Vocea întregului sector de
upstream din România

Redeventele pentru gazele romanesti se vor plati in raport cu pretul din Austria. Ce spune industria petroliera

imagineUn proiect de ordin al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) schimba legislatia referitoare la taxarea gazelor naturale produse in Romania. Redeventa nu va mai fi calculata pe baza pretului obtinut din vanzarea gazelor romanesti, ci in baza unei formule care tine cont de cotatia gazului de la hub-ul din Austria. Proiectul de ordin al ANRM, publicat pe data de 19 ianuarie, spune ca redeventele pentru gazul extras din Romania se vor calcula si plati lunar pe baza unei formule avand ca baza cotatia medie din luna anterioara de la Central European Gas Hub (CEGH hub-ul de la Baumgarten, din Austria).

Momentan, redeventele pentru gazele naturale sunt cuprinse intre 3,5% si 13%, in functie de productia zacamantului, procent care se aplica la valoarea productiei realizate. Discutia care apare tine exact de aceasta valoare. Noul ordin al ANRM modifica un ordin din anul 2008, care stabilea ca valoarea de referinta (pretul) la care se plateste redeventa este de 495 de lei/1.000 de metri cubi. Acum, acest pret se abroga, iar noul pret la care se aplica taxarea este cel din formula care ia in calcul pretul de la CEGH.

Cum s-a ajuns aici

Curtea de Conturi a constatat in trecut ca ANRM colecteaza redeventa la acel pret de 495 lei/1.000 mc, neactualizat, si a cerut institutiei, modificarea cadrului legislativ pentru actualizarea acelui pret. Ulterior, ANRM a anuntat ca a incheiat un contract de consultanta cu Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti avand ca obiect “Cercetari si expertiza tehnica pentru stabilirea pretului de referinta al gazelor naturale extrase in Romania”, pe baza rezultatelor caruia sa stabileasca acest pret la care sa se aplice redeventa incasata de stat. Dupa mai multe solicitari suplimentare si revizuri, ANRM a decis: pretul de referinta este rezultat dintr-o formula care tine cont de pretul de la CEGH, coroborat cu puterea calorifica superioara si cu volumul extras.

Care sunt diferentele

Valoarea de 495 de lei insemna 45,71 lei/MWh. L-am intrebat pe Dumitru Chisalita, expert in piata de gaze, cum va influenta acest nou pret de referinta nivelul redeventelor. “Cum pretul la Baugarten este acum de circa 18-19 euro/MWh, daca facem raportarea la pretul din ordinul vechi al ANRM, ar rezulta o crestere a redeventei de circa 75%”, a spus Chisalita, care s-a declarat total impotriva ideii de a lega acest pret de cotatia de la Baumgarten. “Avem doua burse ale gazelor din Romania, de ce nu luam pretul de aici, se tranzactioneaza si gaz din productia interna, si din inmagazinare, si din import? E un semnal prost”, a conchis analistul. Pare un castig imens pentru stat, dar, din ce spune industria petroliera, se pare ca nu e, pentru ca redeventa nu se mai plateste de mult la acea valoare de 495 de lei/1.000 mc. Iar acest pret a starnit si un imens scandal politic

In luna decembrie, presedintele ANRM, Gigi Dragomir, numit in acest post cu doua luni in urma si catalogat de presa drept un apropiat al lui Liviu Dragnea, emitea un ordin prin care sa se schimbe modalitatea de calcul a acestui pret, care sa duca la o crestere a redeventei incasate de stat. Senatorul PNL Daniel Zamfir scria in aceasta luna ca acest ordin a fost oprit de la publicare in Monitorul Oficial si a acuzat ca, din cauza faptului ca redeventa se calculeaza la acel prei neactualizat din 2008 incoace, statul roman ar fi pierdut 3 miliarde de euro. La finalul anului trecut, ex-premierul Tudose l-a demis pe Dragomir de la sefia ANRM, dar acesta a fost repus in functie de noul premier interimar, Mihai Fifor.

Industria petroliera a rectionat si la scandalul politic, dar mai ales la acuzele ca ar fi platit redevente prea mici. “Subliniem faptul ca industria petroliera romaneasca a urmat in mod strict instructiunile primite de la ANRM si si-a indeplinit obligatia de a plati redevente, prin aplicarea in formula de calcul a redeventelor maximul dintre pretul de referinta stabilit de ANRM – in calitatea sa de reprezentant al Statului Roman in acordurile de concesiune – si pretul de vanzare, conform legislatiei aplicabile”, afirma Harald Kraft, Presedintele ROPEPCA, organizatia care reuneste companiile de petrol si gaze din Romania.

“Domnul senator Daniel Zamfir a spus ca pretul de referinta este scazut (45,71 lei/MWh, in conditiile in care, in piata producatorii vand gazul cu 89 de lei/MWh), iar aceasta declaratie a creat impresia, in public, ca noi platim redeventa la pret de referinta, care este ceva mai mult de jumatate din pretul realizat. Acest lucru nu este adevarat. Platim redeventa la pretul de piata”, a detaliat ulterior Kraft, intr-un interviu pentru Bursa. Reprezentantul industriei spune ca, de multi ani, redeventele se platesc la pretul cu care companiile vand gazul, mult mai mare decat acel minim care a ramas in ordinul ANRM din 2008. In opinia lui, nu e nevoie de un pret de referinta, la care sa se aplice redeventa, mai ales de unul de hub.

“Dupa parerea mea, nu este neaparat nevoie de pret de referinta. De ce? Pentru ca suntem obligati sa platim redeventa la pretul realizat si, voluntar, niciun producator nu va vinde la un pret artificial mic, pentru ca asa functioneaza economia, toata lumea vrea sa vanda la un pret de piata cat mai mare. Pretul de hub la care faceti referire nu reflecta realitatile pietei autohtone. In prezent, Romania nu exporta gaze, deci nu este legata de facto la piata europeana, preturile relevante fiind astfel cele realizate intern”, a mai spus Kraft. El a reiterat ca acum, potrivit legii, 30% din productia nationala de gaze trebuie vanduta la bursele din Romania. CEGH este cel mai important punct de tranzactionare a gazelor din Europa Centrala, iar societatea care il administreaza este controlata de OMV si Gazprom. 

 

Sursa: energynomics.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS