Vocea întregului sector de
upstream din România

Proiect OUG: Statul vrea sa-si majoreze cu cel putin 25% incasarile de la producatorii de gaze prin majorarea cotelor de impozitare a veniturilor suplimentare

imagineStatul roman ar putea incasa anul viitor, pentru fiecare MWh de gaz comercializat in Romania, sume mai mari cu 38% din impozitul pe veniturile din liberalizarea pretului gazelor, Guvernul intentionand sa majoreze impozitarea respectivului domeniu. Astfel, companiile producatoare de gaze ar putea plati, incepand cu 1 ianuarie, un impozit special mai mare din veniturile suplimentare obtinute din liberalizarea pretului gazelor, cotele de impozitare urmand a ajunge si peste 90%, in loc de 60 sau 80% cat sunt in prezent.

Potrivit noului act normativ, avansat la nivel politic, impozitul suplimentar nu ar mai fi calculat prin impunerea unei cote de 60% pentru veniturile realizate de preturi de pana la 85 de lei si de 80% pentru veniturile din preturi mai mari de 85 de lei, ci prin impunerea unor cote mai mari si a mai multor praguri: de 70% din venitul suplimentar pentru preturile de pana la 75 lei/MWh inclusiv, de 80% din venitul suplimentar pentru preturile mai mari decat 75 lei/MWh si mai mici sau egale cu 90 lei/MWh etc.

Impactul asupra costurilor companiilor la actualul pret de 90 de lei/MWh ar fi de 7 lei suplimentari (crestere de 38%, de la 19 lei/MWh cat a incasat in medie din impozitul suplimentar in acest an la 26 de lei/MWh de la 1 ianuarie) pe care statul ar trebui sa-i incaseze la fiecare MWh. Daca potrivit actualului cadru fiscal statul incaseaza 28 lei/MWh (o redeventa de 9 lei - la pretul de pe bursa austriaca- si un impozit special de 19 lei, dupa intrarea in vigoare a ordonantei companiile statul va incasa 35 lei/MWh (redeventa de 9 lei si impozit special de 26 de lei).

Potrivit proiectului de ordonanta facut public de senatorul liberal Florin Citu, veniturile bugetare obtinute numai din plata redeventei si a impozitului suplimentar ar trebui sa se majoreze cu 25% in conditiile in care nivelul productiei ar fi constanta. Numai ca industria se confrunta cu o scadere naturala a productiei, care s-a vazut si in acest an. In plus, majorarea impozitarii ar putea transforma unele zacaminte operate de Romgaz si OMV Petrom in zacaminte neprofitabile. Calculele sunt insa efectuate fara a lua in calcul introducerea unui pret de referinta de pe bursa austriaca, cum prevedea un proiect de modificare a aceluiasi act normativ (OUG 7/2013) aflat pe masa comsiei de buget-finante a Camerei Deputatilor.

Potrivit acestui proiect aflat in Parlament, vechile cote de 60% si 80% erau aplicate nu pretului efectiv de vanzare, ci pretului de pe bursa austriaca, mai mare in medie in 2018 cu 30% decat cel realizat de companiile autohtone. In plus era eliminata deductibilitatea redeventei din baza de calcul si limitate la 30% investiatiile deductibile recunoscute. Marti, Comisia de buget-finante a Camerei a amanat pentru a doua oara dezbaterea proiectului amendat de Comisia de Industrii condusa de social-democratul Iulian Iancu, comisie care, de altfel, a si introdus aceste amendamente care dubleaza practic povara fiscala a companiilor, de la 28 de lei la 55 de lei/MWh.

 

Sursa: Profit.ro, Economica.net, E-nergia.ro, Hotnews

Statul roman ar putea incasa anul viitor, pentru fiecare MWh de gaz comercializat in Romania,
sume mai mari cu 38% din impozitul pe veniturile din liberalizarea pretului gazelor, Guvernul
intentionand sa majoreze impozitarea respectivului domeniu. Astfel, companiile producatoare de
gaze ar putea plati, incepand cu 1 ianuarie, un impozit special mai mare din veniturile
suplimentare obtinute din liberalizarea pretului gazelor, cotele de impozitare urmand a ajunge si
peste 90%, in loc de 60 sau 80% cat sunt in prezent. Potrivit noului act normativ, avansat la nivel
politic, impozitul suplimentar nu ar mai fi calculat prin impunerea unei cote de 60% pentru
veniturile realizate de preturi de pana la 85 de lei si de 80% pentru veniturile din preturi mai mari

STIRI INTERNATIONALE

Australia: Galilee...

Galilee Energy has provided an update on the upcoming drilling operations at its 100 percent owned and operated Glenaras multi-lateral pilot...

Brazil: ANP approves...

The ANP board on March 22 approved the pre-announcement of the 16th Round of Bids for Exploration Blocks, scheduled to be held on October 10. The...

GoM: W&T Offshore...

W&T Offshore was the apparent high bidder on 15 blocks in the Gulf of Mexico Lease Sale 252 held by the Bureau of Ocean Energy Management ('BOEM').
STIRI LOCALE

Studiul Gas for...

A fost lansat un nou studiu realizat de Navigant Consulting pentru “Gas for Climate: A path to...

Fonduri UE de 112 mil....

În prezent are loc un nou apel pentru eficienţa energetică în cadrul programului Orizont 2020,...

Ecopolis cere...

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a transmis azi o scrisoare deschisă către guvernul...
COTATII OIL & GAS