Vocea întregului sector de
upstream din România

Glosar de termeni

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Termen Descriere
Å

Ångström = Un ångström este o unitate de măsură pentru lungimi, denumită după fizicianul suedez Anders Jonas Ångström (1814–1874). Un ångström este egal cu 100 picometri:

1 Å = 100 pm = 10−1 nm = 10−4 μm = 10−7 mm = 10−8 cm = 10−10 m

Abandona

Încetarea definitivă a producției de petrol și gaze de la o sondă, urmată de podirea acesteia.

Absorbție

Îndepărtarea unui lichid prin reacția capilară, osmotică, chimică, sau solventă a unei substanțe. Extracția se face printr-o schimbare fizică și / sau chimică într-un material absorbant, iar moleculele sau ionii unei substanțe pătrund în interiorul unui lichid sau solid. Absorbția este în contrast cu adsorbția, care este un fenomen de suprafață.

Acid acetic

Un acid organic care este utilizat pentru a acidiza puțuri. Acidul acetic (C2H4O2) este mai puțin coroziv decât mulți acizi.

Albit

Albitul este un mineral feldspat plagioclaz. Albitul pur are formula chimică NaAlSi3O8. Este un tectosilicat, iar culoarea sa este de obicei alb-pură, de unde provine și denumirea sa. Albitul se găsește în masele granitice sau pegmatitice, sau în depozite hidrotermale și șisturi verzi metamorfice din roci cu compoziție bazaltică.

Analiză

Un proces de mini-distilare efectuat în laborator pentru determinarea compoziției exacte și a proprietăților fizice ale țițeiului.

Anticlinal

Parte a unei cute geologice ridicate în formă de boltă. Una dintre cele mai des întâlnite "capcane" pentru acumularea hidrocarburilor.

STIRI INTERNATIONALE

Faroe Petroleum issues...

Faroe Petroleum has issued a statement noting the announcement made by DNO of the posting of an offer document containing the full terms and...

Australia: Western Gas...

McDermott International has announced they, with Baker Hughes, a GE company, have signed a memorandum of understanding (MOU) with Western Gas...

UK: OGA releases new...

The Oil and Gas Authority is continuing to make more data openly available to help revitalise exploration of oil and gas in the UKCS and has...
STIRI LOCALE

Noul director al...

Аleksei Kovalenko este noul director al rafinăriei PETROTEL-LUKOIL, cu începere de la 1...

BERD pune...

Consiliul de administrație al BERD a aprobat astăzi o nouă strategie care are în vedere crearea...

Investiţiile nete...

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 21,055 miliarde de lei în cel de-al...
COTATII OIL & GAS