Vocea întregului sector de
upstream din România

Strategia Energetica: Romania va ajunge la fundul sacului cu titei si gaze - INFOGRAFIE

Productia de titei va scadea in perioada 2030-2050, riscand sa ajunga spre zero dupa 2035, in conditiile unor cotatii reduse pentru petrol, in timp ce productia de gaze naturale ar putea avea aceeasi traiectorie dupa 2045, potrivit proiectului Strategiei Energetice 2016-2030, lansat in dezbatere de Ministerul Energiei.

Mixul energetic al Romaniei va cunoaste schimbari insemnate in urmatorii 20-35 de ani, productia de titei, gaze naturale si carbune urmand sa scada semnificativ si sa ocupe ponderi tot mai mici in total, in timp ce energia nucleara, cea bazata pe biomasa si deseuri, dar si eoliana sa inregistreze un avans consistent si sa ocupe felii tot mai mari din „tortul“ energetic al Romaniei. Prognozele sunt cuprinse in proiectul Strategiei Energetice 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, realizat de 300 de experti in domeniu si lansat marti in consultare publica de catre Ministerul Energiei. Proiectul urmeaza sa fie adoptat in Guvern.
Romania este a treia din Uniunea Europeana in functie de independenta energetica, insa, din cauza resurselor proprii, Romania nu a dezvoltat infrastructuri puternice de conectare cu vecinii, nici la gaze, nici la electricitate, iar marile fluxuri regionale ne ocolesc. Mai mult, resursele noastre interne nu sunt nici asa mari pe cat credem, iar pe termen mediu Romania poate ajunge la o dependenta „ingrijoratoare“ de importuri. Astfel, potrivit datelor prezentate in document, productia de energie primara in Romania ar urma sa scada de la 318 TWh in 2015, la 304 TWh in 2030 si la 288 TWh in 2015, cu modificari semnificative in ceea ce priveste sursa energiei. Asadar, o scadere de 4,4% in urmatorii 15 ani si de 9,4% in urmatorii 35 de ani. Aceste reduceri vor face loc, implicit, importurilor. Desi scaderile nu pot parea semnificative, reducerea productiei din anumite surse, acum preponderente, pot ridica semne de ingrijorare.

„O scadere abrupta catre zero a productiei de titei“

Productia de titei a Romaniei s-a ridicat in 2015 la 48 TWh si reprezenta 15% din totalul productiei de energie. Potrivit proiectului Strategiei Energetice, aceasta componenta ar urma sa scada la 23 TWh (7% din total) in 2030 si la doar 13 TWh (5%) in 2050. Asadar, o reducere de aproape 73% pana in 2050.

Ba mai mult, expertii atrag atentia ca productia de petrol ar putea inregistra o scadere abrupta catre zero dupa 2035. „Se estimeaza ca productia de titei isi va continua tendinta de scadere lenta intre 2030 si 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tone echivalent petrol). In scenariul ambitios de decarbonare (reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera – n.r.) combinat cu preturi mici ale petrolului, productia de titei cunoaste un punct e cotitura in 2035, incepand de la care are loc o scadere abrupta catre zero“, se arata in document.

Expertii care au realizat Strategia atrag atentia ca scaderea accentuata a pretului titeiului din 2014 a redus semnificativ investitiile de acest tip, iar rezervele dovedite de titei ale Romaniei se vor epuiza in 12-15 ani, la prezenta rata de exploatare. „Pe termen scurt si mediu, Romania trebuie sa-si asume ca prioritate strategica investitiile in cresterea gradului de recuperare in zacamintele existente, iar pe termen lung, in dezvoltarea proiectelor de explorare a zonelor de adancime (sub 3.000 de metrim), a celor onshore cu geologie complicata si a zacamintelor offshore din Marea Neagra, indeosebi in zona de apa adanca (peste 1.000 de metri)“, recomanda specialistii.

Varf al gazelor in 2025

In ceea ce priveste productia de gaze naturale din urmatorii 35 de ani, aceasta va inregistra o evolutie oscilanta. In 2015, productia de gaze naturale se ridica la 108 TWh si reprezenta 34% in total. Aceasta ar urma sa atinga un varf de 132 TWh in 2025, pe fondul productiei din Marea Neagra, unde compania romaneasca OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil exploreaza o zona de mare adancime si pentru care au anuntat o acumulare de gaze naturale estimata la 42 pana la 84 de miliarde de metri cubi.

Totodata, Lukoil a confirmat, pentru un perimetru apropiat, un zacamant de 30 de miliarde de metri cubi. Ulterior, productia de gaze naturale ar urma sa scada la 96 TWh (31%) in 2030 si la 65 TWh (22%) in 2050. „Ca si in cazul titeiului, scenariile de pret mic prevad o scadere catre zero a productiei de gaze incepand cu 2045“, se arata in proiectul Strategiei Energetice.

Creste productia de energie regenerabila

Pe de alta parte, productia de energie din surse regenerabile va creste sustinut, de la 86 TWh in 2030 la 129 TWh in 2050. Productia totala de energie pe baza de biomasa si deseuri prezinta, in toate scenariile, o crestere consistenta in perioada analizata: de la 45 TWh (14%) in 2015 la 48 TWh (16%) in 2030 si la 68 TWh (24%) in 2050. Cresteri vor consemna pana in 2050 si energia eoliana, solara si geotermala (in prezent, aproape inexistenta).

De asemenea, va creste productia de energie nucleara, in perspectiva construirii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in timp ce sectorul hidroenergetic se va mentine la acelasi nivel. Productia de carbune ar urma sa scada de la 55 TWh (18%) in prezent la numai 12 TWh (4%) in 2050, trendul international fiind tot mai putin favorabil lignitului si huilei, pe fondul cresterii pretului pentru certificatele de emisii.

Titeiul, principalul import energetic

Evolutia dependentei de importuri de energie prezinta diferente de la scenariu la scenariu (optim, de referinta si ambitios de decarbonare). Potrivit Scenariului Optim, de la nivelul de 23% in 2030, dependenta de importuri va creste la 29% in 2035, pentru a scadea apoi pana la 21% in 2050. „Titeiul ramane principala forma de energie importata in Romania in toata perioada analizata si in toate scenariile analizate. Valorile maxime ale dependentei de importuri ar fi atinse in Scenariul de Referinta cu preturi scazute ale combustibililor, cu 42% in 2030 si 62% in 2050; cele minime, pe de alta parte, ar fi atinse in scenariul ambitios de decarbonare: 17% in 2030, 28% in 2035, pentru a cobori la doar 2% in 2050“.

Se impune protejarea resurselor strategice

Expertii in domeniu mai arata ca securitatea energetica presupune diminuarea riscului de dependenta de un singur furnizor extern, adica gigantul rus Gazprom in cazul gazelor naturale, sau de o unica ruta de tranzit, prin diversificarea surselor de energie si a cailor de transport.
„Transformarile profunde pe plan global si tranzitia energetica din Uniunea Europeana pot deveni riscuri daca Romania nu se adapteaza la timp“, se arata in document.

Strategia face referire directa la proiectul BRUA, prin care va realiza un gazoduct care uneste Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Proiectul BRUA este favorabil grupului OMV, care doreste sa exporte gaze din Romania, in contextul preturilor mici la gaze din tara noastra.

„Pentru integrarea in piata regionala de gaz natural, cel mai important proiect este interconectorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA), inclus in lista proiectelor de interes comun (PCI) a UE.

O alta prioritate este asigurarea capacitatii de transport spre Republica Moldova“, se arata in proiectul Strategiei Energetice. Expertul energetic Dumitru Chisalita, numit in aceasta saptamana membru in Consiliul de Administratie al Romgaz, a aratat recent ca Romania ar trebui sa isi protejeze rezervele strategice.

„Olanda are o lege speciala prin care companiile nu au voie sa extraga din zacamantul Groeningen, cel mai mare din Europa, mai mult de 20% din consumul intern. Ar trebui sa existe o lege speciala privind resursele strategice“, sustinea Chisalita, expert si blogger „Adevarul“. De asemenea, Ionut Purica, consultant pe probleme de energie al Comisiei Europene, a declarat recent pentru „Adevarul“ ca Romania ar trebui sa impuna limite exporturilor de gaze ca nu cumva sa fie afectata securitatea energetica. „Poate sa creasca pretul de 100 de ori in Bulgaria, dar asta nu inseamna sa exporti tot“, a spus Purica.

Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, in prezent Lead Energy Adviser in cadrul Deloitte Romania, considera ca este bine ca Romania sa fie predictibila cu privire la interconectari, dar ca prioritatile ar trebui sa fie productia interna si depozitele de gaze.

Sursa: Adevarul.ro

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS