Vocea întregului sector de
upstream din România

Senatul a redus procentul obligatoriu de vanzare angro de gaze pe bursa de la 70% la 50% si a renuntat la monopolul OPCOM

imagineSenatul a modificat Legea energiei si gazelor naturale prin instituirea unui procent obligatoriu anual de vanzare angro de gaze naturale pe pietele centralizate de profil de 50%, fata de 70%, cat voia Camera Deputatilor. In plus, senatorii au renuntat la ideea comisiei de Industrii a Camerei de a conferi OPCOM, companie controlata de Transelectrica, statutul de operator unic al pietelor centralizate de gaze naturale, in conditiile in care, in prezent, toate tranzactiile cu gaze incheiate prin licitatii deschise au loc la Bursa Romana de Marfuri.

In toamna anului trecut, Comisia de industrii a Camerei Deputatilor, condusa de social-democratul Iulian Iancu, introducea ca amendament la Legea Energiei, in raportul de adoptare a OUG nr. 64/2016 a Guvernului Ciolos privind liberalizarea pietei de gaze pentru consumatorii casnici, obligatia pentru toti participantii la piata de gaze ca minimum 70% din cantitatea totala de gaze vanduta intr-un an sa fie vanduta prin contracte incheiate pe pietele centralizate administrate de OPCOM. Comisia Europeana, dar si Guvernul, s-au opus acestor masuri, in special instituirii monopolului OPCOM asupra operarii pietelor centralizate de gaze.

In consecinta, a ramas ca deputatii din comisia de Industrii sa elaboreze un nou raport de adoptare a OUG nr. 64/2016, lucru care nu s-a intamplat pana in prezent. Intre timp, colegii lor din comisiile de Energie si Industrii de la Senat au decis sa modifice prevederile cu privire la piata de gaze naturale din Legea energiei prin intermediul unui alt proiect de act normativ. Modificarile au fost avizate marti in plenul Senatului.

Este vorba de un draft de lege depus la Senat in decembrie anul trecut de catre mai multi parlamentari PSD, a carui prevedere principala este ca Transgaz, operatorul sistemului national de transport al gazelor naturale, precum si operatorii sistemelor locale de distributie vor fi obligati sa racordeze la sistemele respective toate persoaneje juridice si fizice care solicita acest lucru si sa finanteze din venituri proprii toate lucrarile necesare in acest scop, in caz contrar riscand amenzi de pana la 5% din cifra de afaceri si ulterior excluderea de la procedurile de atribuire de noi licente in domeniu.

In documentul adoptat in plenul Senatului a fost introdus ca amendament prevederea potrivit careia “incepand cu data de 1 ianuarie 2019, toti participantii la piata de gaze naturale, in masura in care contracteaza vanzarea de gaze naturale, intr-un an calendaristic, au obligatia sa incheie, in acel an calendaristic, contracte pe pietele centralizate angro, transparent si nediscriminatoriu, in conformitate cu reglementarile emise de ANRE, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale care nu poate fi mai mica decat cea reprezentata de o cota procentuala de 50%, din cantitatea de gaze naturale pentru care incheie contracte de vanzare - cumparare, in anul calendaristic respectiv, in calitate de vanzator“.

Potrivit sursei citate, cota procentuala respectiva ar urma sa fie majorata de Guvern, anual, la propunerea ministerului de resort, care are obligatia sa monitorizeze evolutia pietei angro de gaze naturale din Romania, pana cel tarziu in data de 31 martie a fiecarui an calendaristic anterior anului calendaristic pentru care se instituie obligatia de tranzactionare pe piata centralizata angro a cantitatilor minime de gaze naturale.

Senatul a introdus in raport si amendamentele avute in vedere initial de comisia de Industrie de la Camera prin care producatorul de energie Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, ar putea capata posibilitatea legala de a se alimenta cu gaze naturale prin racordare directa la sistemul national de transport al operatorului de profil Trangaz si de a economisi in acest fel banii pe care ii plateste in prezent operatorului retelei de distributie a gazelor din Capitala, Distrigaz Sud Retele, companie controlata de subsidiara locala a grupului francez Engie. Luna trecuta, Bursa Romana de Marfuri (BRM) estima ca circa 90 TWh de gaze naturale vor fi tranzactionate pe bursa in acest an, adica 75% din consumul la nivel national.

 

Sursa: profit.ro

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS