Vocea întregului sector de
upstream din România

Profit Energy.forum Sorin Gal (ANRM): Redeventele la gaze naturale vor fi calculate la un pret real, atat la import, cat si la export

imagineNoul pret de referinta la care sunt aplicate cotele procentuale de redeventa prevazute de Legea petrolului, neactualizat din 2008, va fi un pret de referinta real, a anuntat Sorin Gal, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), la Profit Energy.forum. Noul pret de referinta va fi aplicat incepand cu calcularea redeventelor percepute pentru concesiunile din cea de-a 11-a runda de explorare, care urmeaza a fi lansata in acest an de ANRM.

“In noua formula a pretului de referinta folosim pretul ponderat al pietei interne, aplicam o putere calorica superioara, ca medie anuala”, a declarat Gal. In plus, dat fiind faptul ca. incepand cu 2019-2020, odata cu constructia BRUA, exportul de gaze al Romaniei se va majora de la 1% la 50% din total productie, noua formula se va referi si la un un pret legat de export, "un pret mediu pe hub-uri preluat din Platts”.

Directorul ANRM sustine ca noile proiecte din runda a 11-a si finalizarea rundei a 10-a vor contribui la dublarea actualelor rezerve de gaz ale Romaniei, si vor majora considerabil productia, care se situeaza in prezent la un nivel de 11-12 milioane de metri cubi pe zi. Numai proiectele offshore, din Marea Neagra, ar putea contribui cu o majorare suplimentara de 6-7 milioane de metri cubi pe zi.

Din 2008, acest pret de referinta a fost fixat de ANRM la nivelul de 495 lei/mia de metri cubi, adica 45,71 leiMWh, cat era la acea data pretul de vanzare al gazelor naturale din productia interna recomandat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali.

Pentru calculul redeventei datorate, in ecuatie intra pretul de referinta, cotele procentuale de redeventa, stabilite de lege in functie de nivelul de productie trimestrial al zacamintelor, si cantitatile de gaze extrase brute. Intre timp, insa, urmare a calendarului de liberalizare convenit cu institutiile financiare internationale, pretul reglementat de achizitie al gazelor naturale din productia interna a ajuns la 60 leiMWh pentru consumatorii casnici in 2015, fiind de alfel eliminat cu totul de la 1 aprilie 2017, ca urmare a liberalizarii pretului in relatia dintre producatori si furnizori, si la 89,40 leiMWh pentru cei industriali in 2014, acest segment de piata fiind complet liberalizat de la 1 ianuarie 2015. In primul trimestru din 2017, pe pietele centralizate de gaze din Romania, pretul de vanzare al gazelor a variat intre 61 si 90 leiMWh, in preturile unora dintre tranzactii intrand si tarifele de inmagazinare a gazelor. In prezent, pretul spot al gazelor pe bursa olandeza, cea mai importanta din Europa, se cifreaza la circa 15 euroMWh.

Acum, ANRM ia in calcul modificarea pretului de referinta al gazelor utilizat la calculul redeventelor datorate de producatori, de la nivelul de 45,71 lei/MWh stabilit in 2008. In acest scop, Agentia a incheiat un contract cu Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, in baza caruia institutia de invatamant a elaborat un studiu cu privire la stabilirea pretului de referinta, potrivit unui document al ANRM.

Demersul a fost initiat si ca urmare a unei dispuneri de masuri dictate de Curtea de Conturi, precizeaza Institutia, si va face obiectul unei dezbateri publice cu partile implicate. Potrivit unui articol Profit.ro , Agentia ia in calcul trei variante de stabilire a pretului de referinta pentru calculul redeventelor la gaze. Prima dintre acestea prevede stabilirea pretului de referinta in functie de cotatiile medii si de volumele tranzactionate pe bursele de gaze europene, ANRM dand ca exemplu in acest sens in primul rand hub-urile nationale britanic si olandez, dar si pe cele din Austria, Belgia sau Germania A doua varianta ar lega pretul de referinta pentru redevente tot de cotatiile medii de pe o bursa externa, asa cum sunt ele afisate de catre publicatia de specialitate Platts Euro Gas Daily. A treia posibilitate analizata de ANRM prevede, pentru stabilirea pretului de referinta, coroborarea cotatiilor medii la gaze de pe o bursa externa cu cele de pe pietele centralizate din Romania, urmand ca ponderea in calcul a tranzactiilor de pe bursa romaneasca sa fie stabilita si comunicata de ANRM trimestrial.

ANRM are in vederea modificarea pretului de referinta pentru redeventele la gaze naturale dupa ce Curtea de Conturi a aratat, intr-un raport publicat anul trecut, ca Agentia a stabilit si mentinut in mod defectuos acest pret, mai precis in dezacord cu Legea petrolului. Legea respectiva prevede ca acest pret de referinta se stabileste pe baza de studii de fundamentare de specialitate. In 1998, ANRM a emis un ordin care prevedea ca pretul de referinta se stabileste lunar, ca echivalent valoric si al puterii calorifice pentru un cos de combustibili alternativi, cu cea mai frecventa utilizare in Romania, cotati pe piata internationala.

Ulterior, potrivit Curtii de Conturi, in 2001, Ministerul Industriilor a emis un ordin prin care se suspenda dispozitia ANRM din 1998 si se stipula ca pretul de referinta se calculeaza ca medie a preturilor gazelor naturale din productia interna si a celor din import, ponderata cu cantitatile care compun acest amestec.

 

Surse: Profit.ro, Economica.net, Energynomics.ro, Digi24, Evenimentul Zilei

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS