Vocea întregului sector de
upstream din România

România are cea mai mare producţie de petrol şi gaze şi al doilea „parc“ de electricitate din regiune, dar nicio companie energetică nu e în top 10

În timp ce Polonia se concentrează pe eficientizarea şi ajutarea puternicului său sector minier pus sub presiune de scăderea cotaţiilor la cărbuni şi de normele de mediu, iar Ungaria încearcă să schimbe fostele privatizări în naţionalizări pentru a avea controlul preţurilor, România se uită de pe margine la cum se fac jocurile în energia regională. 

România este ţara cu cea mai mare producţie de petrol din regiune, de patru ori mai mare decât cea a Po­lo­niei, şi ocupă po­zi­ţia frun­taşă şi la ex­tracţia de gaze, po­trivit statis­ti­cilor euro­pene în care nu este in­clusă şi Ucraina. Toto­dată, Ro­mâ­nia are a doua cea mai mare capa­citate de pro­ducţie a energiei electrice, prima po­ziţie fiind ocupată de această dată de Polonia.

În ciuda resurselor de indiviat pe care Ro­mânia le are, la nivel regional piaţa loca­lă a reuşit să rămână un jucător mo­dest, doar o companie, OMV Petrom, intrând în topul celor mai mari 15 firme ener­getice regionale. Clasamentul este do­minat cu autoritate de Polonia.

Statisticile reci

„România şi-a atins ţintele privind emisiile şi energia verde cu mult înainte de 2020“, este una dintre concluziile raportului întocmit de consultanţii de la Deloitte, una dintre cele mai mari firme de audit şi consultanţă din lume, în care este prezentat topul celor mai mari 500 de companii la nivel regional. Consultanţii de la Deloitte mai subliniază un lucru.

„Pentru că România are o producţie de petrol şi gaze relativ substanţială, care îi acoperă 90% din cererea internă de gaze şi care îi asigură o felie considerabilă din cererea de petrol, scăderea preţurilor la petrol are un impact asupra companiilor de explorare şi producţie locale.“

Deşi companiile de profil se con­fruntă momentan cu probleme, România ră­mâne una dintre cele independente ţări la nivel european din punct de vedere ener­getic, scăderea consumului de gaze eli­mânând practic importurile ruseşti din ecuaţia acoperirii cererii interne. Mai mult, Ro­mânia este un exportator net de energie.

Cele mai recente statistici europene arată că la nivelul anului 2013 România a avut o producţie de gaze de 10,9 miliarde de metri cubi, de 2,5 ori mai mare decât cea a Poloniei, şi a extras 4,1 milioane de tone de petrol, de patru ori mai mult decât Polonia. Statisticile disponibile mai arată că România are hidrocentrale, termo­cen­trale sau turbine eoliene de peste 22.000 MW, acesta fiind al doilea cel mai mare parc de producţie la nivel euro­pean, după cel al Poloniei. Statisticile nu includ poziţia Ucrainei.

Statul din petrolul regional

Cu o astfel de zestre, rolul României la nivel regional ar trebui să fie semni­fi­cativ, dar topul celor mai mari com­panii ener­getice regionale este dominat de Po­lonia, Ungaria sau Cehia. Cum se explică acest lucru?

PKN Orlen este cea mai mare com­panie energetică din regiune, cu venituri de peste 25,5 miliarde de euro anul trecut. PKN Orlen este un conglo­merat cu şase rafinării în portofoliu, cu o reţea formată din 2.700 de benzinării în Polonia, Cehia. Germania şi Lituania şi cu o poziţie de forţă în sectorul petrochimic.

PKN Orlen a reuşit să obţină această poziţie chiar şi fără avantajul unor vaste resurse interne de petrol şi gaze. Cel mai puternic acţionar din PKN Orlen este chiar statul polonez.

Pe piaţa locală, echivalentul PKN Orlen ar fi OMV Petrom, aceasta fiind de altfel singura companie energetică locală care a reuşit să prindă un loc în topul celor mai mari companii energetice regionale. Sta­tul român a decis să privatizeze Pe­trom în 2004, în acel moment compania dublând baza de producţie a cumpără­to­rului, austriecii de la OMV. Apoi, OMV a decis să închidă combinatul petrochimic Doljchim şi a pus lacătul pe Arpechim, una dintre rafinăriile Petrom, lucru care mai departe a mai făcut o victimă, Olt­chim, combinat chimic aflat acum în insol­venţă.

Al doilea cel mai mare jucător ener­getic la nivel regional este grupul pe­tro­lier ungar MOL, cu venituri de 15,7 mi­liarde de euro anul trecut, în care din nou statul este cel mai important acţionar. Pro­venind dintr-o ţară cu resurse sărace de petrol şi gaze, MOL a devenit un jucător re­gional major, chiar dacă este cu pre­că­dere expus pe zona de rafinare. Circa 26% din tot businessul grupului este generat de piaţa din Ungaria.

„Ungaria păşeşte pe drumul asi­gurării resurselor energetice necesare prin organizarea centralizată, revizuind proce­sele de privatizare anterioare. Sectorul de energie şi utilităţi prinde un nou contur prin prisma eforturilor de naţionalizare pe care le depune guvernul, obiectivul cheie fiind acela ca statul să asigure servicii combinate prin organizaţii deţinute de stat“, se arată în studiul realizat de Deloitte.

Unii cresc, alţii stau pe perne de bani

Al treilea cel mai mare jucător din ener­gia regională este PGNiG, cel mai mare producător de petrol şi gaze din Po­lo­nia, care a ajuns anul trecut la venituri de peste 8 mld. euro. Chiar la înce­pu­tul aces­tui an, conducerea polonezilor a anun­ţat că intenţionează să-şi mărească pro­ducţia zilnică de hidrocarburi cu 67% până în 2022, prin cumpărarea de noi con­ce­siuni în Europa, America de Nord şi Asia, una dintre ţările vizate fiind chiar Ro­mânia.

În acest timp, Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, stătea cu 3,6 miliarde de lei în depozite deschise la diverse bănci, în loc să pună aceşti bani să lucreze prin investiţii. Romgaz nu extrage gaze decât din România.

Mai mult, la începutul acestei luni statul polonez a anunţat că intenţionează să transfere o parte din participaţiile deţinute la grupul de gaze naturale PGNiG, compania de utilităţi PGE şi asigurătorul PZU într-un fond de investiţii care le va utiliza ca garanţie pentru a atrage fonduri pentru compania minieră cu probleme Kompania Weglowa. În România, mineritul riscă să devină o „specie“ pe cale de dispariţie.

 Lupta între „fraţi“

Careul de aşi al energiei regionale este completat de cehii de la CEZ, grup energetic integrat de la producţia de cărbuni până la furnizarea de energie, ale cărui venituri s-au ridicat anul trecut la 7,2 miliarde de euro. România nu are nicio astfel de companie, deşi deţine al doilea cel mai mare parc de producţie de energie din regiune împărţit într-un mix de invidiat care combină energia termo, hidro, nucleară, pe bază de gaze dar şi cea obţinută din surse regenerabile.

În loc să-şi pună piesă peste piesă, statul român a început din 2005 să vândă bucăţi din „zestre“ iar în cazul energiei electrice a început cu cea mai profitabilă parte, distribuţia. Acesta este practic locul în care se fac banii, se ajunge la consumatorul final. La acel moment, strategia statului era de a atrage în primă fază o serie de investitori ca mai apoi să-i implice şi în producţia de energie, acolo unde erau necesare fonduri masive pentru modernizări. La final, a vândut doar ce genera cash sigur, reglementat, şi a rămas acum cu un parc de producţie care plânge după investiţii, dar la care nu se mai uită nimeni.

În acest timp, în Cehia, CEZ, deţinut în proporţie de aproape 70% de stat, nu mai vea loc între graniţele proprii şi făcea achiziţii în Bulgaria şi România. Cehii au înţeles însă că este important să rămână integraţi, să aibă totul de la minele de cărbuni, la termocentrale, la firele care duc energia în case, la forţa de vânzare. În România, s-a spart totul iar acum cărbunii concurează cu energia hidro şi Nuclearelectrica nu ştie dacă să investească în deschiderea unei noi mine de uraniu, deşi în câţiva ani ar putea foarte bine să importe materia primă pentru reactoarele de la Cernavodă.Niciun producător de energie din România nu se află în topul celor mai puternice firme energetice regionale. 

Sursa: ZF Corporate, 29 septembrie

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS