Vocea întregului sector de
upstream din România

Redeventele colectate de statul roman pentru exploatarea resurselor au scazut pentru al doilea an la rand

Desi statul incaseaza tot mai putini bani din taxele pentru exploatarea resurselor de hidrocarburi si a celor miniere, proiectul de modificare a redeventelor se taraganeaza de la o luna la alta.

Redeventele incasate de statul roman pentru exploatarea resurselor de titei si gaze naturale s-au diminuat cu 17% in primele noua luni ale anului trecut fata de aceeasi perioada din 2015. Conform datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale remise Capital, nivelul acestora a ajuns abia la 741,5 milioane de lei. Scaderea taxelor ce i se cuvin statului vine dupa o alta diminuare, de 11,7%, inregistrata in 2015 fata de anul precedent, ceea ce face ca nivelul redeventelor pe care le colecteaza statul sa fie mai mici cu 30% in ultimii doi ani. Ajustarea reflecta prabusirea pretului la titei cu 70%, 2014 -2016, pentru ca redeventele sunt legate de cotatiile barilului de petrol.

"Redeventele petroliere sunt in functie de cantitatile extrase si de modificarea pretului de referinta la titei. Pretul de referinta, calculat de ANRM, pentru titeiul extras din Romania, a scazut ca urmare a prabusirii cotatiilor internationale pentru titeiurile de referinta, luate in calcul la stabilirea acestuia, conform legislatiei in vigoare", arata reprezentantii Agentiei. Potrivit datelor furnizate de ANRM, cei mai mari platitori de redevente sunt companiile OMV Petrom, Romgaz, Amromco Energz, Stratum Energy si Foraj Sonde Craiova.

In ceea ce priveste redeventele miniere, acestea s-au ridicat la un nivel de 156 de milioane de lei, in primele noua luni ale anului trecut, de asemenea in scadere fata de aceeasi perioada din 2015, cand atingeau aproximativ 200 de milioane de lei. Aici, principalii platitori sunt Complexul Energetic Oltenia, pentru exploatarea lignitului, S.N.AM. - pentru ape minerale, Holcim si C.R.H. Ciment - pentru diverse tipuri de roci, si Cupru Min -pentru minereu cuprifer. "Redeventele miniere incasate se pot schimba de la un an la altul ca efect al modificarii numarului operatorilor economici care desfasoara activitate miniera si a cantitatilor de substante minerale exploatate, cat si a ponderii mari a redeventelor reprezentand datoriile societatilor nationale si ale complexurilor energetice care functioneaza sub autoritatea Ministerului Economiei sau la care Ministerul Energiei este actionar majoritar", precizeaza ANRM.

In total, in primele trei trimestre ale anului trecut, Romania a incasat din redevente aferente exploatarii resurselor sale de subsol 897,5 milioane de lei (adica cat incasa, in 2015, doar pe titei si gaze), de la 1,09 miliarde de lei in 2015. ANRM estima pentru acest an incasari de 1,5 miliarde de lei, care
acum par imposibile de atins, avand in vedere ca ultimul trimestru al lui 2016 ar trebui sa aduca 600 de milioane de lei. Or, in general, veniturile din redevente se distribuie aproximativ egal pe trimestrele unui an, astfel incat T 4 2016 inseamna circa 300 de milioane de lei in plus.

Pe ultima turnanta in modificarea redeventelor In 2017, dupa amanari de ani in sir, Guvernul PSD este asteptat sa modifice nivelul redeventelor petroliere pe care statul roman il impune companiilor din domeniu. Ionut Misa, secretar de stat in Ministerul Finantelor, ne-a declarat, recent, ca pana la finele primului trimestru proiectul de act normative pentru modificarea redeventelor va fi lansat in dezbatere publica. Potrivit acestuia, presedintia grupului interministerial care va stabili noul nivel al taxelor a trecut de la Ministerul Finantelor la Ministerul Economiei. In prezent, redeventele variaza intre 3,5% si 13,5% din valoarea productiei, in functie de marimea zacamantului. Sistemul redeventelor pentru petrol si gaze este neschimbat din 2004, cand a fost stabilit in vederea privatizarii Petrom. Sistemul a fost prelungit de doua ori, in 2014 de Guvernul Ponta si ulterior, de facto, de Guvernul Ciolos, care nu a mai apucat sa promoveze legea de modificare. Cel mai proeminent dintre producatori este OMV Petrom, care extrage aproape toata productia de petrol a tarii si aproape jumatate din cea de gaze naturale. OMV a lasat sa se inteleaga, la un moment dat, ca ar putea incetini investitiile in perimetrele din Marea Neagra, in care a descoperit zacaminte importante de gaze naturale, daca redeventele nu vor fi stabilite la un nivel convenabil.

Sursa: Capital.ro

STIRI INTERNATIONALE

Brazil: Petrobras...

Petrobras has announced the beginning of the non-binding phase related to the sale of its entire equity share in three onshore production fields -...

US: TomCo Energy...

Tomco Energy has announce a placing to raise GBP 550,000 and the acquisition of additional oil shale leases, located within the Uintah Basin, in...

Thailand: Tap and...

JV partner Tap Oil has announced that a new offtake agreement has been signed in relation to the marketing of crude from the Mubadala-operated...
STIRI LOCALE

Valentin Radu, noul...

Fostul CEO al Ţiriac Holdings, Valentin Radu, a fost ales în funcţia de preşedinte al...

ArcelorMittal Galaţi...

Combinatul Siderurgic de la Galaţi va produce tabla ce va fi utilizată pentru construcţia...

AFM a avizat noi...

Alte 260 de dosare pentru 475 de autovehicule au fost aprobate, joi, în cadrul Programului...
COTATII OIL & GAS