Vocea întregului sector de
upstream din România

Glosar de termeni

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Termen Descriere
Å

Ångström = Un ångström este o unitate de măsură pentru lungimi, denumită după fizicianul suedez Anders Jonas Ångström (1814–1874). Un ångström este egal cu 100 picometri:

1 Å = 100 pm = 10−1 nm = 10−4 μm = 10−7 mm = 10−8 cm = 10−10 m

Abandona

Încetarea definitivă a producției de petrol și gaze de la o sondă, urmată de podirea acesteia.

Absorbție

Îndepărtarea unui lichid prin reacția capilară, osmotică, chimică, sau solventă a unei substanțe. Extracția se face printr-o schimbare fizică și / sau chimică într-un material absorbant, iar moleculele sau ionii unei substanțe pătrund în interiorul unui lichid sau solid. Absorbția este în contrast cu adsorbția, care este un fenomen de suprafață.

Acid acetic

Un acid organic care este utilizat pentru a acidiza puțuri. Acidul acetic (C2H4O2) este mai puțin coroziv decât mulți acizi.

Albit

Albitul este un mineral feldspat plagioclaz. Albitul pur are formula chimică NaAlSi3O8. Este un tectosilicat, iar culoarea sa este de obicei alb-pură, de unde provine și denumirea sa. Albitul se găsește în masele granitice sau pegmatitice, sau în depozite hidrotermale și șisturi verzi metamorfice din roci cu compoziție bazaltică.

Analiză

Un proces de mini-distilare efectuat în laborator pentru determinarea compoziției exacte și a proprietăților fizice ale țițeiului.

Anticlinal

Parte a unei cute geologice ridicate în formă de boltă. Una dintre cele mai des întâlnite "capcane" pentru acumularea hidrocarburilor.

STIRI INTERNATIONALE

Colombia: Gran Tierra...

Gran Tierra Energy has entered into agreements with private companies to acquire interests in the Suroriente Block, Putumayo-8 Block and Llanos-5...

Significant growth...

The merged company of Wintershall and DEA is seeking to increase its average daily production of about 575,000 barrels of oil equivalent (pro-forma...

US: QEP Resources...

QEP Resources has commenced a comprehensive review of strategic alternatives to maximize shareholder value, which could result in a merger or sale...
STIRI LOCALE

3 abordări pentru...

Într-o economie bazată pe prețuri, clădirile vechi tind să devină încă și mai vechi, în timp ce...

Mihai Toder-Pasti,...

Viitorii prosumatori vor avea răspunsuri la toate întrebările posibile. În perioada următoare,...

RADET intră în...

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) intră în faliment, compania nou...
COTATII OIL & GAS