Vocea întregului sector de
upstream din România

Romania cauta atragerea de noi investitii in industria petroliera

Cu rezervele actuale de petrol și gaze naturale pe punctul de a fi epuizate în deceniile următoare, România este în căutarea de a atrage investitii in domeniul petrolier care ar putea duce la descoperirea de noi depozite. Cu toate acestea, acest lucru ar putea dovedi a fi o provocare, având în vedere pretul barilului de petrol, care a scăzut sub 30 de dolari pe baril la începutul anului 2016.

Explorarea Marea Neagră

În prezent, Ministerul Energiei condus de Victor Grigorescu lucrează la o nouă strategie energetică pentru perioada 2016-2035. Guvernul caută să actualizeze cifrele dintr-un proiect de strategie publicat în 2014.
Acest document a declarat sectorul energetic are nevoie de investiții în valoare de 100 miliarde EUR până în 2035. Acești bani vor fi folositi pentru construirea de noi rețele de producție și de distribuție, precum și pentru reparația capitală a activelor circulante producătoare de energie.

Proiectul de strategie publicat în urmă cu doi ani, a stipulat că rezervele actuale de petrol ar putea fi consumate în 23 de ani. Pentru gaze naturale, s-a estimat ca rezervele vor fi epuizate în 14 de ani. Guvernul a recunoscut că cele mai multe dintre rezervele dovedite de petrol sunt situate în depozite onshore, in timp ce doar 4% sunt situate off-shore.

Cu țara deja cu confruntandu-se cu scăderea producției, investitorii in sectorul petrolier trebuie să faca investiții mai riscante pentru a găsi noi depozite. Specialistii au avertizat că într-un mediu al prețurilor petrolului scazut, noile proiecte ar putea fi abandonate. Unii s-au aventurat în Marea Neagră, în căutarea de noi resurse de  petrol și de gaze naturale, mai multe companii anuntand descoperiri noi, deși este încă prea devreme pentru a spune dacă acestea vor fi viabile din punct de vedere comercial.

Lukoil, PanAtlantic și Romgaz, au anunțat toate în ultimul trimestru al anului 2015 că au găsit un depozit nou de gaze naturale offshore. Estimările inițiale ale descoperirii sunt evaluate la peste 30 de miliarde metrii cubi de gaze naturale, aproximativ suficient  pentru a acoperi consumul intern in România timp de trei ani. Cu trei ani mai devreme un consorțiu format din OMV Petrom și ExxonMobil au declarat ca au gasit un depozit de gaze naturale de aproximativ 42-84 miliarde metri cubi în Marea Neagră. Companiile urmăresc să investească până la 1 miliard de dolari în explorări offshore.

Noua rundă de licitatie pentru câmpurile petroliere rămâne incertă

Ultima dată când in România s-a organizat licitatie pentru concesiunile petroliere a fost în 2010. De atunci, investitorii au fost de așteptare pentru organizarea rundei 11-a de licitatie, dar nimic nu sa întâmplat în până în prezent, cu toate că Agenția Națională pentru Resurse Minerale, care este însărcinată cu organizarea licitației, a anunțat la începutul anului 2015, că noi perimetre vor fi introduse pe piață.

În prezent, există 463 de contracte de concesiune în România, potrivit datelor publicate de Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera(ROPEPCA). Cele mai multe dintre perimetrele sunt operate de OMV Petrom și producător de gaze Romgaz. Statul a scos la licitatie 30 perimetre în urmă cu cinci ani cand MOL, Chevron  si Lukoil au reușit să obțină licențe de explorare și exploatare pentru 20 perimetre. În același timp, guvernul României caută noi investiții in sectorul petrolier.

Sursa: Business Review.

 

STIRI INTERNATIONALE

Qatar: Qatar Petroleum...

Qatar Petroleum has issued the Invitation to Tender Package for Engineering Procurement and Construction (EPC) of the four Liquefied Natural Gas...

US: Tellurian’s...

Tellurian has announced that the U.S. Federal Energy Regulatory Commission (FERC) has issued the order granting authorisation for Driftwood LNG, a...

Schlumberger posts...

Oilfield services provider Schlumberger on Thursday forecast rising international and offshore exploration spending this year, after posting a 20...
STIRI LOCALE

Mașini electrice –...

Cu sprijin puternic din partea statului, achiziția de mașini electrice crește exponențial de la...

Ondrej Safar, CEZ...

Viitorul sectorului energetic va fi mai descentralizat decât acum, consideră Ondrej Safar,...

Bogdan Badea,...

Anul 2018 a fost primul cu o piață liberă complet, iar Hidroelectrica a avut probabil cel mai...
COTATII OIL & GAS