Vocea întregului sector de
upstream din România

ROPEPCA SALUTĂ INIŢIATIVA MINISTERULUI ENERGIEI DE A RELUA DIALOGUL PE TEMA STRATEGIEI ENERGETICE NAȚIONALE

Bucureşti, România: Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) salută iniţiativa Ministerului Energiei de a relua dialogul întrerupt în 2015 pe tema Strategiei Energetice Naționale şi apreciază că aceasta trebuie să fie elaborată în urma unor consultări constructive inclusiv cu reprezentanţii industriei, aceștia fiind în măsură să ofere o imagine de la firul ierbii a sectorului (provocări, bariere, oportunități etc).

"Recunoaştem că exerciţiul este unul ambițios în ceea ce privește termenul de finalizare şi ne aşteptăm la consultări solicitante cu toate părţile interesate. Vor fi dificil de acoperit toate unghiurile şi faţetele strategiei, însă finalitatea trebuie să o constituie îndeplinirea obiectivelor asumate cu cel mai mare impact pozitiv total pentru economie. În acest context, recomandăm un exerciţiu de tip "deep dive" în cadrul grupurilor de lucru ce vor acoperi cele şase arii principale, pentru validarea obiectivelor acestei strategii și cristalizarea propunerilor de politici. Strategia trebuie să reflecte o viziune pe termen lung, care să urmărească accesul liber, permanent și sigur la energie la prețuri convenabile", afirmă Artur Stratan, preşedintele în exerciţiu al ROPEPCA.

Din perspectiva ROPEPCA, obiectivul principal al Strategiei trebuie să fie asigurarea securităţii energetice naționale. În prezent, România se găseşte într-o situaţie mulţumitoare, în condiţiile în care resursele autohtone au o pondere semnificativă în consum. Totuşi, fără un sprijin consistent şi constant, producția internă de hidrocarburi îşi va diminua ponderea în consumul total. De aceea, investiţii precum cele în redezvoltarea zăcămintelor mature și în proiecte noi de explorare şi producţie au nevoie de un sprijin ferm, care să asigure continuitatea producției; cu atât mai mult cu cât hidrocarburile vor continua să joace un rol important în mixul energetic al următoarelor decenii.

"Nu trebuie să uităm că România nu este izolată şi nici nu va fi izolată în viitor şi că locul nostru în Uniunea Europeană impune o armonizare a strategiei energetice naţionale cu țintele asumate la nivel european și, totodată, o integrare în piețele regionale. România are potențial să devină un furnizor regional de Securitate energetică", a mai spus Artur Stratan, preşedintele în exerciţiu al ROPEPCA.

Încă un element esenţial care trebuie avut în vedere este impactul industriei de petrol şi gaze asupra întregii societăţi, ştiut fiind faptul că dezvoltarea producţiei autohtone de hidrocarburi are un puternic efect de multiplicare în întreaga economie.

În ceea ce privește un alt obiectiv avut în vedere pentru Strategie, sustenabilitatea, în opinia ROPEPCA, procesul de decarbonizare trebuie să aibă loc treptat, fără a pune în pericol competitivitatea economiei naționale. Rezultate importante se pot obţine prin măsuri susținute în domeniul eficienței energetice, prin utilizarea pe scară cât mai largă a gazelor naturale ca resurse de tranziţie și prin investiţii inteligente în cercetare şi dezvoltare.

Pentru o dezvoltare sănătoasă şi durabilă, autorităţile au datoria să asigure condiţii echitabile pentru toţi actorii economici, indiferent de sectorul în care activează, inclusiv prin liberalizarea completă a pieţelor de resurse primare de energie.

ROPEPCA apreciază că statul român trebuie să acţioneze cu înţelepciune într-o perioadă de criză în industrie, pentru a asigura păstrarea locurilor de muncă şi a veniturilor bugetare, dar şi pentru a menţine un ritm satisfăcător al investiţiilor într-o industrie de importanță strategică.

 

ROPEPCA: De la înființarea sa în anul 2012, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producție Petrolieră (“ROPEPCA”) şi-a propus să fie un promotor al industriei onshore, pentru sprijinirea dezvoltării, diversificării și competitivităţii industriei. ROPEPCA beneficiază de adeziunea membrilor celor mai activi în industria onshore şi cuprinde acum 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

 Contact

Daniel Apostol, Secretar-General

Tel: +40 372 160 137; Mobil: +40 732 999 353 Email: daniel.apostol@ropepca.ro

Roxana Sandu, Administrator Executiv

Tel: + 40.21.230.08.81; Fax: + 40.21.230.08.82; Email: office@ropepca.ro


Descarca PDF

 

STIRI INTERNATIONALE

Qatar: Qatar Petroleum...

Qatar Petroleum has issued the Invitation to Tender Package for Engineering Procurement and Construction (EPC) of the four Liquefied Natural Gas...

US: Tellurian’s...

Tellurian has announced that the U.S. Federal Energy Regulatory Commission (FERC) has issued the order granting authorisation for Driftwood LNG, a...

Schlumberger posts...

Oilfield services provider Schlumberger on Thursday forecast rising international and offshore exploration spending this year, after posting a 20...
STIRI LOCALE

Temele de actualitate...

Real Estate & Construction Forum, ediția a VIII-a a avut loc pe 11 aprilie la Hotel JW...

Mașini electrice –...

Cu sprijin puternic din partea statului, achiziția de mașini electrice crește exponențial de la...

Ondrej Safar, CEZ...

Viitorul sectorului energetic va fi mai descentralizat decât acum, consideră Ondrej Safar,...
COTATII OIL & GAS