Vocea întregului sector de
upstream din România

Redeventele achitate de petrolisti statului roman au scazut cu 35%. Cat au platit firmele care exploateaza resursele Romaniei

Totalul sumelor din redevente incasate de stat in S1 2015 a scazut cu 50 de milioane de lei fata de anul trecut, rezultat datorat intru totul redeventei pe titei achitata, in cea mai mare parte de Petrom. Scaderea pretului barilului de tietei de pe pietele internationale a adus cu sine si incasari mai mici la buget din redevente. In tot acest timp, taxarea companiilor producatoare de hidrocarburi a crescut Statul roman a colectat, in primul semestru al acestui an, 576, 5 milioane de lei, redevente platite de firmele care exploateaza resursele de subsol ale Romaniei, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, furnizate ECONOMICA.NET. Suma este mai mica cu circa 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza scaderii drastice a redeventelor platite de companiile ce exploateaza titei de pe teritoriul tarii noastre, si este compusa din redevente petroliere si redevente minerale. Redeventele petroliere sunt de 493 de milioane de lei.

Anul trecut, in S1, redeventele colectate erau in cuantum de 625 de milioane de lei, din care redevente petroliere 570 de milioane de lei iar redevente minerale 65 de milioane de lei. Daca redeventele platite pentru exploatarea gazelor au ramas relativ la acelasi nivel, 327,8 milioane de lei fata de 318 milioane lei, la titei, reculul este de circa 35%. In S1 2014, redeventele platite pentru exploatarea titeiului au fost de 252 de milioane de lei.

In S1 2015, acestea au fost de doar 165,7 milioane de lei. Ajustarea nivelului taxelor achitate se datoreaza scaderii pretului barilului de titei de pe pietele internationale. Cuantumul redeventelor platite in Romania de firmele ce exploateaza titei se calculeaza ca procent din valoarea productie, raportata la preturile internationale, cu o intarziere de 3 luni. Astfel, desi pretul mediu al barilului a scazut cu 49% S1 2015 fata de S1 2014, de la 96,24 dolari pe baril la 49,5 dolari pe baril, scaderea sumelor platite ca redevente a fost de doar 35%, tocmai din pricina acelui trimestru de intarziere cu care ANRM calculeaza nivelul taxelor de platit.

Redeventele pe care ANRM le-a colectat pentru explotarea titeiului sunt platite, in proportie de 99%, de Petrom. Sume mici au mai fost platite de firme precum Stratum Energy, Romgaz sau Amromco. La gaze, in schimb, sumele colectate se impart, in proportie de 90%, in mod egal, intre Romgaz si Petrom. Sume mai mici au fost platite de Amromco, Stratum Energy si Foraj Sonde Craiova. 

Taxe mai multe, venituri la buget mai mici

Potrivit unui studiu Deloitte facut la cererea Federatiei Patronale de Petrol si Gaze privind nivelul comparativ al taxarii europene pe exploatarea resurselor de petrol, actualizat recent, cota medie efectiva de impozitare a veniturilor producatorilor de hidrocarburi din Romania s-a majorat accentuat in ultimii doi ani Astfel, de la 13,9% la finalul lui 2013, s-a ajuns la 15% la sfarsitul lui 2014, respectiv 15,7% la jumatatea lui 2015. In acelasi timp , la nivel european, taxarea s-a redus, de la 12,2% la sfarsitul lui 2013 la 11,7% la finalul anului trecut.

Potrivit documentului citat, cota efectiva de impozitare a activitatii upstream in Europa a scazut de la 12,2% la sfarsitul lui 2013, la 11,7% la sfarsitul lui 2014, evolutie explicata de scaderea bazei de impozitare, ca urmare a ieftinirii titeiului, dar si de masurile legislative adoptate in unele state europene pentru a reduce povara fiscala asupra companiilor din domeniu, in scopul incurajarii investitiilor.

"Pentru calculul cotei medii pentru upstream in Romania au fost luate in considerare, pe langa redeventele petroliere, impozitul pe constructii speciale, impozitul pe titei din productia interna, impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale si impozitul din exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale", se arata in studiul Deloitte, care este o reactualizare a unui studiu similar publicat de compania de consultanta in februarie anul acesta.

Cat priveste redeventele din resurse minerale, acestea au crescut fata de S1 2014, 83 milioane de lei fata de 65 de milioane de lei. Principalele firme platitoare sutn Complexul Energetic Oltenia, pentru lignitul exploatat, Apele Minerale, Holcim, Cupu Min si Carpatcement. Resursele de subsol ale Romaniei apartin statului roman. Pentru exploatarea lor lor, firmele platesc o taxa redeventa, pe toata durata concesiunii.

Sursa: Economica.net, 4 octombrie

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS