Vocea întregului sector de
upstream din România

Profitul Conpet a crescut cu 5,6% in 2015, la 54,3 mil. lei, pe seama majorarii tarifelor si a importurilor de titei

Compania de stat Conpet, operatorul sistemul national de transport prin conducte al titeiului, a obtinut anul trecut un profit net de 54,29 milioane lei, cu 5,6% mai mare fata de cel din 2014, pe seama cresterii cantitatilor de titei din import transportate si a majorarii tarifelor reglementate de t ransport al acestuia aprobate de ANRM.

Veniturile din exploatare ale companiei au crescut cu 2,2%, la 411,7 milioane lei. Cheltuielile au avansat cu doar 0,4%, la 349,5 milioane lei. De la 1 februarie 2015, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a majorat cu 10,3% tarifele practicate de Conpet pentru transportul titeiului din import la rafinariile din bazinul Ploiesti, respectiv Petrobrazi (OMV Petrom) si Petrotel (Lukoil). Pentru transportul titeiului din import la rafinaria Petromidia a Rompetrol, ANRM a majorat tarifele practicate de Conpet cu 20-21%.

Majorarea a fost efectuata la cererea Conpet, care a solicitat indexarea respectivelor tarife cu 20,83%, procent mai redus decat inflatia cumulata inregistrata din decembrie 2009, de la ultima modificare a tarifelor.

Marti, 9 februarie 2016, ANRM a majorat din nou tarifele practicate de Conpet. De aceasta data, a fost majorat atat tariful de transport al titeiului din productia interna, cu 1,4%, cat si cel aferent petrolului importat, cu 1,9%. ANRM estimeaza ca aceste majorari de tarife vor aduce in plus la bugetul de stat circa 600.000 lei pe an, din redeventele platite de Conpet  pentru  concesionarea  sistemului  national  de  conducte  de  transport  de  titei  si  din impozitul pe profit achitat de companie.

Anul trecut, cantitatea totala de titei si produse petroliere transportata de Conpet a crescut cu 5,5%, la aproape 6,99 milioane tone, pe seama avansului semnificativ al cantitatilor de petrol din import transportate, cu 15,6%, la 3,08 milioane tone. In schimb, cantitatea de titei de productie interna transportata, provenind in exclusivitate de la OMV Petrom, a scazut cu 1,34% (peste 53.000 tone), la 3,905 milioane tone. In 2015, Conpet si-a lichidat depozitele bancare cu scadente mai mari de 3 luni si si-a redus la mai putin de jumatate, respectiv la 122,9 milioane lei, sumele depozitate la banci pe termene mai scurte, cumparand in schimb titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit raportului preliminar pe 2015 al companiei, la finalul anului trecut, valoarea titlurilor de stat detinute de Conpet era de peste 256 milioane lei, cifra incluzand si dobanzile de incasat din respectivele obligatiuni, dupa cum se precizeaza in document. Provizioanele pentru litigii constituite de Conpet s-au majorat cu peste 5% anul trecut, la 9,4 milioane lei.

"Societatea este implicata in litigii cu proprietarii de terenuri traversate de conductele apartinand sistemului national de transport al petrolului, proprietate de stat. In baza dreptului lor de proprietate, proprietarii de terenuri au actionat societatea in judecata, solicitand instantelor plata de despagubiri pentru lipsa de folosinta a terenuritor, dar si pentru imposibilitatea realizarii unor constructii de natura sociala sau  comerciala",  se  arata  in  documentul  citat.  

Actiunile  Conpet  listate  la  Bursa  de  Valori Bucuresti  au  avansat  cu  2,43%  in  deschiderea  sedintei  de tranzactionare de miercuri,  dupa publicarea rezultatelor financiare preliminare pe 2015, la 76 lei/titlu. Pe parcursul anului trecut, valoarea actiunilor Conpet a crescut cu 40%. De la inceputul anului, titlurile transportatorului de titei s-au depreciat cu peste 3%, din cauza pesimismului investitorilor legat de mentinerea si accentuarea trendului de scadere a preturilor la petrol, semn al cererii slabe, de natura sa reduca si cantitatile transportate. Este de asteptat, insa, ca acest lucru sa fie contracarat de majorarea de catre ANRM a tarifelor practicate de Conpet, care ar putea conserva marja de profit a companiei si dividendele cuvenite actionarilor.

Compania a dobandit calitatea de concesionara a sistemului national de transport al titeiului in 2002, prin incheierea unui acord petrolier de concesiune cu ANRM. Conpet administreaza o retea de conducte cu o lungime de circa 3.800 de kilometri, care strabate 23 de judete. Compania este controlata de statul roman, prin Ministerul Energiei, cu 58,71% din actiuni.

 

Sursa: Profit.ro, Bizenergy, Economica.net, Jurnalul National, Ziarul Financiar, Bursa

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS