Vocea întregului sector de
upstream din România

Singura certitudine despre noile redevente petroliere: Pentru off-shore vor fi mai mici decat pentru exploatarile de pe uscat

Oficialii romani nu mai dau termene referitoare la finalizarea legislatiei privind noile redevente petroliere. Singura certitudine este ca redeventele off-shore vor fi mai mici decat cele onshore. "Logica este sa fie diferite. Nu ai aceleasi costuri pentru o sonda pe pamant ca la o sonda in mare.

Redeventele petroliere pentru off-shore vor fi mai mici decat cele pentru onshore", a declarat pentru ECONOMICA.NET ministrul Economiei, Mihai Tudose, unul dintre oamenii responsabili cu noua lege a redeventelor. Este singura certitudine pe care a avansat-o ministrul Economiei legat de valoarea redeventelor din noua legislatie, care va inlocui actualul sistem de taxare a exploatarii resurselor de petrol si gaze ale Romania, vechi din 2004, de la momentul privatizarii Petrom cu firma austriaca OMV. De atunci, redeventele, indiferent daca sunt pentru exploatari onshore sau offshore, sunt stabilite la 3,5%-13,5% din valoarea productiei zacamamtului, in functie de marimea exploatarii. "Work in progress", s-a limitat sa spuna ministrul economiei cand a fost solicitat sa explice in ce stadiu se afla noua legislatie si cand ar urma sa fie definitivata.

La fel, nu a vrut sa comenteze nici pe marginea ideii, avansata deja de ministrul Finantelor, de a taxa cu 20% profitul din exploatarea hidrocarburilor care ar urma sa fie exportate. "Trebuie sa gasim un echilibru. Nu poti sa pui redeventa 100% si sa inchizi tot, dar nici sa dai resursele tarii pe gratis" a spus ministrul. ECONOMICA.NET l-a intrebat pe ministrul Economiei despre legislatia privind redeventele in conditiile in care ieri, reprezentantii Exxon Mobil si Petrom au avut o discutie cu premierul Grindeanu referitor la proiectele pe care aceste firme le au in Romania, in special cel de exploatare a gazelor din Marea Neagra.

Iata ce a comunicat Guvernul pe aceasta tema: "Prim-ministrul a subliniat deschiderea si determinarea Guvernului de a sprijini proiectele de investitii pentru dezvoltarea de noi surse de productie de hidrocarburi offshore, in scopul de a ajuta la asigurarea securitatii energetice a Romaniei, precum si la valorificarea resurselor energetice, in conditii de competitivitate si durabilitate. Seful Executivului a reconfirmat sprijinul pentru aceste proiecte de pionierat pentru industria locala de petrol si gaze.

"Guvernul este ferm angajat sa asigure cadrul de reglementare necesar pentru atragerea si dezvoltarea acestor proiecte in Romania. Astfel de proiecte asigura accesul la tehnologii de ultima ora, transfer de know-how, contribuie la securitatea energetica si raspund nevoilor de promovare a investitiilor pentru sectorul de petrol si gaze". De asemenea, ministrul Economiei, Mihai Tudose, si secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, au aratat ca echipele tehnice din cadrul Comitetului interministerial vor continua sa lucreze pentru a asigura suportul tehnic necesar astfel incat aceste proiecte de pionierat sa poata fi implementate".

Este a doua intalnire pe care un inalt oficial al companiei americane Exxon a avut-o cu seful Guvernului, dupa una similara care a avut loc la finalul lunii februarie. Atunci Guvernul a promis suport tehnic pentru dezvoltarea proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagra. Totusi, potrivit surselor ECONOMICA.NET, pana acum investitorilor nu li s-a spus nimic despre noul cadru de taxare, si nici nu au fost solicitati la consultari pe marginea noii legi, cruciala pentru viitorul exploatarii resurselor. Exxon si OMV Petrom au investit deja 1,5 miliarde de dolari in Marea Neagra si nu stiu inca ce taxe ar urma sa plateasca statului, acesta fiind si unul dintre elementele deciziei referitoare la exploatarea comerciala a zacamantului. Compania romaneasca OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil exploreaza o zona de mare adancime in apele romanesti ale Marii Negre, parteneriat care a inceput in 2008. In 2012, cele doua companii au anuntat descoperirea unui important zacamant de gaze naturale cu sonda Domino-1 in zona de mare adancime a blocului Neptun. Potrivit informatiilor initiale, rezerevele de gaze din acel perimetru ar fi cuprinse intre 42 de miliarde si 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale. O decizie finala, daca se va dovedi fezabil ca gazele sa fie exploatate, din punct de vedere comercial, ar putea fi luata in 2019, iar, in varianta favorabila, gazele vor ajunge in Romania cel mai devreme in anul 2020.

Sursa: Economica.net

STIRI INTERNATIONALE

Norway: Drilling...

While global offshore exploration activity has been flat year-to-date, the situation has been far more buoyant on the Norwegian Continental Shelf...

U.S. Federal Gulf of...

The U.S. Energy Information Administration (EIA) expects oil production in the Gulf of Mexico to set new production records in 2019 and in 2020,...

Brazil: ANP approves...

The ANP has published, in the Official Gazette, the list of the last four companies approved to participate in the 6th Production Sharing Round -...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS