Vocea întregului sector de
upstream din România

Statul pune tunurile pe producatorii de gaze. Guvernul introduce supraimpozit pe profit

Guvernul introduce supraimpozit pe profit, iar Parlamentul vrea, la randul sau, sa majoreze suprataxa pe venit. Comisia de Industrii din Camera Deputatilor acuza producatorii de gaze naturale ca au majorat deja preturile cu peste 20%, dupa 1 aprilie, si propune o majorare a taxelor pe veniturile obtinute din scumpiri. Dezbaterile din Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor sau terminat cu circ, saptamana trecuta. Presedintele comisiei, pesedistul Iulian Iancu, l-a atacat pe reprezentantul companiei OMV Petrom pentru ca a majorat preturile cu peste 10%, desi a promis Guvernului ca nu va face asta pana la finele anului. Totul pleaca de la decizia Executivului de a liberaliza pretul de vanzare catre populatie a gazelor din productia interna de la 1 aprilie. Pana atunci, tariful fusese stabilit de stat la valoarea de 60 de lei/MWh. Inainte de a se lua aceasta hotarare, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a dat asigurari ca nu sunt motive ca preturile sa creasca si a precizat ca tarifele finale pentru populatie, unde costul de achizitie a gazelor reprezinta sub jumatate din total, nu vor fi majorate.

Statul intervine abuziv pe piata

Cu toate acestea, Iulian Iancu a acuzat OMV Petrom ca a majorat deja pretul gazelor scoase la vanzare cu 23%, ceea ce inseamna ca a vandut cu circa 74 lei. “Prin acest proces de liberalizare, pretul poate urca la orice nivel. Producatorii au zis sa nu fim ingrijorati, ca nu vor depasi cu 10% cresterea de pret. Din pacate, a fost depasita chiar din prima zi, cu 23%“, a declarat Iulian Iancu, in dezbaterile din comisie. In aceste conditii, a adaugat el, numarul consumatorilor vulnerabili va creste, asa ca va trebui majorata cota de supraimpozitare a producatorilor, instituita prin OG 7/2013. Prin acel act normativ, Guvernul Ponta a decis sa impoziteze cu 60% toate veniturile suplimentare generate de liberalizare, care presupunea cresterea graduala a preturilor. Ulterior, in 2014, a impus ca taxa sa se calculeze la un pret de vanzare de referinta de cel putin 72 lei/MWh. Asa s-a ajuns ca anul trecut, cand gazul s-a ieftinit puternic, compania de stat Romgaz sa plateasca impozit supradimensionat, ca si cum ar fi incasat 72 lei/MWh, desi in realitate vindea mult mai ieftin. Datele de pe Bursa Romana de Marfuri consultate de RL arata ca cei doi mari producatori, Romgaz si OMV Petrom, au vandut luna trecuta la preturi de circa 72 lei/MWh, adica s-au dus cu preturile acolo unde le-a setat statul sa le impoziteze. Consiliul Concurentei a comunicat public ca, odata decisa liberalizarea, acest supraimpozit nu isi mai are rostul, fiindca e discriminatoriu. Cu toate acestea, Parlamentul vrea sa il majoreze si sa il prelungeasca la infinit.

Viorel Stefan il sustine pe Iancu

Potrivit declaratiilor lui Iancu, propunerea Comisiei pentru Industrii este ca aceasta suprataxa sa fie de 60% pentru preturile mai mici de 85 lei/MWh si de 80% pentru ce depaseste acest prag. O adresa a Ministerului Finantelor, semnata de ministrul de resort Viorel Stefan, catre comisia parlamentara arata ca modificarea ar putea fi chiar mai mare. „Din analiza amendamentelor cuprinse in anexa la adresa dumneavoastra, intelegem urmatoarele modificari: a) propunerea de schimbare a formulei de calcul a impozitului, prin care cota de impozit este majorata de la 60% la 70% sau chiar 80% pentru preturile de vanzare a gazelor naturale care depasesc 90 lei/MWh sau 85 lei/MWh inclusiv, numai pentru partea de pret care depaseste acest nivel; b) eliminarea perioadei de aplicare, perioada care se va incheia la 31 decembrie 2017, modificarea avand ca efect aplicarea nelimitata in timp a acestui impozit“, se precizeaza in adresa obtinuta de „Romania libera“.

Noul impozit, din august

Prin acelasi document, Ministerul Finantelor arata ca are in curs de elaborare, potrivit Programului de guvernare 2017-2020, reglementarea unei impozitari suplimentare a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania. MFP sustine ca intentioneaza sa promoveze noul proiect in luna august 2017, iar impozitul se va aplica acelorasi operatori economici afectati in prezent de OG 7/2013. Odata cu impozitarea suplimentara a profiturilor – care s-ar putea ridica la 20%, potrivit unor declaratii ale ministrului Finantelor, Viorel Stefan –, MFP precizeaza ca OG 7 va fi abrogata, dar pe de alta parte transmite ca „sustine adoptarea OG 7/2013, cu amendamentele promovate in cadrul Comisiei pentru Industrii“. Toate aceste modificari legislative anuntate peste noapte dau mari batai de cap producatorilor, fiindca genereaza mari incertitudini intr-o industrie care va investi miliarde de euro.

Consumatorii, victime ale dezinteresului

Romania are un procent urias din populatie care se confrunta cu saracie energetica, avand dificultati la plata facturilor. Chiar daca statul va tine sub control pretul final catre populatie pana in 2021, costul furnizorilor cu achizitia gazelor, care se formeaza pe baza cererii si ofertei, tot va trebui recunoscut in facturi la un moment dat, cu dobanzile aferente. Problema este insa ca nici acum autoritatile nu au oferit cadrul necesar pentru crearea unei burse lichide a gazelor naturale, astfel incat sa se formeze o referinta corecta de pret. In plus, ANRE nu a lansat public un comparator de preturi pentru populatie, astfel incat consumatorii sa aleaga cea mai buna oferta. Ideea OG 7 era ca o parte din suprataxa sa se duca intr-un fond special, din care sa se ofere subventii consumatorilor vulnerabili. Din 2013 si pana acum, insa, acel fond nu s-a constituit si toti banii au mers la bugetul general. De asemenea, nici consumatorii vulnerabili nu au fost inca definiti, iar legea care ii vizeaza va intra in vigoare abia in aprilie 2018.

Derapaje de limbaj si atitudine

In cadrul dezbaterii de saptamana trecuta din Parlament, presedintele Comisiei pentru Industrii, Iulian Iancu, i-a cerut reprezentantului OMV Petrom sa confirme ca, in cadrul unei discutii purtate inainte de 1 aprilie la Guvern, compania s-a angajat ca timp de un an sa nu majoreze pretul gazelor vandute furnizorilor cu mai mult de 10%. Reprezentatul companiei nu a negat, dar nici nu a fost lasat sa explice. „De ce vorbiti ca in baie, cine v-a dat cuvantul? Dumneavoastra vati pierdut dreptul de a avea cuvantul prin modul in care ati mintit la Guvern“, l-a apostrofat Iulian Iancu pe reprezentantul companiei, atunci cand acesta a incercat sa ia cuvantul, conform celor relatate de Profit.ro. Acesta nu este primul derapaj al lui Iulian Iancu. Tot in cadrul unor dezbateri pe tema liberalizarii, la inceputul lunii martie, l-a dat afara din sala pe directorul general al Directiei Titei si Gaze Naturale din cadrul Ministerului Energiei, Cornel Condrea, facandu-l mincinos.

Sursa: Romania Libera

 

 

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS