Vocea întregului sector de
upstream din România

Taxarea in domeniul petrol&gaze a crescut anul acesta

Romania a incasat mai mult din redeventele si impozitele aplicate producatorilor de petrol si gaze naturale, dar companiile din industrie mai au de asteptat modificarile promise ale sistemului de taxare.

Potrivit unui studiu Deloitte efectuat la cererea Federatiei Patronale Petrol si Gaze (FPPG), diferenta dintre redeventele si impozitele similare aplicate pentru domeniul petrolier in Romania si media europeana s-a accentuat in ultimul an. Sistemul de redevente aplicat resurselor de hidrocarburi din Romania trebuia schimbat inca de anul trecut, dar se pare ca nu va fi modificat nici pana la finele acestui an. In 2004, prin contractul de privatizare al Petrom, statul roman s-a angajat ca nu va schimba nivelul redeventelor timp de zece ani, respectiv pana in decembrie 2014. Dar autoritatile nu au reusit, anul trecut, sa produca in timp util o propunere de schimbare a sistemului de redevente, astfel ca guvernul a prelungit pentru un an termenul de aplicare al sistemului in vigoare care presupune ca firmele care produc petrol si gaze naturale platesc redevente cuprinse 3,5 la suta si 13,5 la suta din valoarea productiei, in functie de dimensiunea zacamintelor.

Recent, la o conferinta pe teme energetice, liderul Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) estima ca un nou sistem de taxare a hidrocarburilor nu va putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2016, intrucat modificarea implica proceduri care necesita un timp mai indelungat.

„Este foarte bine ca redeventele sa fie schimbate de la data de 1 ianuarie a unui an. Pentru ca sa schimbi contabilitatea unei companii cu operatiuni atat de extinse cum este o companie petroliera este ceva aproape imposibil de facut la jumatatea anului sau oricand (...) Nu mai este timp, din punctul nostru de vedere, sa se introduca noul sistem al redeventelor de la 1 ianuarie 2016”, a spus Artur Stratan, presedintele ROPEPCA.

De altfel, legea redeventelor a disparut din lista de prioritati a guvernului pentru a doua sesiune legislativa din 2015. Potrivit unor surse din piata citate de profit.ro, in urma unor simulari efectuate cu o echipa a Fondului Monetar International, guvernul a realizat ca introducerea noului sistem de redevente, dublat de eliminarea impozitelor introduse „temporar” de guvern in 2013 (impozitarea cu 0,5 la suta a veniturilor din exploatarea resurselor, supraimpozitarea veniturilor suplimentare din liberalizarea gazelor naturale, dar si taxa pe stalp), ar fi cauzat o importanta gaura la buget, ca urmare a profitului inexistent la nivelul activitatilor de upstream ale companiilor, petroliere in special. Din impozitele suplimentare, autoritatile au colectat o suma similara cu cea provenita din redevente, echivaland practic cu o dublare a nivelului redeventelor.

Pe dos fata de Europa

La cererea Federatiei Patronale Petrol si Gaze, Deloitte a actualizat recent studiul comparativ al redeventelor si impozitelor similare aplicate in Europa pentru activitatile de explorare si productie titei si gaze naturale (cunoscut in industrie drept sectorul „upstream”), pentru a include evolutiile legislative si de piata din cursul anului 2014. Ca si in prima editie a studiului, care a comparat cifrele din 2013, Deloitte a calculat pe baza datelor publice nivelul efectiv al redeventelor si impozitelor similare, exprimandu-le ca procent din veniturile companiilor din sectorul upstream (ca si numitor comun).

Astfel, daca in Europa taxarea s-a redus, companiile din industria de petrol si gaze din Romania platesc mai mult decat in urma cu doi ani catre stat, arata datele Deloitte. Cota efectiva de impozitare a activitatii upstream in Europa a scazut de la 12,2%, la sfarsitul lui 2013, la 11,7% la sfarsitul lui 2014, evolutie explicata de scaderea bazei de impozitare ca urmare a ieftinirii titeiului, dar si de masurile legislative adoptate in unele state europene pentru a reduce povara fiscala asupra companiilor din domeniu, pentru a incuraja investitiile, potrivit unui comunicat FPPG.

In primul semestru din 2015, media cotatiilor titeiului Brent a coborat la 57,84 dolari/baril, fata de 98,85 dolari/baril media in 2014, respectiv 108,66 dolari/baril media in 2013.

In Romania, cota efectiva a impozitelor pe activitatea de upstream a crescut de la 13,9% la 15% la sfarsitul lui 2014, respectiv 15,7% din venituri in 30 iunie 2015.

Evolutia este explicata in principal de continuarea aplicarii impozitului de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea pretului gazelor naturale.

Pentru calculul cotei medii pentru upstream in Romania, au fost luate in considerare, pe langa redeventele petroliere, impozitul pe constructii, impozitul pe titei din productia interna, impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale si impozitul din exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale.

Modificari ale redeventelor in alte state europene

Deloitte arata ca, in perioada analizata, trei state europene au adoptat masuri legislative pentru a reduce povara fiscala asupra companiilor din industria upstream, in contextul scaderii pretului titeiului.

  • In Marea Britanie, au fost adoptate mai multe masuri precum reducerea suprataxei si a cotei de impozitare a veniturilor petroliere, concomitent cu majorarea deducerilor. Cota efectiva de impozitare s-a redus de la 11,3 la suta din venituri, la 6 la suta in 2014.
  • In Italia, cota medie observabila a redeventelor si impozitelor similare a scazut de la 14,4 la suta (2013) la 11,7 la suta (2014). Italia a aplicat o suprataxa asupra profitului companiilor de petrol, gaze si energie. Rata nominala a suprataxei la impozitul pe profit s-a redus de la 10,5 la suta (2013) la 6,5 la suta (2014).
  • In Ungaria, cota medie observabila a redeventelor si impozitelor similare medii observabile a scazut de la 25,3 la suta (2013) la 22,9 la suta (2014) datorita scaderii ratelor redeventelor la petrol si gaze naturale cu 6 la suta in al patrulea trimestru al anului trecut aplicabile majoritatii zacamintelor.

Studiul Deloitte arata, de asemenea, corelarea productivitatii pe sonda cu cota efectiva impozitata. Astfel, in tarile cu o productivitate mica, nivelul redeventelor si al impozitelor similare este mai redus decat in tarile cu productivitate mare. Cu o productie zilnica de mai putin de 40 barili echivalent petrol per sonda, Romania se incadreaza intre tarile cu productivitate scazuta pe sonda, alaturi de tari precum Polonia, Franta, Bulgaria, Lituania sau Turcia. Cota medie efectiva de impozitare speciala pentru aceste tari este de 7,5 la suta comparativ cu 15,7 la suta in Romania, mai arata studiul citat.

Cat incaseaza Romania din redevente

De la companiile din industria de petrol si gaze, Romania a colectat anul trecut redevente totale de 1,36 miliarde de lei, in timp ce valoarea totala a redeventelor platite statului roman a fost de 1,55 miliarde de lei (350 milioane de euro), cu 150 de milioane de lei mai mult decat in 2013, potrivit economica.net. OMV Petrom este principalul platitor de redevente din Romania, contribuind cu mai mult de jumatate din total, respectiv 848 de milioane de lei in 2014, in conditiile in care controleaza aproape jumatate dn productia nationala de gaze naturale si aproape intreaga productie de petrol. Romgaz este al doilea platitor, cu 289 milioane de lei anul trecut, urmat de o alta companie de stat, CE Oltenia, producator de energie si de carbune.

Marile companii din industria de petrol si gaze sunt urmate de o serie de mici producatori, care, in general, exploateaza zacaminte din care au fost extrase majoritatea hidrocarburilor, considerate de marii producatori „necomerciale”. Tocmai companiile de talie mica sunt mai afectate de povara fiscala a statului si cer reducerea redeventelor, pentru ca impozitele mari impiedica investitiile, cum ar fi cele in descoperirea de noi zacaminte.

„Fara investitii, mai avem ce extrage inca zece ani, dupa care inchidem", spune Stratan de la ROPEPCA.

De fapt, miza se muta acum spre Marea Neagra si potentialele descoperiri din adancuri. Insa investitiile in exploatarea zacamintelor offshore sunt semnificativ mai ridicate decat pentru sondele de pe uscat, riscurile mai mari, iar rata de recuperare a investitiei mai redusa, astfel ca propunerile merg spre diferentierea redeventelor pentru hidrocarburile extrase onshore si resursele offshore.

Miza: gazul din Marea Neagra

Petrom, in calitatea sa de cel mai mare platitor de taxe din Romania, dar si un potential producator de gaze din Marea Neagra, a spus public ca valoarea investitiilor pe care le va face in tara va depinde de nivelul fiscalitatii. De cealalta parte, autoritatile vor sa castige cat mai mult de pe urma productiei de titei si gaze si cauta variante sa majoreze nivelul redeventelor sau – atunci cand acest lucru se dovedeste imposibil – sa introduca noi taxe.

„Daca taxele sunt prea mari, urmarea va fi scaderea investitiilor”, Mariana Gheorghe, director executiv Petrom.

De altfel, Petrom a fost luat in colimator de politicieni de mai multi ani, ca urmare a profiturilor ridicate raportate in ultimii ani pe fondul preturilor ridicate la titei. In februarie 2012, Dan Sova – pe atunci doar purtator de cuvant al actualului partid de guvernamant, PSD, ulterior si ministru in cabinetul Ponta – spunea ca trebuie luata in calcul o suprataxare a profitului companiilor petroliere dupa ce Petrom anuntase cel mai mare profit din istoria companiei, si cel mai mare pana la acea data raportat de o firma romaneasca. Un an mai tarziu, cand Petrom mai adaugase 5 la suta la profitul sau anual, directorul executiv al companiei, Mariana Gheorghe, spunea ca regimul fiscal trebuie sa avantajeze atat statul cat si OMV Petrom, pledand pentru „win-win”.

Declaratia Marianei Gheorghe venea in contextul in care premierul Victor Ponta spunea ca vrea sa majoreze nivelul redeventelor chiar mai devreme de 2015, prin negocieri cu Petrom. Sistemul de redevente se aplica, in fapt, tuturor companiilor care exploateaza resurse minerale in Romania, dar Petrom este cea mai vizibila, iar pretul benzinei si motorinei este o tema majora de discutie, la fel ca si explorarea fundului Marii Negre. In prima parte a acestui an, Petrom anunta o scadere a profitului la mai putin de jumatate din recordul absolut stabilit in 2013 (2,1 miliarde de lei fata de 4,8 miliarde de lei) si reducerea planului de investitii pe fondul prabusirilor cotatiilor internationale la titei. Totusi, Petrom continua parteneriatul cu ExxonMobil pentru explorarea subsolului Marii Negre, dar cere, ca mai toti investitorii din Romania, predictibilitate si stabilitate legislativa.

„Puturile offshore sunt proiecte pe mai multe decenii. Costurile sunt ridicate. Ne gandim la investitii de mai multe miliarde de euro. Investitorii au nevoie de predictibilitate si un mediu competitiv”. John Knapp, director general al diviziei din Romania a ExxonMobil, care exploreaza impreuna cu OMV Petrom un perimetru din apele romanesti ale Marii Negre.

ExxonMobil si Petrom inca prospecteaza subsolul marii, dupa ce o prima sonda forata in 2012 a gasit o acumulare estimata la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, care ar putea asigura singura consumul Romaniei timp de cativa ani. Anul trecut, Romania a „ars” 12 miliarde de metri cubi de gaze. Dupa mai multi ani de prospectare si cateva sonde forate la mare adancime, o decizie privind productia offshore de gaze nu a fost comunicata inca, dar se pare ca taxele si impozitele percepute de statul roman vor avea un cuvant important de spus in luarea acestei decizii.

Surse: Bizenergy, Economica.net, InvesTenergy 18 septembrie; Euractiv, Focus Energetic 20 septembrie; Bursa 21 septembrie

STIRI INTERNATIONALE

BHGE changes its name...

Baker Hughes, a GE company has announced its successful name change to Baker Hughes Company and will begin trading on the New York Stock Exchange...

Total opens a Digital...

Total will open a Digital Factory in Paris in early 2020 that will bring together up to 300 developers, data scientists and other experts to...

Total launches its...

Total has announced that its first large liquefied natural gas (LNG) bunker vessel has been launched, following the signature of a long-term...
STIRI LOCALE

Virgil Popescu – cel...

Bogdan Tudorache Surse contactate de energynomics.ro au confirmat numele lui Virgil Popescu ca...

CITR: Hidroserv este...

Bogdan Tudorache Casa de Insolvență Transilvania a emis un comunicat conform căruia Hidroserv...

Reluarea importurilor...

Companiile autohtone și-au majorat în luna august cu peste 16% sau 313 GWh importurile de gaze...
COTATII OIL & GAS