Vocea întregului sector de
upstream din România

Glosar de termeni

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Termen Descriere
Å

Ångström = Un ångström este o unitate de măsură pentru lungimi, denumită după fizicianul suedez Anders Jonas Ångström (1814–1874). Un ångström este egal cu 100 picometri:

1 Å = 100 pm = 10−1 nm = 10−4 μm = 10−7 mm = 10−8 cm = 10−10 m

Abandona

Încetarea definitivă a producției de petrol și gaze de la o sondă, urmată de podirea acesteia.

Absorbție

Îndepărtarea unui lichid prin reacția capilară, osmotică, chimică, sau solventă a unei substanțe. Extracția se face printr-o schimbare fizică și / sau chimică într-un material absorbant, iar moleculele sau ionii unei substanțe pătrund în interiorul unui lichid sau solid. Absorbția este în contrast cu adsorbția, care este un fenomen de suprafață.

Acid acetic

Un acid organic care este utilizat pentru a acidiza puțuri. Acidul acetic (C2H4O2) este mai puțin coroziv decât mulți acizi.

Albit

Albitul este un mineral feldspat plagioclaz. Albitul pur are formula chimică NaAlSi3O8. Este un tectosilicat, iar culoarea sa este de obicei alb-pură, de unde provine și denumirea sa. Albitul se găsește în masele granitice sau pegmatitice, sau în depozite hidrotermale și șisturi verzi metamorfice din roci cu compoziție bazaltică.

Analiză

Un proces de mini-distilare efectuat în laborator pentru determinarea compoziției exacte și a proprietăților fizice ale țițeiului.

Anticlinal

Parte a unei cute geologice ridicate în formă de boltă. Una dintre cele mai des întâlnite "capcane" pentru acumularea hidrocarburilor.

STIRI INTERNATIONALE

Qatar: Qatar Petroleum...

Qatar Petroleum has issued the Invitation to Tender Package for Engineering Procurement and Construction (EPC) of the four Liquefied Natural Gas...

US: Tellurian’s...

Tellurian has announced that the U.S. Federal Energy Regulatory Commission (FERC) has issued the order granting authorisation for Driftwood LNG, a...

Schlumberger posts...

Oilfield services provider Schlumberger on Thursday forecast rising international and offshore exploration spending this year, after posting a 20...
STIRI LOCALE

Temele de actualitate...

Real Estate & Construction Forum, ediția a VIII-a a avut loc pe 11 aprilie la Hotel JW...

Mașini electrice –...

Cu sprijin puternic din partea statului, achiziția de mașini electrice crește exponențial de la...

Ondrej Safar, CEZ...

Viitorul sectorului energetic va fi mai descentralizat decât acum, consideră Ondrej Safar,...
COTATII OIL & GAS