Vocea întregului sector de
upstream din România

Senatorii au votat ca operatiunile petroliere offshore sa fie scutite de supraimpozit

imagine• Camera Deputatilor este for decizional

• Proiectul prevede ca sumele percepute pana acum sa fie restituite sub forma de credit fiscal

Senatul a adoptat, luni, Proiectul de lege 408/2017 privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, pastrand articolul referitor la o scutire de impozit pentru operatiunile petroliere offshore, dar si ca sumele percepute pana acum de la operatori sa fie restituite sub forma de credit fiscal.

Proiectul va merge acum, in Camera Deputatilor, care este for decizional. Proiectul de lege arata, la articolul 18, ca "prevederile Ordonantei Guvernului 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordonantei Guvernului nr 6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale, aprobata cu modificari si completari prin Legea 261/2013, cu modificarile ulterioare, nu se aplica titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate in curs de executare la data intrarii in vigoarea prezentei legi".

De asemenea, articolul 19 precizeaza ca, "in situatia in care titularii acordurilor petroliere offshore aflate in curs de executare la data intrarii in vigoarea prezentei legi sunt obligati sa plateasca orice sume percepute de autoritatile publice in plus fata de sumele care ar fi fost datorate in conformitate cu prezenta lege, acestia vor fi indreptatiti la un credit fiscal integral calculat anual pentru sumele suplimentare achitate; creditul fiscal va fi acordat sub forma unui drept de restituire la nivelul cheltuielilor sau costurilor pe care titularul le are prin plata sumelor suplimentare prevazute in prezentul alineat". OUG 7/2013 a introdus o suprataxa de 60% pe veniturile suplimentare obtinute din dereglementarea preturilor gazelor.

Ordonanta a fost aprobata de Camera Deputatilor, la finalul anului trecut, impozitul prevazut fiind fie de 60%, fie de 80%. OUG 6/2013 a prevazut un impozit de 0,5% asupra veniturilor obtinute de operatorii economici care desfasoara activitati precum exploatarea forestiera, extractia carbunelui superior, extractia carbunelui inferior, extractia petrolului brut, extractia minereurilor feroase, extractia minereurilor de uraniu si toriu, extractia altor minereuri metalifere neferoase, care au activitati extractive, dar a caror activitate principala nu corespunde codurilor CAEN. Unele voci au sustinut ca, la prima vedere, prevederile par discriminatorii fata de operatiunile onshore. Potrivit unor surse din piata, productia de gaze offshore a fost de 686.250 mii mc, in primul semestru din 2017, iar onshore, de 4,74 milioane mc.

De asemenea, productia de titei offshore a fost de 122.496 tone, in primele sase luni de anul trecut, iar onshore 1,64 milioane tone. Eliminarea suprataxarii pentru producatorii de gaze a fost solicitata public, anul trecut, de Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA). Guvernul a motivat mentinerea suprataxarii, dupa liberalizarea pietei gazelor de la 1 aprilie 2017, prin necesitatea mentinerii incasarilor bugetare. Atunci, Gabriel Dumitrascu, fostul sef al directiei de privatizare din Ministerul Energiei, spunea ca liberalizarea este o minciuna, atat timp cat nu se renunta si la supraimpozitare. Domnia sa estima ca renuntarea la aceasta taxa s-ar traduce prin neincasarea unor venituri la bugetul de stat de peste 850 milioane lei, anual.

Unii analisti sustin ca proiectul de lege este favorabil in special Petrom, avand in vedere proiectul din Marea Neagra. OMV Petrom si ExxonMobil trebuie sa ia o decizie privind investitiile in proiectul de gaze dezvoltat in perimetrul Neptun din Marea Neagra. Primele estimari arata ca in acest perimetru ar putea fi intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze. In perimetrul Neptun din Marea Neagra, cele doua companii au investit peste 1,5 miliarde de euro, din 2008 pana in prezent.

 

Sursa: bursa.ro

 

STIRI INTERNATIONALE

Canada: Husky to...

Following an extensive investigation, flow line repairs, integrity testing and approval of the Canada-Newfoundland and Labrador Offshore Petroleum...

Norway's production...

Norway's preliminary production figures for July 2019 show an average daily production of 1,799,000 barrels of oil, NGL and condensate, which is an...

UK: Equinor announces...

Equinor and partners announced first oil from the Mariner field in the UK North Sea on August 15. The field is expected to produce more than 300...
STIRI LOCALE

Iorgulescu, AFM:...

Programul pentru instalarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori ar putea demara în...

Programul de iarnă:...

Guvernului României a aprobat luni Programul de iarnă în domeniul energetic, care vizează o...

Hidroelectrica a...

Hidroelectrica a plătit, în ultimii șapte ani, taxe pe apa uzinată în valoare de aprope jumătate...
COTATII OIL & GAS