Vocea întregului sector de
upstream din România

Proiect OUG: Statul vrea sa-si majoreze cu cel putin 25% incasarile de la producatorii de gaze prin majorarea cotelor de impozitare a veniturilor suplimentare

imagineStatul roman ar putea incasa anul viitor, pentru fiecare MWh de gaz comercializat in Romania, sume mai mari cu 38% din impozitul pe veniturile din liberalizarea pretului gazelor, Guvernul intentionand sa majoreze impozitarea respectivului domeniu. Astfel, companiile producatoare de gaze ar putea plati, incepand cu 1 ianuarie, un impozit special mai mare din veniturile suplimentare obtinute din liberalizarea pretului gazelor, cotele de impozitare urmand a ajunge si peste 90%, in loc de 60 sau 80% cat sunt in prezent.

Potrivit noului act normativ, avansat la nivel politic, impozitul suplimentar nu ar mai fi calculat prin impunerea unei cote de 60% pentru veniturile realizate de preturi de pana la 85 de lei si de 80% pentru veniturile din preturi mai mari de 85 de lei, ci prin impunerea unor cote mai mari si a mai multor praguri: de 70% din venitul suplimentar pentru preturile de pana la 75 lei/MWh inclusiv, de 80% din venitul suplimentar pentru preturile mai mari decat 75 lei/MWh si mai mici sau egale cu 90 lei/MWh etc.

Impactul asupra costurilor companiilor la actualul pret de 90 de lei/MWh ar fi de 7 lei suplimentari (crestere de 38%, de la 19 lei/MWh cat a incasat in medie din impozitul suplimentar in acest an la 26 de lei/MWh de la 1 ianuarie) pe care statul ar trebui sa-i incaseze la fiecare MWh. Daca potrivit actualului cadru fiscal statul incaseaza 28 lei/MWh (o redeventa de 9 lei - la pretul de pe bursa austriaca- si un impozit special de 19 lei, dupa intrarea in vigoare a ordonantei companiile statul va incasa 35 lei/MWh (redeventa de 9 lei si impozit special de 26 de lei).

Potrivit proiectului de ordonanta facut public de senatorul liberal Florin Citu, veniturile bugetare obtinute numai din plata redeventei si a impozitului suplimentar ar trebui sa se majoreze cu 25% in conditiile in care nivelul productiei ar fi constanta. Numai ca industria se confrunta cu o scadere naturala a productiei, care s-a vazut si in acest an. In plus, majorarea impozitarii ar putea transforma unele zacaminte operate de Romgaz si OMV Petrom in zacaminte neprofitabile. Calculele sunt insa efectuate fara a lua in calcul introducerea unui pret de referinta de pe bursa austriaca, cum prevedea un proiect de modificare a aceluiasi act normativ (OUG 7/2013) aflat pe masa comsiei de buget-finante a Camerei Deputatilor.

Potrivit acestui proiect aflat in Parlament, vechile cote de 60% si 80% erau aplicate nu pretului efectiv de vanzare, ci pretului de pe bursa austriaca, mai mare in medie in 2018 cu 30% decat cel realizat de companiile autohtone. In plus era eliminata deductibilitatea redeventei din baza de calcul si limitate la 30% investiatiile deductibile recunoscute. Marti, Comisia de buget-finante a Camerei a amanat pentru a doua oara dezbaterea proiectului amendat de Comisia de Industrii condusa de social-democratul Iulian Iancu, comisie care, de altfel, a si introdus aceste amendamente care dubleaza practic povara fiscala a companiilor, de la 28 de lei la 55 de lei/MWh.

 

Sursa: Profit.ro, Economica.net, E-nergia.ro, Hotnews

Statul roman ar putea incasa anul viitor, pentru fiecare MWh de gaz comercializat in Romania,
sume mai mari cu 38% din impozitul pe veniturile din liberalizarea pretului gazelor, Guvernul
intentionand sa majoreze impozitarea respectivului domeniu. Astfel, companiile producatoare de
gaze ar putea plati, incepand cu 1 ianuarie, un impozit special mai mare din veniturile
suplimentare obtinute din liberalizarea pretului gazelor, cotele de impozitare urmand a ajunge si
peste 90%, in loc de 60 sau 80% cat sunt in prezent. Potrivit noului act normativ, avansat la nivel
politic, impozitul suplimentar nu ar mai fi calculat prin impunerea unei cote de 60% pentru
veniturile realizate de preturi de pana la 85 de lei si de 80% pentru veniturile din preturi mai mari

STIRI INTERNATIONALE

Argentina: President...

AIM-listed President Energy has provided an update on its frac operations at the Puesto Flores field, Rio Negro Province, Argentina.

Australia: APPEA...

The release of the Western Australian Government’s implementation plan for WA’s hydraulic fracturing inquiry is a step in the right direction and...

Seabed Geosolutions...

Seabed Geosolutions has been awarded a 4D ocean bottom node (OBN) monitor survey in West Africa for a major oil company.
STIRI LOCALE

Firmele din energie...

Extinderea sistemelor de informatizare și digitalizare induce tot mai multe riscuri de...

Bulgaria, înaintea...

Bulgaria a îndeplinit practic toate angajamentele asumate acum un an pentru a intra în ERM II,...

Petrochemical Holding...

Grupul austriac Petrochemical Holding GmbH, fostul acționar majoritar al rafinăriei RAFO Onești...
COTATII OIL & GAS