Vocea întregului sector de
upstream din România

Un alt act normativ care scumpește gazele naturale, fără a aduce nicio așteptare viitoare

Scrisoare deschisă către Președintele ANRE Niculae Havrileț

cu ocazia întâlnirii cu consumatorii a Caravanei „PretCorectLaGaze”, la Biblioteca Centrala Universitara „Eugen Todoran” Timisoara, în data de 29 mai 2015

Stimate domnule Președinte

Salut inițiativa dvs. de a introduce obligativitatea de a informa consumatorii de gaze pentru furnizorii de gaze prin proiectul de ORDIN pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale.

Prima condiţie care permite unei firme să exercite un anumit control asupra preţului este situaţia în care consumatorii nu sunt informaţi sau informarea despre bunul pe care firma îl oferă este imperfectă. Pentru cumpărători, a încerca să obţină un preț mai bun implică informații, cunoștiințe, pricepere etc. Lipsa acestora, dă posibilitatea vânzătorilor să obțină preţuri ridicate pentru gazele vândute.

Firmele au o tendinţă naturală de a impune un monopol pentru a şi securiza profitul

Piața liberă, concurenţa, competinția înseamnă cheltuieli de timp şi bani pentru vânzător şi cel mai “periculos lucru pentru un vânzător” infidelitate. Nici o societate poziționată bine într-o piață nu-și doreşte aceste riscuri.

Liberalizarea pieţei de gaze presupune eliminarea poziţiei monopoliste a firmelor care acţionează în acest domeniu, eliminându-se posibilitatea de a influenţa preţul gazelor pe piaţă direct sau indirect, dar necesită în primul rând o informarea la nivelul consumatorului.

Atât timp cât consumatorii nu vor fi atrași în acest joc, nu vor vedea avantajele negocierii prețului și nu vor avea un set minim de cunoștințele, ei vor rămâne “captivi” şi în piaţa liberalizată.

Chiar dacă această inițiativă vine cu mare întârziere – liberalizarea pieţei de gaze naturale convenită de Guvernul României în anul 2012, cu Banca Mondială, UE şi FMI, stabilea obligaţia realizării unui set de măsuri de ANRE şi furnizori de gaze, anterior date de 1 ianuarie 2015. liberalizării pieţii clienţilor non-casnici – necesitatea informarii și învățării consumatorilor este esențială.

Susținător al principiilor liberalizării activităţilor, al activităţilor transparente şi al echităţii, consider că numai modul în care a fost transpusă liberalizarea pieței de gaze în România, complicitatea şi duplicitatea autorităţilor a determinat să se ajungă ca principii corecte să determine efecte inverse.

Promovarea pieței libere înseamnă a gândi mai mult la viitor, fără a uita totuşi trecutul, având curajul de a te lăsa purtat de idei inovatoare după trecerea lor prin analiza sustenabilităţii.

În calitate de inițiator al campaniei PretCorectLaGaze, mă văd nevoit să sesizez că acest Ordin, în forma prezentată, nu va aduce un consumator mai informat și nici un consumator care să facă față unei piețe liberalizate a gazelor.

În susținerea aprecierii sesizez următorele:
  1. Proiectul de Ordin crează obligativitatea furnizorului de a informa doar clienții finali proprii, obligație care deja este stabilită prin alte acte normative în vigoare, aplicarea acesteia lăsând de dorit.
  2. Informațiile care trebuie să se transmită clienților nu fac referire la elementele esențiale, care ar asigura un dinamism pieții și dezvoltarea concurenței. În fapt nici o firmă, chiar și obligată, nu le va deschide drumul propriilor clienții; să – i învețe cum să plece la concurență, cum să refuze prețul ofertat, cum să – și negocieze contractul etc.
  3. Pe fond Proiectul de Ordin obligă să se realizeze aproape tot ceea ce se realizează în prezent, dar esențialul este că dă dreptul furnizorilor să-și crească cheluielile cu activitățile de informare la 1% din costurile proprii anuale. Respectiv se crează formula legală de a crește prețul gazelor, dar și oportunitatea de sifonare a acestor sume de bani sau de direcționare acestor sume către alte zone (diverse alte campanii).
  4. Crează o mare discrepanță între furnizorii care activează pe piața reglementată și cei care activează pe piața liberă. Astfel, furnizorii din piața liberă își vor dimunua profitul prin aceste cheltuieli, în timp ce pentru furnizorii din piața reglementată, ANRE va ridica prețul gazelor pentru a nu diminua profitul acestora. În fapt singurii care vor plătii aceste costuri vor fi consumatorii casnici.
  5. Funcționarea pieței gazelor naturale, mecanismele și procedurile comerciale determina necesitatea de a-i învăța pe consumatorii români, iar acest lucru nu se poate face doar prin publicarea unor extrase din actele normative în vigoare.


Proiectul de Ordin prezentat este astfel conceput încât să se zică : “uite, s-a făcut ceva”, dar pe fond să nu se schimbe nimic. Mai mult aceast nimic va scoate banii din buzunarul consumatorilor casnici. Este un alt act normativ, care scumpește un produs, fără a aduce nici o așteptare.

Pe piaţa liberă, preţul gazelor se formează în urma unei negocieri între furnizori şi consumatori. În funcţie de capacitatea acestora de a negocia se obţine un preţ. Acest preţ are componente directe (vizibile) şi componente indirecte (invizibile). Dacă asumăm că furnizorii cunosc aceste aspecte, clienţii au şanse mai mici să le cunoască.

În acest context, apreciem că sunt necesare Campanii publice naționale de diseminare a informaţiilor, învățare și promovarea culturii specifice unei pieţe libere de gaze, fără a ridica prețul gazelor la consumatorii casnici.

Piaţa liberalizată a gazelor naturale fără consumatori învățați, încurajați să intervină, susținuți să negocieze, capabili să analizeze diverse oferte, determinați să acţioneze responsabil, prudent şi fără a se lăsa constrânşi, nu va fi decât o altă dezamăgire pentru poporul român.Scris de Dumitru Chisalita [sursa]

 

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS