Vocea întregului sector de
upstream din România

Glosar de termeni

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Termen Descriere
Å

Ångström = Un ångström este o unitate de măsură pentru lungimi, denumită după fizicianul suedez Anders Jonas Ångström (1814–1874). Un ångström este egal cu 100 picometri:

1 Å = 100 pm = 10−1 nm = 10−4 μm = 10−7 mm = 10−8 cm = 10−10 m

Abandona

Încetarea definitivă a producției de petrol și gaze de la o sondă, urmată de podirea acesteia.

Absorbție

Îndepărtarea unui lichid prin reacția capilară, osmotică, chimică, sau solventă a unei substanțe. Extracția se face printr-o schimbare fizică și / sau chimică într-un material absorbant, iar moleculele sau ionii unei substanțe pătrund în interiorul unui lichid sau solid. Absorbția este în contrast cu adsorbția, care este un fenomen de suprafață.

Acid acetic

Un acid organic care este utilizat pentru a acidiza puțuri. Acidul acetic (C2H4O2) este mai puțin coroziv decât mulți acizi.

Albit

Albitul este un mineral feldspat plagioclaz. Albitul pur are formula chimică NaAlSi3O8. Este un tectosilicat, iar culoarea sa este de obicei alb-pură, de unde provine și denumirea sa. Albitul se găsește în masele granitice sau pegmatitice, sau în depozite hidrotermale și șisturi verzi metamorfice din roci cu compoziție bazaltică.

Analiză

Un proces de mini-distilare efectuat în laborator pentru determinarea compoziției exacte și a proprietăților fizice ale țițeiului.

Anticlinal

Parte a unei cute geologice ridicate în formă de boltă. Una dintre cele mai des întâlnite "capcane" pentru acumularea hidrocarburilor.

STIRI INTERNATIONALE

Uganda announces...

The Government of the Republic of Uganda through the Ministry of Energy and Mineral Development Uganda has announced Uganda's Second Licensing...

IHS Markit and...

Schlumberger has announced that it has established a strategic collaboration between WesternGeco, the seismic and geophysical data solutions...

Weatherford announces...

Weatherford International has announced that the United States Bankruptcy Court for the Southern District of Texas has issued an order confirming...
STIRI LOCALE

Consumul de energie...

Consumul final de energie electrică în primele şapte luni ale anului în curs a fost de 32,556...

E.ON: Mai bine de o...

Interesul faţă de maşinile electrice se situează la cotele cele mai înalte în România şi Italia,...

Virgil Popescu:...

OUG 114 a adus mari beneficii furnizorilor de gaze și energie electrică, afirmă deputatul PNL...
COTATII OIL & GAS