Vocea întregului sector de
upstream din România

ROPEPCA deschide dialogul despre provocările producției de petrol și gaze

ROPEPCA este o asociație profesionala non-profit, înființată în București în Noiembrie 2012, care are in prezent 14 membri, iar aderarea tuturor companiilor de explorare și producție de petrol și gaze naturale la această asociaţie este binevenită. Membrii actuali ai asociaţiei sunt atât societăţi comerciale mici și mijlocii, cât și mari companii integrate, active atat pe piata locala cat si pe cea internationala. ROPEPCA este singura organizatie de acest profil si reprezinta o voce unitara a întregului sector de petrol și gaze naturale din România, aflat în plină ascensiune.

Recent, ROPEPCA a inițiat o corespondența cu instituțiile guvernamentale de resort in scopul de a stabili un dialog deschis asupra provocărilor, tendințelor și obiectivelor industriei.
Pentru a afla principalele obiective și preocupări ale asociației, l-am rugat pe domnul Mark Sturgess, Președintele ROPEPCA, să ne răspundă la câteva întrebări:

Mark Sturgess mic dr

1. A avut loc deja dialogul dumneavoastră cu Guvernul și celelalte autorități? Care au fost concluziile la care ați ajuns?

Încă nu, însă suntem nerăbdători să purtăm discuții sincere și semnificative atât cu Primul Ministru, cât și cu membrii Guvernului, parlamentari și autoritățile de reglemetare.

2. Ce măsuri practice luați în considerare în scopul de a crește nivelul de conștientizare față de industrie și față de opinia publică?

Industria trebuie să sublinieze beneficiile sale pentru economie și societate în ansamblu. Este o chestiune de educare și de concentrarea unui efort din partea industriei, pentru a putea răspunde preocupărilor publicului larg și de a arăta faptul că suntem dispuși să îl ascultăm – interviuri, conferințe deschise, publicații, website-uri, sunt doar câteva exemple de mobilizare, pe care ni le-am propus pentru ROPEPCA, cu scopul de a genera dezbateri politice publice.

3. În ce formulă (instituțională) specifică va fi / vreți să aibă loc dialogul referitor la asocierea cu Guvernul, cât și cu alte instituții relevante?

Ne-ar plăcea să purtăm o discuție de tipul forum deschis cu toate părțile interesate, adică o transparență cât mai mare, predictibilitate și consultari deschise asupra aspectelor care afectează industria.
4. Ce tip de inițiative aveți în vedere pentru a ajuta la îmbunătățirea know-how-ului în industria de petrol și gaze?

Majoritatea membrilor noștri sunt implicați în programele universitare care oferă noi posibilități studenţilor în timpul educării lor, precum și imediat după aceasta. Noi suntem de părere că utilizarea fondurilor Training & Technology Tranfer (Transfer de Tehnologie si Pregatire Presonal) angajate în licitaţiile recente ca parte din investitie obligatorie a operatorilor de petrol si gaze ar putea fi utilizate eficient în educarea generației următoare de personal din domeniul petrolului și gazelor naturale. Acest lucru poate fi posibil printr-o colaborare cu agențiile guvernamentale și este în fapt prevăzut în legislația referitoare la petrol şi gaze.

5. Care este poziția Asociației în raport cu noua legislație fiscală din domeniul energiei?

La ce tip de clarificări vă referiți în conținutul scrisorii dumneavoastră? ROPEPCA apreciază eforturile Guvernului de reglementare a pieței gazelor naturale, inclusiv prețul plătit producătorilor; cu toate acestea impozitarea adițională a veniturilor suplimentare, provenită din această reglementare, respectiv Ordonanța nr. 7/2013, care aplică impozitarea adițională a veniturilor suplimentare provenită din creșterea prețului gazelor naturale, este privită de întreaga industrie cu îngrijorare. Majoritatea producătorilor au investit în explorare, știind faptul că prețul gazelor naturale va fi liberalizat, permițându-le astfel să își recupereze costurile și să facă investiții suplimentare pentru a dezvolta producția în continuare. Noua taxă implica o continuare indirecta a subventionarii pretului gazelor naturale domestice suportate de catre producatori, iar noi suntem de părere că acest lucru poate avea un impact negativ asupra industriei de petrol și gaze din România aflată în plină ascensiune, cât și asupra investițiilor viitoare în acest domeniu. Prețul intern al gazelor a fost mult timp reglementat sub valoarea medie de pe piața europeană, ba chiar mai mult atunci când avem în vedere prețul gazelor importate.

6. Care sunt cerințele specifice pe care doriți să le vedeți abrogate până la 31 Decembrie 2014?

Care este poziția Guvernului în această privință? Noi înțelegem taxa specială privind prețul gazelor naturale ca fiind o măsură temporară, ce ar trebui să fie abrogată până la sfârșitul anului 2014, precum și faptul că Guvernul este în proces de revizuire a legii petrolului, inclusiv regimul de redevențe. Suntem interesați să participam la consultarile publice asupra acestei revizuiri legislative și, mai ales, de menţinerea clauzelor de stabilitate ale contractelor de concesiune in vigoare..

7. Aveți în momentul de față o listă a consumatorilor vulnerabili pe care doriți să o prezentați Guvernului? Care ar fi aceasta și care ar fi impactul previzibil pe care îl va avea asupra industriei?

La ora actuală nu avem o asemenea listă, dar ne-am dori o discuție deschisă cu Guvernul pe această temă. Industria înțelege nevoile categoriei de populație considerata vulnerabila și are aceleași preocupări legate de sănătate și bunăstare la fel ca Guvernul, dar a pune taxe suplimentare industriei, care descurajeaza investițiile si crearea a noi locuri de munca in aceasta industrie și cresterea dependentei de gazele din import par masuri care contravin obiectivului de a-i preoteja pe cei cu adevarat vulnerabili.

8. Care sunt mijloacele prin care vedeți posibilă – pe termen scurt – o creștere a atractivității sectorului de petrol și gaze din România pentru investitorii străini? Reprezintă exportul de gaze unul dintre ele?

Guvernul trebuie să arate că este hotărât să atragă investiții în upstream (explorare și producție). Riscul la care sunt supuși investitorii în acest domeniu trebuie înțeles foarte bine, iar până în prezent industria nu a depistat semne de încurajare în acest sens. Cel mai bun mod de a evidenția climatul actual și cum ar putea deveni dăunător pentru atragerea de investiții, este referirea la o potențială rundă de oferte în viitorul apropiat, în care companiile vor fi invitate să facă propuneri pentru investiții în explorarea resurselor de petrol și gaze. Recentele majorări de taxe asupra investitorilor, care au riscat capital pentru a dezvolta fie câmpuri marginale și / sau explorarea mai multor resurse, lipsa de claritate privind regimul fiscal viitor, întârzieri continue în ratificarea acordurilor de concesiune, precum și accesul la informații premergător deciziei de investiție, ar putea conduce la o participare minimă în cadrul unei astfel de runde de licitatii viitoare.
Asociatia este de opinia ca rezultatul dezbaterilor publice si a noilor modificari legislative trebuie sa aduca un castig tuturor partilor implicate; atat guvernului si industriei, dar si oamenilor si a economiei in general, si suntem incantati de perspectiva de a lucra cu toate partile implicate in acest proiect.

STIRI INTERNATIONALE

Uganda announces...

The Government of the Republic of Uganda through the Ministry of Energy and Mineral Development Uganda has announced Uganda's Second Licensing...

IHS Markit and...

Schlumberger has announced that it has established a strategic collaboration between WesternGeco, the seismic and geophysical data solutions...

Weatherford announces...

Weatherford International has announced that the United States Bankruptcy Court for the Southern District of Texas has issued an order confirming...
STIRI LOCALE

Consumul de energie...

Consumul final de energie electrică în primele şapte luni ale anului în curs a fost de 32,556...

E.ON: Mai bine de o...

Interesul faţă de maşinile electrice se situează la cotele cele mai înalte în România şi Italia,...

Virgil Popescu:...

OUG 114 a adus mari beneficii furnizorilor de gaze și energie electrică, afirmă deputatul PNL...
COTATII OIL & GAS