavara anului trecut. Demersul a fost initiat si ca urmare a unei dispuneri de masuri dictate de Curtea de Conturi in 2012 si confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in 2015. Curtea de Conturi a aratat, intr-un raport publicat in 2016, ca Agentia a stabilit si mentinut in mod defectuos acest pret de referinta pentru redeventele la gaze, mai precis in dezacord cu Legea petrolului. Legea respectiva prevede ca acest pret de referinta se stabileste pe baza de studii de fundamentare de specialitate.

In 1998, ANRM a emis un ordin care prevedea ca pretul de referinta se stabileste lunar, ca echivalent valoric si al puterii calorifice pentru un cos de combustibili alternativi, cu cea mai frecventa utilizare in Romania, cotati pe piata internationala. Ulterior, potrivit Curtii de Conturi, in 2001, Ministerul Industriilor a emis un ordin prin care se suspenda dispozitia ANRM din 1998 si se stipula ca pretul de referinta se calculeaza ca medie a preturilor gazelor naturale din productia interna si a celor din import, ponderata cu cantitatile care compun acest amestec. Numai ca, sustinea Curtea de Conturi, acest ordin al Ministerului Industriilor nu a fost publicat niciodata in Monitorul Oficial, ceea ce ar contraveni legislatiei in vigoare.

In baza acestui ordin, ANRM a mentinut suspendata prevederea din 1998 privind calculul pretului de referinta pentru redeventa la gaze prin raportare la cotatiile internationale pana in 2008. In 2008, ANRM a emis Ordinul nr. 21, in vigoare si in prezent, care mentine suspendarea si, totodata, stabileste pretul de referinta la 495 lei/mia de metri cubi, respectiv 45,71 lei/MWh. "In concluzie, neaplicarea dispozitiilor legale si stabilirea pretului de referinta al gazelor naturale extrase in Romania in alte conditii decat cele stabilite prin Legea petrolului nr. 238/07.06.2004 au condus la diminuarea redeventei petroliere cuvenita bugetului de stat, pentru perioada 2011-2015, cu suma estimata de 4.671.501.106,7 lei (1.390.987.220 dolari)", afirma Curtea de Conturi in raportul publicat in 2016.

Actualul proiect de ordin al ANRM abroga suspendarea din 2008, precum si metodologia din 1998 de stabilire a pretului de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania. Premierul interimar Mihai Fifor l-a reinstalat recent ca presedinte al ANRM pe Gigi Dragomir, care fusese demis din functie de fostul prim-ministru Mihai Tudose la doar doua luni de la preluarea conducerii institutiei. Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) si-a exprimat recent ingrijorarea cu privire la unele acuzatii, pe care le considera grave si nejustificate, aduse in spatiul public impotriva producatorilor romani de gaze naturale si care se refera la presupusa plata necorespunzatoare a redeventelor pentru gazele naturale, sustinand ca aceste afirmatii nu au nicio substanta reala, iar aparitia lor in spatiul public poate fi explicata doar prin utilizarea unor informatii insuficiente cu privire la procesul de calculare a redeventelor. Reactia a survenit dupa ce senatorul PNL Daniel Zamfir a cerut Guvernului explicatii legate de redevente, spunand ca trebuie explicat interesele cui sunt aparate si de ce se accepta ca Romania sa piarda sume mari zilnic si sustinand ca actualizarea pretului de referinta nu inseamna cresterea pretului la gaze, ci ca statul roman ar incasa redeventa la pretul la care sunt vandute astazi gazele, "adica ar incasa dublu decat o face din 2008 incoace”.

Asociatia arata insa ca „Instructiunile tehnice privind preluarea si valorificarea cantitatilor de petrol reprezentand redeventa”, asa cum sunt evidentiate in Ordinul ANRM nr. 98/1998, stabilesc ca valoarea productiei este determinata luand in considerare preturile utilizate de titularii de acorduri de concesiune petroliera in exploatarea cantitatilor proprii de petrol, preturi care nu pot fi mai mici decat preturile de referinta stabilite si comunicate trimestrial de ANRM. Cu alte cuvinte, pretul de referinta pentru gazele naturale produse domestic publicat trimestrial de ANRM nu este altceva decat o limita minima, sub care pretul folosit pentru calcularea redeventelor nu poate cobori. Guvernul a finalizat in toamna anului trecut proiectul noilor redevente petroliere.

La gaze naturale, pentru productia onshore, cotele procentuale sunt similare cu cele prevazute de Legea petrolului, in vigoare din 2004, de 3,5% pentru zacaminte care produc sub 1 milion de metri cubi/trimestru, 7,5% pentru zacaminte care produc intre 1 si 5 milioane de metri cubi/trimestru, 9% pentru zacaminte care produc intre 5 si 20 de milioane de metri cubi/trimestru si 13% pentru zacaminte care produc peste 20 de milioane de metri cubi/trimestru. Potrivit ANRM, in primele 9 luni din 2016, statul a incasat redevente petroliere (cumulat, din productia interna de titei si gaze) de 741,51 milioane lei, comparativ cu nivelul de 896,6 milioane lei din perioada similara din anul 2015. La nivelul intregului an 2015, la bugetul de stat au intrat 1,19 miliarde lei din redeventele petroliere.

 

Sursa: profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS