Vocea întregului sector de
upstream din România

Supraimpozitarea la gaze ar trebui eliminata din 1 aprilie

Consiliul Concurentei apreciaza ca, incepand cu 1 aprilie 2017, ar trebui revizuit sistemul de impozitare din sectorul gazelor naturale, avand in vedere ca urmeaza sa se incheie procesul de liberalizare. „In perspectiva dereglementarii complete, incepand cu 1 aprilie 2017, apare necesitatea revizuirii sistemului de impozitare din sectorul gazelor naturale, avand in vedere ca urmeaza sa se incheie procesul de liberalizare, astfel ca nu va mai exista nici o diferentiere (din punct de vedere al conditiilor de comercializare) intre gazele din productia interna – care pentru zona reglementata au avut conditii specifice de achizitie conform calendarului de liberalizare – si gazele din import.

In acelasi timp este important ca prin impozitare sa se evite instituirea unor referinte de pret artificiale, care nu reflecta conditiile pietei”, se arata intr-un raspuns la solicitarea Focus-Energetic.ro. Reamintim, instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale (OG 7/2013, modificata prin OUG 13/2014) a fost argumentata in contextul in care s-a constatat ca operatorii economici care desfasurau cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor extrase din Romania urmau sa obtina venituri suplimentare din vanzarea acestora ca urmare a dereglementarii preturilor, fara ca acestia sa fi inregistrat cheltuieli proprii suplimentare rezultate din desfasurarea activitatilor respective, care sa determine aceste venituri suplimentare.

Ca urmare, scopul reglementarii a fost de a impozita toti operatorii care desfasurau atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din Romania pe teritoriul national, pe parcusul derularii procesului de liberalizare. „Dupa finalizarea procesului de liberalizare pentru consumatorii noncasnici, de la 1 ianuarie 2015, Consiliul Concurentei a atras atentia cu privire la faptul ca o eventuala impozitare a veniturilor obtinute din comercializarea gazelor naturale din productia interna pe piata concurentiala nu poate face obiectul unui act normativ ce vizeaza impozitarea veniturilor obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor.

Astfel, obiectia autoritatii de concurenta se referea la faptul ca, pentru categoria de clienti noncasnici, furnizarea gazelor naturale se realiza integral in regim concurential, ceea ce conducea la necesitatea revizuirii formulei de calcul pentru veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, avand in vedere evolutiile pietei. Consiliul Concurentei apreciaza ca masura de impozitare in discutie este o masura fiscala cu caracter general, aplicabila, pe perioada derularii procesului de liberalizare, tuturor operatorilor care indeplinesc aceleasi conditii, respectiv desfasoara, atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din Romania pe teritoriul national, care nu creeaza premisele unei discriminari, intre operatorii care au acelasi obiect de activitate”, se mai arata in raspunsul Consiliului Concurentei. Reamintim, in luna octombrie 2016 a fost emisa OUG 64/2016, care prevede, la art. 181, alineatul (5) ca „pana la data de 31 martie 2017, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si pentru producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei, se stabileste prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerului de resort”. Ceea ce inseamna ca, dupa aceasta data, Guvernul nu mai stabileste pretul gazelor din productia interna sau, altfel spus, se liberalizeaza piata gazelor. Cum supraimpozitarea se aplica atata vreme cat piata urma un calendar de dereglementare, odata acesta incheiat, trebuie sa inceteze si aplicarea acestei taxe suplimentare!

 

Sursa: Focus Energetic

STIRI INTERNATIONALE

Brazil: Petrobras...

Petrobras, regarding the news published in the media related to the discovery of natural gas in the Sergipe Basin, clarifies that, in recent years,...

GoM: Seadrill...

Seadrill has secured a one well contract with Kosmos Energy Gulf of Mexico Operations for the West Capricorn in the US Gulf of Mexico.

Norway: OKEA announces...

OKEA has announced the successful completion of its initial public offering. The first day of trading in the Company's shares on Oslo Børs will be...
STIRI LOCALE

BCR are o expunere de...

Sistemul financiar și băncile au încredere în sistemul energetic, iar BCR demonstrează acest...

Johan Meyer: România...

România a fost binecuvântată cu o abundență de resurse naturale – gaze naturale, petrol, hidro,...

Romgaz: Jocul pieței...

Sistemul energetic mondial este în momentul de față într-o permanentă dinamică. Rezervele sunt...
COTATII OIL & GAS