Vocea întregului sector de
upstream din România

Proiectul-gigant al Exxon si Petrom din Marea Neagra, amenintat. Parlamentul obliga ca 70% din productia de gaze sa se vanda pe bursa OPCOM

imagineComisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, condusa de deputatul PSD Iulian Iancu, a decis ca 70% din productia nationala de gaze sa fie tranzactionata in Romania, pe piata gazduita de Operatorul Comercial al Pietei de Electricitate si Gaze (OPCOM). Decizia ar putea avantaja Gazprom si ar putea pune in pericol viitorul exploatarii imenselor resurse de gaze din Marea Neagra.

Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a votat miercuri proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta 64/2016 pentru modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale, printre amendamentele admise aflandu-se instituirea unei obligatii ca 70% din volumele de gaze sa fie tranzactionate pe platformele OPCOM. Acest procent urmeaza sa fie crescut ulterior pana la 100%, in functie de decizia Guvernului. Ministerul Energiei ar urma sa fie obligat sa monitorizeze evolutia pietei de gaze natutrale si, annual, poate propune ca acest procent minim de 70% sa fie suplimentat.

Deciziile Comisiei urmeaza sa fie votate de plenul Camerei Deputatilor. Intentia lui Iulian Iancu era cunsocuta de mai multa vreme, iar atunci cand s-a discutat despre instituirea monopolului OPCOM asupra tranzactiior cu gaze naturale, Bursa Romana de Marfuri, singura piata lichida pe care se tranzactioneaza gaze in Romania, a reactionat dur, amenintand cu actiuni in instanta, pentru ca statul nationalizeaza aceasta piata, de pe care BRM, o entitate privata, va fi exclusa. OPCOM este detinuta de statul roman, prin Transelectrica, opetratorul national al pietei de electricitate si gaze. Mai important insa, intr-una din rarele iesiri publice, Romanian Black Sea Titleholders Association – RBSTA (Asociatia Romana a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra) a anuntat ieri ca obligatia de a tranzactiona gaze naturale, intr-o maniera prestabilita, exclusiv pe platforma OPCOM constituie o politica restrictiva din punct de vedere comercial si introduce un regim discriminatoriu intre regulile de comercializare a gazelor naturale pentru productia interna si regulile aplicabile importurilor de gaze naturale, intrucat producatorii straini vor avea dreptul de a incheia contracte bilaterale negociate direct cu consumatori mari din Romania, in vreme ce producatorii autohtoni de gaze naturale nu vor avea voie sa incheie asemenea contracte.

Iata, integral, pozitia RBSTA:

"Obligatia de a tranzactiona intr-o maniera prestabilita, exclusiv pe platforma OPCOM de tranzactionare de gaze naturale, constituie o politica restrictiva din punct de vedere comercial si introduce un regim discriminatoriu intre regulile de comercializare a gazelor naturale pentru productia interna si regulile aplicabile importurilor de gaze naturale, intrucat producatorii straini vor avea dreptul de a incheia contracte bilaterale negociate direct cu consumatori mari din Romania, in vreme ce producatorii autohtoni de gaze naturale nu vor avea voie sa incheie asemenea contracte. Mai mult, proiectele de dezvoltare de resurse de gaze naturale care implica angajamente financiare initiale semnificative se bazeaza si pe posibilitatea de a incheia contracte de vanzare bilaterale, pe termen lung. Astfel de contracte sunt incheiate inainte de a se efectua investitia de dezvoltare si angajeaza, deseori, producatorii sa furnizeze gaze naturale catre cumparator(i) la momentul inceperii productiei. Acest tip de contracte nu pot fi tranzactionate prin platforme centralizate.

In concluzie, ARCOMN considera ca interventiile administrative, precum obligatia de a tranzactiona intr-o maniera prescrisa doar pe platforme centralizate, vor avea consecinte neintentionate si daunatoare pentru potentialele investitii noi in offshore-ul Marii Negre. In plus, ARCOMN se asteapta ca extinderea obligatiei existente de a tranzactiona pe o piata centrala sa fie in continuare o masura ineficienta pentru a raspunde obiectivelor stabilite, si anume obtinerea unei mai mari eficiente economice si a transparentei preturilor pe piata gazelor naturale. In mod specific pentru piata gazelor naturale, este necesara crearea unui punct virtual de tranzactionare care sa ofere produse comercializabile adecvate, pentru a dezvolta in continuare lichiditatea pietei si pentru imbunatatirea interconexiunilor transfrontaliere intre centrele regionale, precum si pentru a creste numarul potentialilor cumparatori si vanzatori din Romania. Astfel va fi facilitata dezvoltarea concurentei si a pietei, precum si cresterea diversitatii de aprovizionare. In acest fel se va reduce dependenta de furnizorii individuali."

Printre randuri, putem intelege faptul ca producatorii romani se tem de faptul ca nu au cum sa-si vanda toata productia, din cauza acestei obligatii, ceea ce lasa cale libera rusilor de la Gazprom sa vanda cat mai mult pe piata noastra, pe baza contractelor bilaterale pe termen lung, pe care rusii le pot incheia pentru a vinde in Romania, dar companiile romanesti nu. Surse din industria petroliera au explicat pentru ECONOMICA.NET, ca aceasta obligatie poate afecta decizia finala de investitie pentru proiectul Neptun Deep, care ar fi urmat sa se ia anul viitor. “Acestea sunt proiecte mari, iar operatorii trebuie sa aiba garantia ca au contracte de livrare pe termen lung. Asa este peste tot in lume, altfel proiectele, care sunt extrem de costisitoare, nu pot fi finantate de banci”, au explicat sursele noastre.

Care este miza in Marea Neagra

Productia zilnica a zacamantului Neptun Deep, estimata de grupul american ExxonMobil in rapoartele sale financiare este de 17,8 milioane de metri cubi, cee ace inseamna 6,5 miliarde de metri cubi pe an, la o productie maxima neintrerupta. Asta, evident, daca Exxon Mobil, care exploreaza zacamantul din Marea Neagra impreuna cu OMV Petrom, va lua si decizia de a exploata zacamantul, in cazul in care va fi fezabil din punct de vedere comercial. Cu putin timp in urma, autoritatile din Romania, cu prim-ministrul in frunte, se deplasau in localitatea Caragale din judetul Buzau, pentru a inaugura cea mai mai descoperire de gaze naturale din Romania din ultimii 30 de ani. „Romgaz ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie romaneasca – Romgaz – a facut-o pe rezerve de gaze din Romania. E o rezerva de 30 de miliarde de metri cubi si posibilitate de exploatare de 27 de miliarde de metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge 3 ani. Este un depozit evaluat, la un pret minim, aproape de 4 miliarde de dolari”, a spus cu acea ocazie ministrul Energiei.

Productia zacamantului de la Caragele este de doar 500.000 de metri cubi pe zi. Productia estimata de ExxonMobil pentru perimetrul Neptun este de 35 de ori mai mare. De fapt, productia acestui unic zacamant din Marea Neagra va fi mai mare decat productia totala de gaze pe care o au cei doi mari producatori din Romania, Petrom si Romgaz, din toate campurile. Neptun Deep are o productie anuala estimata de peste 6 miliarde de metri cubi pe an, in conditiile in care, in rapoartele lor anuale, Petrom si Romgaz au anuntat, pentru 2016, 5,3 miliarde si, respectiv 4,2 miliarde de metri cubi de gaze. ExxonMobil si OMV Petrom estimeaza ca vor lua decizia finala de investire cu privire la zacamintele de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra in 2018. Analiza viabilitatii comerciale a zacamintelor este in plina desfasurare, iar productia propriu-zisa ar putea incepe in deceniul urmator. Pana acum, ExxonMobil (liderul consortiului) si OMV Petrom au investit peste 1,5 miliarde de dolari in prospectiuni, foraje si interpretarea datelor din perimetrul din Marea Neagra. Investitiile sunt mari pentru ca forajele au loc in zone adanci, iar costul unei sonde in apa adanca este de pana la o suta de ori mai mare decat costul unui foraj pe uscat.

Anul trecut, Romania a importat de la Gazprom 1,48 miliarde de metri cubi de gaze. Suntem in topul tarilor cel mai putin dependente de importuri, insa si pe fondul prabusirii industriei chimice. Cele sase miliarde de metri cubi pe an in plus sunt asadar prea mult pentru piata din Romania, iar ceee ce transmit petrolistii este ca statul sa le permita ca, pe langa cantitatile vandute pe bursele din Romania, care vor fi evident mai mici si la preturi fluctuante, sa poata vinde si gaze prin contracte bilaterale pe termen lung si la preturi fixe.

 

Sursa: economica.net

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS