Vocea întregului sector de
upstream din România

ROPEPCA: România este o hartă albă în privinţa prospectării petroliere

Subsolul Romaniei este prospectat, din perspectiva resurselor de hidrocarburi, in proportie de doar 10%.

Chiar daca Romania a fost prima tara producatoare de petrol din lume, zacamintele aflate in productie sunt cunoscute pana la adancimi de 3.500 metri, iar dincolo de acest nivel „harta este alba”, a declarat Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA). „Romania este explorata in proportie de doar 10%, este practic un teritoriu virgin. E loc de descoperiri noi.

Cercetarea zacamintelor actuale merge pana la 3.500 metri, practic la adancimi mai mari harta este alba. Asta pentru ca Romania a fost explorata cu tehnologii mai vechi”, a afirmat Stratan intr-o conferinta de presa. Potrivit datelor furnizate de ROPEPCA, in Romania sunt peste 400 de zacaminte petroliere, dar de dimensiuni mici. In contextul actual al unui pret al petrolului mai mic decat si-ar fi dorit companiile petroliere, unii operatori vor fi pusi in situatia de a inchide „cateva zeci” de zacaminte, devenite nerentabile.

„Din cauza pretului barilului de petrol, multe zacaminte sunt deja declarate nerentabile si cateva zeci dintre ele vor fi inchise in acest an. Inca nu stim cate”, a adaugat Stratan. Guvernul promite de cativa ani ca va modifica regimul de taxare a productiei de hidrocarburi. Sistemul actual de redevente petroliere, adica taxele pe productie platite de producatorii de petrol si gaze naturale, a fost introdus in 2004, odata cu privatizarea Petrom. Desi era valabil pentru o perioada de zece ani, acel regim fiscal inca nu a fost modificat.

Potrivit prevederilor curente, productia de petrol si gaze naturale este taxata cu un procent cuprins intre 3,5% si 13,5%. Stratan a spus ca in Romania nu exista zacaminte medii si mari, ci doar mici, acesta fiind motivul pentru care sunt taxate cu nivelul minim permis de legislatie, de 3,5%.


ROPEPCA spera ca nivelul redeventelor sa nu creasca
Potrivit lui Stratan, industria de petrol si gaze traverseaza o perioada dificila, din cauza pretului mic al petrolului. Din acest motiv, ar fi de dorit ca statul „sa nu mai puna presiune asa mare” pe industrie, ba chiar sa „sa se implice activ”, astfel incat companiile sa isi poata permite sa continue investitiile, fara de care rezervele de gaze naturale se vor termina in12 ani, iar cele de petrol in 9 ani.

„Industria se zbate sa supravietuiasca si nu poate supravietui si nu poate merge mai departe fara un sprijin activ din partea statului. Statul sa se gandeasca ca are si alte surse de atragere a banilor in buget. De exemplu, nivelul coruptiei in PIB este de 15,6%”, a adaugat Stratan. El a adaugat ca un nou regim fiscal pentru productia de petrol si gaze ar fi preferabil sa se aplice inainte de alegeri, dar doar pentru noile acorduri petroliere, nu si pentru cele aflate deja in vigoare, pentru ca „nu putem schimba caii in mijlocul cursei”.

„Noul regim fiscal va trebui sa fie pro-business, pentru ca investitiile de aici concureaza cu cele din alte tari, iar oportunitatile din Romania sunt foarte putine”, a mai spus Stratan. Bugetul de stat ar urma sa colecteze in acest an taxe si redevente miniere si petroliere de 1,5 miliarde de lei, in crestere cu peste 15% fat de 1,3 miliarde de lei estimat pentru 2015.

Un studiu realizat de KPMG a concluzionat ca fiecare euro investit in zona de explorare si productie petroliera genereaza un impact de 3,2 euro la nivelul intregii economii. Din ROPEPCA, asociatie infiintata in 2012, fac parte companii precum ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy si Zeta Petroleum.

 

Sursa: Wall-street.ro

 

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS