Vocea întregului sector de
upstream din România

Progresele continuă cu BRUA în ciuda preocupărilor

imagineConducta de gaze naturale Bulgaria-România-Ungaria-Austria de 4,4 miliarde de metri cubi / km face progrese, dar există îndoieli în creștere față de raționamentul economic al acesteia.

Ungaria a început să lucreze la secțiunea sa din conducta de gaz Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), în timp ce România este gata să înceapă să pună tuburi în următoarele săptămâni. Cu toate acestea, un număr de obstacole ar putea totuși denatura proiectul.

BRUA va livra gaze naturale în Europa din depozitele românești din Marea Neagră. Prima fază este proiectată pentru a furniza până în 2019 1,75 miliarde de metri cubi pe an de capacitate de la Bulgaria și România până în Austria, iar cea de-a doua fază va crește la 4,4 miliarde mc / an până în 2022. 

"[Prima fază] este în stadiu de realizare", a declarat un purtător de cuvânt al FGSZ pentru Interfax Natural Gas Daily.

Cea mai scurtă dată în care FGSZ va putea să primească un FID în cea de-a doua fază va fi la mijlocul lunii decembrie 2019, care este termenul limită pentru ofertanții care au rezervat capacitatea pe ruta de a-și anula comenzile, a spus purtătorul de cuvânt al FGSZ.

Operatorul de transport transfrontalier din România, Transgaz, a primit, săptămâna trecută, permisiunea ministrului Energiei, Anton Anton, de a începe construcția pe segmentul BRUA și este gata să înceapă activitatea. "Lucrările de construcții vor începe în următoarele săptămâni, de îndată ce va permite vremea", a declarat pentru Interfax Natural Gas Daily o sursă apropiată guvernului român.

Lucrările la secția română din prima fază includ construirea unei conducte de 479 km și a unor noi stații de compresoare și este de așteptat să fie finalizată până la sfârșitul anului 2019. A doua fază va presupune construirea unei conducte de 50 km în plus față de lucrările de extindere.

Cu toate acestea, analiștii sunt sceptici cu privire la raționamentul economic al BRUA. Ungaria este împotriva legării BRUA de centrul de gaze din Baumgarten din Austria, iar problema este departe de a fi rezolvată. "FGSZ nu dorește să speculeze [asupra acestei probleme]", a declarat purtătorul de cuvânt al Interfax Natural Gas Daily.

Dar fără o legătură cu Baumgarten, proiectul va fi inutil, a declarat Daniel Apostol, secretar general al Asociației Române pentru Explorarea și Producția Petrolului, pentru Interfax Natural Gas Daily.

"Motivul pentru construirea BRUA a fost acela de a pune gazul din Marea Caspică [și Marea Neagră] pe piața Baumgarten și să o ofere țărilor din ECE ca o alternativă la Gazprom", a spus el. "Ungaria pare să aibă un alt" interes ciudat "în locul celor ale comunității europene", a adăugat el.

Probleme majore

Katja Yafimava, cercetător științific la Institutul Oxford pentru Studii de Energie, a declarat că două probleme majore pun în pericol proiectul.

În primul rând, Transgaz blochează exporturile de gaz din România. Comisia Europeană a deschis o investigație formală privind restricțiile la exportul de gaze din România în iunie 2017 și a deschis o procedură de încălcare a legislației luna trecută. "În mod evident, ar fi o problemă pentru BRUA dacă exporturile nu sunt permise", a spus Yafimava.

Ea a menționat, de asemenea, că nu există suficient gaz ne-român pentru a umple țeava. "Nu este de așteptat ca gazele din zona caspică să fie disponibile în anii 2020 pentru a curge în BRUA prin Bulgaria", a spus ea, adăugând că "gazul românesc ar putea să nu fie suficient pentru a justifica proiectul".

Utilizarea BRUA pentru a trimite volume din conductele de gaze naturale trans-anatolian nu este o opțiune, a spus Yafimava. "[Trans-Adriatic Pipeline] este, de asemenea, extins [și] este pe deplin suficiente pentru gaze caspice pe termen mediu, și poate avea chiar și spațiu de rezervă pentru alte gaze, cum ar fi volumele rusești", a adăugat ea.

Yafimava a declarat că România poate juca un dublu joc: BRUA este prioritizată de UE, iar construirea acesteia va primi sprijin de la Bruxelles. "România este probabil doar [...] ceea ce vrea să audă [UE] - în timp ce Transgaz se presupune că blochează exporturile", a spus analistul.

Sprijinul UE este important pentru Transgaz deoarece compania este interesată să achiziționeze o participație de 66% la DESFA, OTS grec."Implicarea României în BRUA ar putea fi văzută și în contextul încercării de a spori șansele [de a-și achiziționa DESFA]", a adăugat Yafimava.

 

Sursa: interfax.com

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS