Vocea întregului sector de
upstream din România

Vremuri grele pentru upstream: titularii a 54 de acorduri petroliere si-au anuntat intentia de a renunta la proiecte

2015 a fost un an foarte dur cu industria petroliera, in special cu segmentul upstream care se ocupa cu prospectarea, explorarea, dezvoltarea si exploatarea zacamintelor in Romania. Reducerea cu aproximativ 50% a pretului petrolului a fost doar unul dintre motivele pentru care pe aceasta piata s-a instaurat incertitudinea. Procesul birocratic excesiv, protestele activistilor, dar si confuzia propagata in mass-media intre resursele conventionale si non-conventionale au contribuit la randul lor din plin la anul dificil traversat de companiile din domeniu. In plus, foarte probabil anul viitor, statul roman intentioneaza sa modifice sistemul de redevente aplicat, pe langa actualul impozit de 3,5-13,5% aplicat veniturilor (valorii productiei brute extrase), urmand sa fie introdus un impozit suplimentar pe profitul din activitate upstream de 35, 40 sau chiar 45%. Cel putin asa prevede proiectul de lege elaborat de Ministerul Finantelor Publice prezentat Fondului Monetar International (FMI), ocazie cu care MFP si-a exprimat preferinta pentru o valoare de 35%.

Potrivit Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA - care reuneste 19 companii din domeniu), titularii a 54 de acorduri petroliere si-au deja anuntat intentia de a renunta la acestea. In prezent exista acorduri petroliere pentru 463 de zacaminte de titei de gaze naturale, dintre care 239 sunt acorduri active cu OMV Petrom, 140 de acorduri cu Romgaz si 84 de acorduri cu alti titulari. Cei 19 membri ai ROPEPCA sunt titulari pe 5 acorduri de prospectiune, 36 de acorduri de explorare-dezvoltare-exploatare si 276 de acorduri de exploatare. 

Motivele pentru care se cere prelungirea fazelor de explorare

In plus, mai multe companii au solicitat deja ANRM prelungirea fazelor de explorare, ca urmare a intarzierilor inregistrate nu din vina companiilor, ci din motive externe. Printre motivele invocate de ROPEPCA pentru care companiile au fost nevoite sa renunte sau sa solicite prelungirea fazelor de explorare se numara protestele de amploare si refuzul in masa al proprietarilor de a acorda dreptul de trecere si de acces pe terenurile necesare desfasurarii activitatii de achizitie seismica. Insa problemele companiilor incep dintr-o faza preliminara chiar. Modificarile repetate ale legislatiei din domeniul proprietatii fac dificila identificarea proprietarilor terenurilor necesare lucrarilor de explorare. In plus, aceasta dificultate este amplificata si de nefinalizarea lucrarilor de cadastru in perimetrul de explorare. 

Mass-media si activistii propaga confuzia dintre resursele conventionale si cele neconventionale 

Confuziile propagate in mass-media intre resursele conventionale si cele neconventionale (gaze de sist) este un alt element care a condus la intarzierea lucrarilor. Chiar daca in Romania nu s-au exploatat si nu se exploateaza gaze de sist, si niciuna dintre companiile petroliere active in Romania nu utilizeaza aceasta tehnologie, “sunt regiuni din Romania unde activistii anti- fracturare sunt foarte activi, in principal in vest, in zonele Arad, Timisoara”, sustine ROPEPCA, intr-un raspuns adresat Profit.ro. 

Interpretarea eronata a legislatiei de catre autoritatile locale

Insa pe departe, cea mai des intalnita cauza a intarzierilor este interpretarea uneori eronata a legislatiei de catre autoritatile locale. “Avem situatii in care deciziile ilegale ale consiliilor locale au dus la imposibilitatea de a opera pe anumite terenuri, dar si situatii in care disputele politice dintre membrii consiliilor locale au intarziat operatiunile”, precizeaza ROPEPCA. Pentru unele dintre companii, actualul climat investitional si pretul redus al titeiului pe plan international constituie alte elemente care pot duce la unele intarzieri, din cauza contractiei activitatilor, disponibilitatilor financiare si a operatiunilor companiilor de suport ce ofera echipamente si servicii specifice industriei.

Sursa: Profit.ro, 4 decembrie

STIRI INTERNATIONALE

UK: Rathin Energy...

Rathlin Energy reports that flow testing of the West Newton A-2 conventional appraisal well (WNA-2) has commenced. The well test programme is...

Nigeria: LEKOIL...

LEKOIL has agreed to acquire from Newcross Petroleum a 45 per cent participating interest in the Production Sharing Contract in relation to the Oil...

US: 88 Energy...

88 Energy has provided an update related to the farmout of its conventional prospect portfolio at Project Icewine, located on the Central North...
STIRI LOCALE

E.ON se alătură...

Compania de utilități germană E.ON a strâns 1,5 miliarde de euro prin emiterea primei serii de...

ANRE va retrage în...

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi Ministerul Energiei au demarat o...

Bogdan Badea: Listarea...

Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica, apreciază că listarea companiei la...
COTATII OIL & GAS