Vocea întregului sector de
upstream din România

Singura certitudine despre noile redevente petroliere: Pentru off-shore vor fi mai mici decat pentru exploatarile de pe uscat

Oficialii romani nu mai dau termene referitoare la finalizarea legislatiei privind noile redevente petroliere. Singura certitudine este ca redeventele off-shore vor fi mai mici decat cele onshore. "Logica este sa fie diferite. Nu ai aceleasi costuri pentru o sonda pe pamant ca la o sonda in mare.

Redeventele petroliere pentru off-shore vor fi mai mici decat cele pentru onshore", a declarat pentru ECONOMICA.NET ministrul Economiei, Mihai Tudose, unul dintre oamenii responsabili cu noua lege a redeventelor. Este singura certitudine pe care a avansat-o ministrul Economiei legat de valoarea redeventelor din noua legislatie, care va inlocui actualul sistem de taxare a exploatarii resurselor de petrol si gaze ale Romania, vechi din 2004, de la momentul privatizarii Petrom cu firma austriaca OMV. De atunci, redeventele, indiferent daca sunt pentru exploatari onshore sau offshore, sunt stabilite la 3,5%-13,5% din valoarea productiei zacamamtului, in functie de marimea exploatarii. "Work in progress", s-a limitat sa spuna ministrul economiei cand a fost solicitat sa explice in ce stadiu se afla noua legislatie si cand ar urma sa fie definitivata.

La fel, nu a vrut sa comenteze nici pe marginea ideii, avansata deja de ministrul Finantelor, de a taxa cu 20% profitul din exploatarea hidrocarburilor care ar urma sa fie exportate. "Trebuie sa gasim un echilibru. Nu poti sa pui redeventa 100% si sa inchizi tot, dar nici sa dai resursele tarii pe gratis" a spus ministrul. ECONOMICA.NET l-a intrebat pe ministrul Economiei despre legislatia privind redeventele in conditiile in care ieri, reprezentantii Exxon Mobil si Petrom au avut o discutie cu premierul Grindeanu referitor la proiectele pe care aceste firme le au in Romania, in special cel de exploatare a gazelor din Marea Neagra.

Iata ce a comunicat Guvernul pe aceasta tema: "Prim-ministrul a subliniat deschiderea si determinarea Guvernului de a sprijini proiectele de investitii pentru dezvoltarea de noi surse de productie de hidrocarburi offshore, in scopul de a ajuta la asigurarea securitatii energetice a Romaniei, precum si la valorificarea resurselor energetice, in conditii de competitivitate si durabilitate. Seful Executivului a reconfirmat sprijinul pentru aceste proiecte de pionierat pentru industria locala de petrol si gaze.

"Guvernul este ferm angajat sa asigure cadrul de reglementare necesar pentru atragerea si dezvoltarea acestor proiecte in Romania. Astfel de proiecte asigura accesul la tehnologii de ultima ora, transfer de know-how, contribuie la securitatea energetica si raspund nevoilor de promovare a investitiilor pentru sectorul de petrol si gaze". De asemenea, ministrul Economiei, Mihai Tudose, si secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, au aratat ca echipele tehnice din cadrul Comitetului interministerial vor continua sa lucreze pentru a asigura suportul tehnic necesar astfel incat aceste proiecte de pionierat sa poata fi implementate".

Este a doua intalnire pe care un inalt oficial al companiei americane Exxon a avut-o cu seful Guvernului, dupa una similara care a avut loc la finalul lunii februarie. Atunci Guvernul a promis suport tehnic pentru dezvoltarea proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagra. Totusi, potrivit surselor ECONOMICA.NET, pana acum investitorilor nu li s-a spus nimic despre noul cadru de taxare, si nici nu au fost solicitati la consultari pe marginea noii legi, cruciala pentru viitorul exploatarii resurselor. Exxon si OMV Petrom au investit deja 1,5 miliarde de dolari in Marea Neagra si nu stiu inca ce taxe ar urma sa plateasca statului, acesta fiind si unul dintre elementele deciziei referitoare la exploatarea comerciala a zacamantului. Compania romaneasca OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil exploreaza o zona de mare adancime in apele romanesti ale Marii Negre, parteneriat care a inceput in 2008. In 2012, cele doua companii au anuntat descoperirea unui important zacamant de gaze naturale cu sonda Domino-1 in zona de mare adancime a blocului Neptun. Potrivit informatiilor initiale, rezerevele de gaze din acel perimetru ar fi cuprinse intre 42 de miliarde si 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale. O decizie finala, daca se va dovedi fezabil ca gazele sa fie exploatate, din punct de vedere comercial, ar putea fi luata in 2019, iar, in varianta favorabila, gazele vor ajunge in Romania cel mai devreme in anul 2020.

Sursa: Economica.net

STIRI INTERNATIONALE

Argentina announces...

Argentina’s state-controlled energy company YPF and Malaysia’s Petronas are forming a joint venture to invest USD2.3 billion over the next four...

US: Marathon Oil...

Marathon Oil has announced encouraging early production results at an important four-well Middle Bakken pad in the Company's Ajax area of the...

UK: Cuadrilla halts...

The Oil & Gas Authority (OGA) reports that hydraulic fracturing operations at Cuadrilla's Preston New Road site are currently paused following a...
STIRI LOCALE

Am lansat numărul 21...

Numărul 21 al revistei energynomics.ro Magazine s-a lansat miercuri, 5 decembrie, în cadrul...

ANRE: Profit de 10%...

Companiile care dețin și operează depozite de înmagazinare a gazelor naturale în România vor fi...

Până pe 28 ian,...

Realizarea conductei de transport gaze naturale dintre Onești-Gherăești-Lețcani a fost scoasă la...
COTATII OIL & GAS