Vocea întregului sector de
upstream din România

Glosar de termeni

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Termen Descriere
Å

Ångström = Un ångström este o unitate de măsură pentru lungimi, denumită după fizicianul suedez Anders Jonas Ångström (1814–1874). Un ångström este egal cu 100 picometri:

1 Å = 100 pm = 10−1 nm = 10−4 μm = 10−7 mm = 10−8 cm = 10−10 m

Abandona

Încetarea definitivă a producției de petrol și gaze de la o sondă, urmată de podirea acesteia.

Absorbție

Îndepărtarea unui lichid prin reacția capilară, osmotică, chimică, sau solventă a unei substanțe. Extracția se face printr-o schimbare fizică și / sau chimică într-un material absorbant, iar moleculele sau ionii unei substanțe pătrund în interiorul unui lichid sau solid. Absorbția este în contrast cu adsorbția, care este un fenomen de suprafață.

Acid acetic

Un acid organic care este utilizat pentru a acidiza puțuri. Acidul acetic (C2H4O2) este mai puțin coroziv decât mulți acizi.

Albit

Albitul este un mineral feldspat plagioclaz. Albitul pur are formula chimică NaAlSi3O8. Este un tectosilicat, iar culoarea sa este de obicei alb-pură, de unde provine și denumirea sa. Albitul se găsește în masele granitice sau pegmatitice, sau în depozite hidrotermale și șisturi verzi metamorfice din roci cu compoziție bazaltică.

Analiză

Un proces de mini-distilare efectuat în laborator pentru determinarea compoziției exacte și a proprietăților fizice ale țițeiului.

Anticlinal

Parte a unei cute geologice ridicate în formă de boltă. Una dintre cele mai des întâlnite "capcane" pentru acumularea hidrocarburilor.

STIRI INTERNATIONALE

US: Lime Rock...

Lime Rock Resources has signed a definitive agreement to acquire oil and natural gas properties in Cleveland and McClain Counties, Oklahoma from BP...

Mozambique: Anadarko...

Anadarko Petroleum and the co-venturers in Mozambique's Offshore Area 1, have announced a Final Investment Decision (FID) on the Anadarko-led Area...

PTTEP acquires Partex...

PTT Exploration and Production (PTTEP) has announced the acquisition of Partex Holding for approx. USD 622 million, enabling the company to be part...
STIRI LOCALE

Capacitatea de energie...

Capacitatea americană a energiei regenerabile a depășit pentru prima dată cărbunele. Conform...

Papa Francisc: Prețul...

Papa Francisc a declarat vineri că prețurile pentru certificatele de carbon, folosite de multe...

VW va produce baterii...

Producătorul german de automobile VW a achiziționat o participație de 20% în cadrul...
COTATII OIL & GAS