Vocea întregului sector de
upstream din România

Studiu Deloitte: Impozitarea efectiva a productiei de titei si gaze s-a majorat in Romania in ultimul an, in Europa a scazut

Cota medie efectiva de impozitare a veniturilor producatorilor de hidrocarburi din Romania s-a majorat de la 13,9% la finalul lui 2013 la 15% la sfarsitul lui 2014, respectiv 15,7% la jumatatea lui 2015, in timp ce, la nivel european, a scazut de la 12,2% la sfarsitul lui 2013 la 11,7% la finalul anului trecut, potrivit unui recent studiu Deloitte, comandat de Federatia Patronala de Petrol si Gaze, din care fac parte si principalul producator din Romania, OMV Petrom. Potrivit documentului citat, cota efectiva de impozitare a activitatii upstream in Europa a scazut de la 12,2% la sfarsitul lui 2013, la 11,7% la sfarsitul lui 2014, evolutie explicata de scaderea bazei de impozitare, ca urmare a ieftinirii titeiului, dar si de masurile legislative adoptate in unele state europene pentru a reduce povara fiscala asupra companiilor din domeniu, in scopul incurajarii investitiilor.

"Pentru calculul cotei medii pentru upstream in Romania au fost luate in considerare, pe langa redeventele petroliere, impozitul pe constructii speciale, impozitul pe titei din productia interna, impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale si impozitul din exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale", se arata in studiul Deloitte, care este o reactualizare a unui studiu similar publicat de compania de consultanta in februarie anul acesta. In primul semestru din 2015, media cotatiilor titeiului Brent a coborat la 57,84 dolari/baril, fata de 98,85 dolari/baril media in 2014, respectiv 108,66 dolari /baril in 2013.

"In Romania, cota efectiva a impozitelor pe activitatea de upstream a crescut de la 13,9% la 15% la sfarsitul lui 2014, respectiv 15,7% la 30 iunie 2015. Evolutia este explicata in principal de continuarea aplicarii impozitului de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea pretului gazelor naturale", noteaza autorii studiului. Pretul mediu la gaze pentru consumatorii noncasnici s-a majorat de la 58,7 lei/MWh in 2013 la 85,1 lei/MWh in 2014, iar pretul mediu la cele pentru consumatorii casnici a crescut de la 47,4 lei/MWh la 53,3 lei/MWh. In plus, desi pretul petrolului a scazut in a doua jumatate a anului 2014, in Romania, formula de aplicare a redeventelor utilizeaza ca pret de referinta media cotatiilor din trei luni precedente, iar pe o piata in declin, acest lucru a dus la cresterea procentului de redevente, se mai spune in studiu.

Scumpirile aduc mai multi bani la buget

Studiul apare in contextul in care Guvernul ia in calcul o noua amanare a modificarii sistemului de redevente petroliere, modificare care ar fi trebuit efectuata inca de la finalul anului trecut, dar care a fost amanata atunci din cauza alegerilor prezidentiale. Pe de alta parte, Executivul preconizeaza introducerea unui nou impozit in sectorul productiei de hidrocarburi, care sa vizeze doar profiturile obtinute din exploatarea gazelor naturale, nu si pe cele realizate din extractia de titei. In plus, se ia in calcul prelungirea pana in 2021 a aplicarii impozitului de 60% pe veniturile suplimentare ale producatorilor rezultate din liberalizarea preturilor la gaze, in concordanta cu extinderea calendarului de liberalizare pana in anul respectiv.

Guvernul estimeaza ca va incasa, anul acesta, 966,61 milioane lei din taxarea veniturilor suplimentare obtinute de producatori ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, cu 30% mai mult decat prevedea initial bugetul de stat pe 2015, respectiv 743,2 milioane lei. Anul trecut, din acest impozit s-au colectat la buget 791,68 milioane lei, fata de 243,07 milioane lei in 2013. Piata consumatorilor noncasnici de gaze naturale a fost complet liberalizata incepand cu 1 ianuarie 2015, fiind cu totul eliminate tarifele reglementate. In plus, de la 1 iulie anul acesta, pretul de achizitie a gazelor din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica a fost majorat cu 12,6%, de la 53,3 la 60 lei/MWh. Statul roman a incasat anul trecut, in total, din redevente petroliere, suma de 1,38 miliarde lei, cu peste 13% mai mult decat in 2013, in principal ca urmare a majorarii preturilor la gaze naturale.

Reduceri de impozite in Europa

In perioada analizata, spun cei de la Deloitte, in trei state europene au fost adoptate masuri legislative pentru a reduce povara fiscala asupra companiilor din industria upstream, in contextul scaderii pretului titeiului. Astfel, in Marea Britanie, au fost adoptate mai multe masuri, precum reducerea suprataxei si a cotei de impozitare a veniturilor petroliere, concomitent cu majorarea deducerilor. Cota efectiva de impozitare s-a redus de la 11,3% din venituri in 2013 la 6% in 2014. In Italia, cota medie observabila a redeventelor si impozitelor similare a scazut de la 14,4% (2013) la 11,7% (2014). Italia a aplicat o suprataxa asupra profitului companiilor de petrol, gaze si energie. Rata nominala a suprataxei la impozitul pe profit s-a redus de la 10,5% (2013) la 6,5% (2014). In Ungaria, cota medie observabila a redeventelor si impozitelor similare medii observabile a scazut de la 25,3% (2013) la 22,9% (2014), ca urmare a scaderii ratelor redeventelor la petrol si gaze naturale cu 6% in T4 2014, pentru majoritatea zacamintelor.

Studiul mai arata ca, in Europa, nivelul efectiv de impozitare a veniturilor din productia de petrol si gaze este corelat cu productivitatea pe sonda. Astfel, in tarile cu o productivitate mica nivelul redeventelor si al impozitelor similare este mai redus decat in tarile cu productivitate mare. "Cu o productie de mai putin de 40 barili echivalent petrol/sonda pe zi, Romania se incadreaza intre tarile cu productivitate scazuta pe sonda, alaturi de tari precum Polonia, Franta, Bulgaria, Lituania sau Turcia. Cota medie efectiva de impozitare speciala pentru aceste tari este de 7,5%, fata de 15,7% in Romania", spun cei de la Deloitte.

Surse: Profit.ro, Energy Report 24 septembrie

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS