Vocea întregului sector de
upstream din România

TVA mai mic, supra-acciza pe carburanţi rămâne, probabil şi taxa pe construcţii speciale

Săptămâna viitoare, Parlamentul se va reuni în sesiune extraordinară pentru a dezbate şi vota noul Codul Fiscal, în principal măsura reducerii TVA, precum şi prevederile privind eliminarea altor taxe, între care taxa pe construcţii speciale şi a supra-accizei pe carburanţi. Într-o intervenţie la Radio România Actualităţi, analistul economic Daniel Apostol a explicat că mediul de afaceri cere şi sprijină eliminarea tuturor supra-impozitelor, care sunt de natură să descurajeze investiţiile şi crearea unor noi locuri de muncă şi noi unităţi de profit.

"Acest noul Cod Fiscal ar putea nemulţumi mediul de afaceri care cere nimic altceva decât un cadru legislativ transparent, competitiv, clar, stabil. Oamenii de afaceri cer ceva esenţial pentru asigurarea investiţiilor, mai ales în sectoare cheie pentru economie. Mă refer la agricultură, care trebuie să asigure securitatea alimentară şi mă refer la sectorul energetic, care asigură creşterea economică şi securitatea energetică", a explicat Daniel Apostol.

În opinia analistului, noul Cod Fiscal trebuie să aducă o clarificare şi o simplificare a legislaţiei fiscale în folosul contribuabilului şi a plătitorului de taxe, dar şi în folosul statului, care îşi reglementează mai bine relaţia cu plătitorul. "Noul Cod Fiscal aduce un alt regim fiscal acolo unde vor fi adoptate taxe ceva mai mici", spune Daniel Apostol.

 

Iată transcriptul intervenţiei lui Daniel Apostol, la Radio România Actualităţi.

Realizator: Reprezentanţii partidelor parlamentare au decis ieri, la întâlnirea tehnică pe tema Codului Fiscal, că TVA să fie scăzută în două etape, de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%. De asemenea, s-a hotărât amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supra-accizei pe carburanţi, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016 aşa cum era stabilit iniţial. Ministrul Eugen Teodorovici, prezent la discuţiile de ieri, a spus că prin aplicarea acestei măsuri se va ajunge la un deficit de 2%, agreat de partide, şi că vor exista discuţii pe această temă cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale. La 8:30 discutăm la 'Apel Matinal' despre impactul noului Cod Fiscal asupra bugetului împreună cu analistul economic Daniel Apostol. Bună-dimineaţa.

Mediul de afaceri cere eliminarea tuturor supraimpozitelor, cele care au menirea să descurajeze investiţiile, adică să descurajeze crearea unor noi unităţi de producţie, de noi locuri de muncă, de noi unităţi de profit, de noi surse bugetare sănătoase şi de lungă durată.

Daniel Apostol: Bună-dimineaţa dumneavoastră şi ascultătorilor.

Realizator: Săptămâna viitoare, Senatul şi Camera Deputaţilor sunt chemate în sesiune extraordinară pentru a dezbate şi vota cererea de reexaminare pe Codul fiscal. Toată lumea e de acord cu această variantă a Codului, cel puţin la nivel politic, dar totuşi pe cine ar putea nemulţumi noul Cod fiscal?

Daniel Apostol: Păi, totul depinde şi totul ţine de cum va arăta noul Cod Fiscal în forma lui finală, după ce va trece de această dezbatere parlamentară. Ştim deocamdată doar ceea ce au convenit într-un aşa-zis acord politic, nescris fiind acest acord politic. Ştim de reducerea în trepte a TVA, ştim de păstrarea supraaccizei. Nu ştim sigur, de exemplu, ce se întâmplă cu impozitul pe construcţi speciale. Mediul de afaceri, ca să vă răspund direct la întrebare, cere în continuare şi sprijină eliminarea tuturor supraimpozitelor, cele care au menirea să descurajeze investiţiile, adică să descurajeze crearea unor noi unităţi de producţie, de noi locuri de muncă, de noi unităţi de profit, de noi surse bugetare sănătoase şi de lungă durată, practic. De fapt, acest nou Cod Fiscal ar putea nemulţumi exact mediul de afaceri, care cere nimic altceva decât un cadru legislativ transparent, competitiv, clar, stabil, adică cer de fapt ceva esenţial pentru asigurarea investiţiilor, mai ales în sectoare-cheie pentru economie.
Mă refer la agricultură care asigură şi trebuie să asigure securitatea alimentară, şi mă refer la sectorul energetic care participă direct la creşterea economică şi la asigurarea securităţii energetice.

Realizator: Cât de importantă este diferenţa de 1% privind scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată, 20% aşa cum s-a convenit ieri, în loc de 19%? Pentru neofiţi, practic, nu înseamnă foarte mult, pentru buget însă?

Daniel Apostol: 1% la TVA înseamnă cam 0,4 miliarde de euro, adică în moneda noastră 1,6-1,7 miliarde de lei. Depinde din ce perspectivă privim: bani mulţi, bani puţini. Dacă e să considerăm dintr-o perspectivă de ecnomisire, să economiseşti aproape 2 miliarde de lei este bine. Dacă privim din perspectiva cheltuielilor bugetare, să economiseşti cu 1,7 miliarde de lei din nou este bine. Ce se va întâmpla însă cu acest 1% de TVA? Păi, din calculele pe care le-au făcut cei de la Ministerul de Finanţe şi le-am revăzut şi la alţi analişti economici aceşti bani, 1,7 miliarde de lei, s-ar duce foate rapid, s-ar spulbera în promisa majorare a salariilor. O economie la buget făcută într-o parte o găsim imediat după aia într-o supraîncărcare a cheltuielilor bugetare.

Realizator: Noul Cod fiscal însă lasă loc şi pentru creşteri de taxe şi impozite, ori numai pentru creşteri salariale?

Daniel Apostol: Noul Cod fiscal nu lasă loc pentru creşteri salariale. Să nu înţelegem greşit. Noul Cod fiscal aduce - şi asta trebuie să facă - să aducă o limpezire, o clarlificare, o simplificare a legislaţiei fiscale în folosul contribuabilului, în folosul plătitorului de taxe, dar şi în folosul statului care prin această simplificare îşi reglementează mai bine relaţia cu plătitorul, noul Cod fiscal aduce un alt regim de fiscalitate acolo unde va fi adoptat, apropo de aceste taxe ceva mai mici. Cât priveşte salariile, astea pot fi păstrate la nivelul actual sau pot fi crescute, sunt doar decizii politice, şi urmează ca guvernul să demonstreze din ce sac de bani reuşeşte să scoată aceste diferenţe care să acopere majorările salariale.

Realizator: Şi, apropo de transparenţe, domnule Daniel Apostol, recentele acţiuni ale ANAF de control al averilor unor categorii de contribuabili au menirea de a susţine din punct de vedere bugetar noul Cod fiscal, sau e vorba de imagine?

Daniel Apostol: Nu. Aceste acţiuni ale ANAF au menirea să aducă normalitatea şi la noi în ţară. Acţiunile ANAF nu au menirea de a susţine din punct de vedere bugetar un Cod fiscal, noul, vechiul sau un alt Cod fiscal. Acţiunile ANAF au menirea să aducă în normalitate datoria contribuabilului faţă de societate, faţă de stat, faţă de ţară. Pe de altă parte, însă, efectul unor astfel de acţiuni dacă ele sunt corect aplicate, ar trebui ca ANAF să ne comunice în sumă totală care este efectul acestor acţiuni, adică cât câştigă bugetul public după finalizarea acestor acţiuni de control şi de reglementare în zona de plată a taxelor şi impozitelor.

Realizator: Am să vă mai reţin cu o ultimă întrebare. Prevederile de acum ale noului Cod fiscal asigură echilibrul între cheltuielile şi veniturile bugetare pentru un deficit care să se încdreze în limitele convenite cu finanţatorii internaţionali?

Daniel Apostol: Aici este dezbaterea cea mai mare. Pentru că aţi văzut, şi aţi spus şi dumneavoastră ceva mai devreme, ministrul de resort spune că ne vom duce cu un deficit undeva la 2% din PIB. Am văzut o analiză a celor de la Consiliul Fiscal care îşi exprimă riscul că din păcate cumulată reducerea fiscalităţii, deci agravată diminuarea veniturilor bugetare, plus o supraîncăzire în zona cheltuielilor, adică o supraîncărcare în zona cheltuielilor prin majorările salariale am putea ajunge la o dublare a acestui deficit, la 4%. Eu cred că prevederile de acuma ale noului Cod Fiscal nu au cum să asigure echilibrul între cheltuieli şi veniturile bugetare şi nu Codul Fiscal are menirea să asigure acest echilibru, ci politicile guvernamentale. Execuţia bugetară este în mâna guvernului, el trebuie să aibă grijă să-şi reducă cheltuielile în limita banilor de care dispune.

Realizator: Vă mulţumesc, domnule Daniel Apostol.

 

Radio România Actualităţi
21 august, ora 8:30, 'Matinal' - Realizator: Cătălin Cârnu

STIRI INTERNATIONALE

Mongolia: Petro Matad...

Petro Matad has announced the results of drilling and logging operations at the Gazelle-1 well in the north of Block XX, eastern Mongolia and has...

UK: Cairn's Chimera...

Cairn has completed drilling of wildcat well 03/17a-3, known as Chimera. The objective of the well was to prove hydrocarbons in Paleocene Heimdal...

Turkey: Valeura Energy...

Valeura Energy, the upstream natural gas producer focused on appraising and developing an unconventional gas accumulation play in the Thrace Basin...
STIRI LOCALE

Deutsche Bahn caută...

Compania feroviară Deutsche Bahn (DB) a început un proces de licitație pentru aproximativ 500 GW...

Nou program de stocare...

Cercetătorii au prezentat un program menit să producă baterii de înaltă performanță în Statele...

ANRE a chemat la...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat marți la discuții toţi importatorii...
COTATII OIL & GAS