Forma finală a noului Cod Fiscal, aprobată după multe luni de negocieri între părțile interesate și după refuzul președintelui de a promulga prima variantă, a venit cu câteva surprize neplăcute pentru mediul de afaceri.
Taxa pe construcții speciale a fost păstrată și pentru anul viitor pentru toate sectoarele economice, cu excepția sectorului agricol, reducerea impozitului pe dividende nu a avut loc, costul cu forța de muncă rămâne ridicat, iar supra-acciza la carburanți rămâne cu siguranță până la începutul anului 2017. Asta în ciuda faptului că mediul de afaceri a cerut în repetate rânduri ca noul Cod Fiscal să conțină măsuri care să sprijine creșterea economică prin investiții.
“Este falsă opinia conform căreia mediul de afaceri nu a comunicat măsurile de care are nevoie pentru a contribui direct la creșterea economică. Chiar de curând, asociația petrolieră ROPEPCA a transmis pozițiile sale prin comunicate de presă și scrisori către cei mai semnificativi liderii politici ai țării, explicând care sunt problemele noului Cod Fiscal, explicând de ce eliminarea ‘taxei pe stâlp’ (taxa pe construcții speciale – n.r.) trebuie aplicat acum și nu amânată”, a afirmat analistul economic Daniel Apostol, Secretar General al ROPEPCA, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.
O prioritizare a măsurilor necesare pentru ca mediul privat să creeze valoare adăugată și locuri de muncă implică “reducerea impozitului pe dividente, renunțarea la taxă pe stâlp și reducerea costului cu forța de muncă”, a mai susținut Daniel Apostol. Dintre toate acestea, „taxa pe construcții este cea care a avut un efect negativ major pentru bugetele companiilor și pentru ritmul de creștere economică”, a argumentat Secretarul General al ROPEPCA.