Vocea întregului sector de
upstream din România

ROPEPCA: Mentinerea productiei de petrol si gaze la nivelul actual necesita investitii de un miliard de euro pe an in Romania

Mentinerea actualului nivel al productiei de petrol si gaze in Romania necesita investitii anuale de un miliard de euro, in conditiile in care productia sufera un declin natural de 10%, potrivit portalului desprepetrol.ro, lansat de Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).

Site-ul reuneste date si cifre relevante despre sectorul petrolier romanesc, pentru o mai buna cunoastere a acestuia de catre public. Potrivit portalului, Romania are aproape o treime din toti angajatii din extractia de titei si gaze din Uniunea Europeana, respectiv 25.600, din totalul de 77.900.

"Productia sufera de un declin natural de 10%. Gradul de epuizare al rezervelor actuale este de 87%. Sunt necesare investitii de 1 miliard de euro/an pentru mentinerea productiei la acelasi nivel. Fara investitii, productia Romaniei de titei se va epuiza in 12 ani, iar cea de gaze naturale in 9 ani", spun autorii site-ului.

Romania detine 13.000 de sonde active, cu mult peste Marea Britanie, care are 2.300 de sonde, Danemarca — 1.500, Italia — 900 sau Norvegia — 400. Cu toate acestea, productia pe sonda in tara noastra este cea mai mica dintre aceste tari, fiind de 21 barili pe zi, fata de 2.350 barili pe zi in Norvegia, 964 inDanemarca, 363 in Marea Britanie si 271 in Italia.

"Impozitarea companiilor petroliere in Romania se face prin impozitele obisnuite (impozitul pe profit, contributii sociale si alte taxe obisnuite), la care se adauga impozitarea specifica. Impozitarea specifica permanenta e formata din redevente, impozitul pe constructii si impozitul pe vanzarile de titei — in total inca 9,5% din veniturile companiilor petroliere", mai arata datele companiilor petroliere.

Totodata, in 2013, au fost adaugate alte impozite temporare, precum taxa pe stalp si cea din veniturile suplimentare din liberalizare, care a ridicat nivelul de impozitare in sectorul petrolier la 15% din venituri. Media Europeana (excluzand zacamantul gigant Groeningen din Olanda) este de 9,3% — comparabil cu impozitarea specifica permanenta din Romania, mai spun petrolistii. Insa, daca se adauga si impozitele temporare aflate in vigoare, media in Romania este dubla fata de tarile din Uniunea Europeana cu productie pe sonda comparabila, unde exista o impozitare specifica medie de 7,5%.

Reprezentantii ROPEPCA au mai aratat ca un miliard de euro investit in sectorul de petrol si gaze creeaza sau mentine 45.900 de locuri de munca, aduce la bugetul de stat un miliard de euro din taxe si are un impact in PIB de 3,2 miliarde de euro.

ROPEPCA a fost infiintata in anul 2012 si numara 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

Aceste companii au realizat anul trecut investitii totale de 1,03 miliarde de euro, echivalentul a 6,5% din totalul investitiilor din Romania. Contributiile la buget s-au ridicat la 2,4 miliarde de euro, reprezentand 10% din totalul bugetului de stat.

 

Sursa: Agerpres.ro

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS